PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
NIEPODLEGŁOŚĆ
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
Niepodległość
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Janusz Morgenstern
URODZONY: 16 listopad 1922, Mikulińce koło Tarnopola
ZMARŁ: 06 wrzesień 2011 w wieku 88 lat, Warszawa (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PRODUKCJA (32)
2013
Był sobie dzieciak
Koproducent
2012
Ixjana
Koproducent
2011
Róża
Koproducent
2009
Mniejsze zło
Producent
2008
Stary człowiek i pies
Producent
2006
Przybyli ułani
Producent wykonawczy
2006
Miłość w przejściu podziemnym
Producent wykonawczy
2006
Czeka na nas świat
Koproducent
2005
Komornik
Producent
2005
Barbórka
Producent wykonawczy
2004
Królowa chmur
Producent wykonawczy
2004
Długi weekend
Producent wykonawczy
2004
Piekło niebo
Producent wykonawczy
2003
Biała sukienka
Producent wykonawczy
2002
Zemsta
Producent
2002
Wszyscy święci
Producent wykonawczy
2001
Poranek kojota
Producent
2001
Requiem
Współpraca produkcyjna
2000
Noc Świętego Mikołaja
Producent
2000
Duże zwierzę
Producent
2000
Noc Świętego Mikołaja
Producent wykonawczy
2000
Żółty szalik
Producent wykonawczy
1999
Chłopaki nie płaczą
Producent
1998
Złoto dezerterów
Producent
1997
Ciemna strona Wenus
Producent
1996
Panna Nikt
Producent
1995
Złote dno
Producent
1993
Kolos
Producent
1993
Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu
Producent
1991
Femina
Producent
1990
Korczak
Producent
1990
Europa, Europa
Producent wykonawczy
 PION REŻYSERSKI (26)
2009
Mniejsze zło
Reżyser
2001
Trąd w pałacu sprawiedliwości (Spektakl telewizyjny)
Reżyser
2000
Żółty szalik
Reżyser
1999
Herbatka u Stalina (Spektakl telewizyjny)
Reżyser
1998
Równy podział (spektakl telewizyjny)
Reżyser
1998
Cztery pory roku (spektakl telewizyjny)
Reżyser
1995
Madame Modjeska (spektakl telewizyjny)
Reżyser
1986
Biały smok
Reżyser
1980
Mniejsze niebo
Reżyser
1979
Godzina „W” (TV)
Reżyser
1972
Trzeba zabić tę miłość
Reżyser
1972
Dama pikowa (TV)
Reżyser
1967
Jowita
Reżyser
1967
Stawka większa niż życie
Reżyser
1965
Potem nastąpi cisza
Reżyser
1964
Życie raz jeszcze
Reżyser
1963
Dwa żebra Adama
Reżyser
1961
Jutro premiera
Reżyser
1961
Ambulans
Reżyser
1960
Przygoda w terenie
Reżyser
1960
Do widzenia, do jutra
Reżyser
1959
Lotna
I Asystent reżysera, II Reżyser
1958
Popiół i diament
I Asystent reżysera, II Reżyser
1957
Prawdziwy koniec wielkiej wojny
Współpraca
1956
Kanał
Współpraca
1954
Rzodkiewki
Reżyser
 SCENARIUSZ (19)
2011
Big Love
Opieka artystyczna
2009
Mniejsze zło
Scenariusz
1988
Kornblumenblau
Opieka artystyczna
1985
Święto
Opieka pedagogiczna
1982
Zoo
Opieka pedagogiczna
1980
Mniejsze niebo
Scenariusz
1979
Mysz
Opieka artystyczna
1974
Wielkanoc
Opieka pedagogiczna
1974
Godziny wieczorne
Opieka pedagogiczna
1973
Zasada...
Opieka pedagogiczna
1972
Dama pikowa (TV)
Na podstawie
1972
Listopad
Opieka pedagogiczna
1971
Miłość
Opieka pedagogiczna
1971
Styl dowolny
Opieka pedagogiczna
1971
Dalej i dalej
Opieka pedagogiczna
1968
Spowiedź
Opieka pedagogiczna
1965
Potem nastąpi cisza
Scenariusz
1961
Jutro premiera
Na podstawie
1954
Rzodkiewki
Scenariusz
 AKTOR (3)
2011
Uwikłanie
Profesor Andrzej Zieleniecki, ojciec Szackiej
2004
Ćwiczenia z niepamięci
(bohater filmu)
1993
W filmie nikt nie umiera
Opis
Janusz Morgenstern reżyser, scenarzysta i producent filmowy. Urodzony 16 listopada 1922 roku w Mikulińcach. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi.
Kuba Morgenstern, tak nazywali go przyjaciele, był Współtwórcą polskiej szkoły filmowej, oraz wieloletnim kierownikiem artystycznym Studia Filmowego "Perspektywa". Był Członkiem komitetu Kinematografii w latach 1987- 1989. Po ukończeniu szkoły filmowej był asystentem reżysera przy „Kanale” Andrzeja Wajdy, a później II reżyserem przy „Lotnej”, „Pokoleniu” oraz „Popiele i diamencie”. Jako samodzielny reżyser zadebiutował filmem „Do widzenia do jutra”.
Największy rozgłos i uznanie przyniosły mu współczesne dramaty, poruszające problemy młodych ludzi: „Trzeba zabić tę miłość” „Do widzenia, do jutra”, czy „Jowita”. Wielką popularnością cieszyły się również zrealizowane przez niego pod koniec lat 60. seriale telewizyjne: „Polskie drogi”, „Stawka większa niż życie” i „Kolumbowie”. Ostatnim wyreżyserowanym artysty filmem było „Mniejsze Zło”Janusz Morgenstern był producentem filmów takich jak: „Korczak” Andrzeja Wajdy, „Europa Europa” Agnieszki Holland oraz „Requiem” Witolda Leszczyńskiego,„Róży” Wojciecha Smarzowskiego.
W 1997 roku został odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski, a w 2005 roku Złotym Medalem „Zasłużony Kulturze – Gloria Artis”. W 2006 roku odcisnął dłoń na Promenadzie Gwiazd w Gdańsku, w 2008 roku otrzymał Polską Nagrodę Filmową „Orzeł” za Osiągnięcia Życia, a w 2010 roku został uhonorowany Nagrodą Specjalną „Platynowe Lwy” FPFF w Gdyni. W 2011 roku odsłonięto jego gwiazdę w łódzkiej Alei Gwiazd.
Od 1996 roku Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
Zmarł 6 października 2009 roku w Warszawie
dk
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll