PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
NIEPODLEGŁOŚĆ
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
Niepodległość
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Witold Adamek
URODZONY: 07 listopad 1945, Łódź
ZMARŁ: 18 luty 2017 w wieku 71 lat, Warszawa (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 ZDJĘCIA (83)
2013
AmbaSSada
Zdjęcia
2013
AmbaSSada
Operator kamery
2008
Ile waży koń trojański?
Zdjęcia
2008
Ile waży koń trojański?
Operator kamery
2006
Miłość w przejściu podziemnym
Zdjęcia
2006
S@motność w sieci
Zdjęcia
2005
Po sezonie
Zdjęcia
2002
Miss mokrego podkoszulka
Zdjęcia
2001
Trąd w pałacu sprawiedliwości (Spektakl telewizyjny)
Zdjęcia
2001
Wtorek
Zdjęcia
2000
To ja, złodziej
Zdjęcia
2000
Żółty szalik
Zdjęcia
1999
Herbatka u Stalina (Spektakl telewizyjny)
Zdjęcia
1998
Złoto dezerterów
Zdjęcia
1998
Równy podział (spektakl telewizyjny)
Zdjęcia
1998
Poniedziałek
Zdjęcia
1998
Cztery pory roku (spektakl telewizyjny)
Zdjęcia
1998
Złoto dezerterów
Operator głównej kamery
1996
Dzieci i ryby
Zdjęcia
1996
Wezwanie (TV)
Zdjęcia
1996
Dzieci i ryby
Operator kamery
1995
Madame Modjeska (spektakl telewizyjny)
Zdjęcia
1995
Dido & Aeneas
Zdjęcia
1995
Girl Guide
Zdjęcia
1994
Diabelska edukacja (TV)
Zdjęcia
1994
Spis cudzołożnic
Zdjęcia
1993
Kolejność uczuć
Zdjęcia
1993
Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu
Zdjęcia
1992
Sprawa kobiet
Zdjęcia
1992
Szwadron
Zdjęcia
1991
Tak, tak
Zdjęcia
1991
Panny i wdowy
Zdjęcia
1991
Ferdydurke
Zdjęcia
1991
Panny i wdowy
Operator kamery
1990
Prominent
Zdjęcia
1989
Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce
Zdjęcia
1989
Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce
Operator głównej kamery
1989
Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce
Operator kamery
1988
Biesy
Zdjęcia
1988
Piłkarski poker
Zdjęcia
1988
Obywatel Piszczyk
Zdjęcia
1988
Dotknięci
Zdjęcia
1988
Krótki film o miłości
Zdjęcia
1988
Dekalog VI (TV)
Zdjęcia
1988
Krótki film o miłości
Operator kamery
1988
Dekalog VI (TV)
Operator kamery
1987
Misja specjalna
Zdjęcia
1987
Pociąg do Hollywood
Zdjęcia
1986
Nieproszony gość (TV)
Zdjęcia
1986
Nieproszony gość (TV)
Operator kamery
1985
C.K. Dezerterzy
Zdjęcia
1985
Jezioro Bodeńskie
Zdjęcia
1984
W starym dworku czyli niepodległość trójkątów
Zdjęcia
1984
Zabawa w chowanego
Zdjęcia
1984
Yesterday
Zdjęcia
1984
Baryton
Zdjęcia
1984
To tylko rock
Zdjęcia
1984
W starym dworku czyli niepodległość trójkątów
Operator kamery
1983
Nadzór
Zdjęcia
1983
Przez pola, przez wieś
Zdjęcia
1983
Lata dwudzieste... lata trzydzieste
Zdjęcia
1982
Matka Królów
Zdjęcia
1981
Spokojne lata
Zdjęcia
1980
Bo oszalałem dla niej
Zdjęcia
1980
Olimpiada 40
Zdjęcia
1978
Tańce panamskie
Zdjęcia
1976
Pieśni
Zdjęcia
1976
Albo ja albo ona
Zdjęcia
1976
Mgła
Zdjęcia
1976
Pisane na wodzie
Zdjęcia
1975
Schubert nieznany
Zdjęcia
1975
Grzech Antoniego Grudy
Zdjęcia
1975
Zespół baletowy - Sabat
Zdjęcia
1974
Polska 74
Zdjęcia
1974
Podróż w XXX-lecie
Zdjęcia
1973
Sopot 73
Zdjęcia
1973
Dziesiąty raz w Opolu
Zdjęcia
1972
Siedem czerwonych róż czyli Benek Kwiaciarz o sobie i o innych
Zdjęcia
1971
Trzy plus jeden
Zdjęcia
1971
Punkt wyjścia
Zdjęcia
1970
Wojciech Zamecznik
Zdjęcia
1968
La jungle
Zdjęcia
1967
Wielka gra
Zdjęcia
 SCENARIUSZ (11)
2006
S@motność w sieci
Scenariusz
2001
Wtorek
Scenariusz
1983
Przez pola, przez wieś
Scenariusz
1976
Pieśni
Scenariusz
1976
Koncert na piłę
Scenariusz
1976
Albo ja albo ona
Scenariusz
1975
Schubert nieznany
Scenariusz
1975
Grzech Antoniego Grudy
Na podstawie
1973
Dziesiąty raz w Opolu
Scenariusz
1971
Trzy plus jeden
Scenariusz
1971
Punkt wyjścia
Scenariusz
 PION REŻYSERSKI (7)
2006
S@motność w sieci
Reżyser
2002
Miss mokrego podkoszulka
Reżyser
2001
Wtorek
Reżyser
1998
Poniedziałek
Reżyser
1983
Przez pola, przez wieś
Reżyser
1976
Albo ja albo ona
Reżyser
1976
Pieśni
Współpraca
 PRODUKCJA (3)
2006
S@motność w sieci
Producent
2005
Po sezonie
Producent
2000
Daleko od okna
Producent
 AKTOR (1)
1993
Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu
Mężczyzna idący o kulach
Opis
Absolwent Wydziału Operatorskiego PWSTiF w Łodzi.
Pracę przy filmie rozpoczął jako asystent operatora. W 1971 roku został operatorem filmów dokumentalnych i fabularnych. W późniejszych latach zajął się reżyserią telewizyjną oraz produkcją filmową. Współscenarzysta wielu filmów i seriali.
Wieloletni Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich, a także Członek Zarządu Głównego SFP. Członek Polskiej Akademii Filmowej. Zdobywca wielu prestiżowych nagród filmowych.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll