PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Andrzej Titkow
URODZONY: 24 marzec 1946, Warszawa
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 SCENARIUSZ (109)
2013
Album rodzinny
Scenariusz
2013
Czasem śnię, że latam
Opieka artystyczna
2013
Marian
Opieka pedagogiczna
2013
Chwila
Opieka pedagogiczna
2012
Bezsenność
Scenariusz
2011
Golfista
Scenariusz
2011
Dobry uczynek
Opieka pedagogiczna
2011
Ab ovo
Opieka pedagogiczna
2010
Zawód turysta
Opieka pedagogiczna
2009
Upadek Imperium
Scenariusz
2008
Szofer z maturą
Scenariusz
2008
Wybieram życie
Scenariusz
2008
Z uczty bogów
Scenariusz
2007
Robię to co umiem
Opieka pedagogiczna
2007
Nie ma brzydkich kobiet
Opieka pedagogiczna
2006
Masz już to?
Scenariusz
2006
Wolność jest darem Boga
Opieka artystyczna
2006
Świadek czasu
Konsultant
2006
Uciekinier
Redaktor
2006
Konstelacje
Redaktor
2005
Tarsycja
Opieka artystyczna
2005
Pocztówka z Kosowa
Opieka artystyczna
2005
7 x Moskwa
Redaktor
2005
Nasiona
Redaktor
2005
Pan Stefan w służbie ludzkości
Redaktor
2005
Rumuński list
Redaktor
2005
Sacrum
Redaktor
2005
O prawdzie
Redaktor
2005
Mój tata Maciek
Redaktor
2005
Bajka
Redaktor
2005
Elektryczka
Redaktor
2005
Powiedz mi, dlaczego?
Redaktor
2005
Jeszcze cię kocham
Redaktor
2004
Raport specjalny. Recydywa
Scenariusz
2004
Na cętce źrenicy
Scenariusz
2004
Raport specjalny. Przemoc w rodzinie
Scenariusz
2004
Z tej i z tamtej strony
Scenariusz
2004
Raport specjalny. Prostytutki
Scenariusz
2003
Historia pewnego życia
Scenariusz
2002
Całkiem spora apokalipsa
Scenariusz
2002
Żywot gorszyciela poczciwego
Scenariusz
2001
Stacja Tworki
Scenariusz
2001
Kultura od kuchni
Scenariusz
2001
Kosowo, Kosowo...
Scenariusz
2000
Na podobieństwo Jacka
Scenariusz
1999
Chełmska 21
Scenariusz
1999
Stępem, marsz...
Scenariusz
1999
Bez suflera
Scenariusz
1999
Dowody na istnienie Hanny K.
Scenariusz
1998
Sztuka błądzenia
Scenariusz
1998
To ja, Antoni...
Scenariusz
1998
Przystanek do raju
Scenariusz
1998
Ktoś pamięta moje imię
Scenariusz
1997
Odejścia i powroty
Scenariusz
1997
Walterowcy
Scenariusz
1997
Jam Osjan
Scenariusz
1997
Odejścia, powroty...
Scenariusz
1996
... według Christiana Skrzyposzka
Scenariusz
1996
...według Christiana Skrzyposzka
Scenariusz
1996
Już nie lękam się nic
Scenariusz
1995
Był sobie mur
Scenariusz
1995
Dziennik pisany pod wulkanem
Scenariusz
1994
Jestem ostatnia
Scenariusz
1994
I powiesz - jestem
Scenariusz
1994
I powiesz- jestem
Scenariusz
1994
Na Hożej, Jasnej i Słonecznej...
Scenariusz
1994
Dziecko szczęścia
Scenariusz
1994
Na Hożej, Jasnej i Słonecznej
Scenariusz
1993
Każdy powienien mieć swoje dzieciństwo
Scenariusz
1993
Wynajmę pokój...
Scenariusz
1993
Ewa
Scenariusz
1993
I naprawdę nie wiedzieliśmy...
Scenariusz
1993
Pocztówka
Scenariusz
1993
Trwoga
Scenariusz
1993
Wynajmę pokój...
Autor dialogów
1992
Wszystko po drodze
Scenariusz
1992
Sex to sex
Scenariusz
1992
Jeśli jest tu jego ślad
Scenariusz
1991
Turniej
Scenariusz
1990
Na głos
Scenariusz
1990
Droga
Scenariusz
1990
Gra w zielone
Scenariusz
1990
Droga
Scenariusz
1990
W baśniach i na taśmie
Scenariusz
1990
Dom
Scenariusz
1989
Światło odbite
Scenariusz
1989
Światło odbite
Na podstawie
1988
Daj mi to
Scenariusz
1988
Pro Toto
Scenariusz
1987
Mniej niż zero
Scenariusz
1986
Piękny dwudziestoletni
Scenariusz
1985
Takie miejsce
Scenariusz
1984
Przechodzień
Scenariusz
1983
Z pamięci
Scenariusz
1982
Azyl
Scenariusz
1981
Wolny zawód
Scenariusz
1979
Do przodu
Scenariusz
1979
Terrarium (TV)
Scenariusz
1977
Mały wielki świat
Scenariusz
1976
Wieczór autorski
Scenariusz
1976
Sposób bycia
Scenariusz
1976
Troska i nadzieja. Raport w sprawie ochrony środowiska
Scenariusz
1976
Próba wspólnoty
Scenariusz
1975
Szkic do portretu zbiorowego
Scenariusz
1975
Ławka
Scenariusz
1974
Drukarz
Scenariusz
1974
Do młodości
Scenariusz
1973
Każdy dzień
Scenariusz
1972
Owocobranie
Scenariusz
 PION REŻYSERSKI (91)
2013
Album rodzinny
Reżyser
2012
Bezsenność
Reżyser
2011
Golfista
Reżyser
2009
Upadek Imperium
Reżyser
2008
Wybieram życie
Reżyser
2008
Z uczty bogów
Reżyser
2008
Szofer z maturą
Reżyser
2006
Masz już to?
Reżyser
2004
Raport specjalny. Recydywa
Reżyser
2004
Na cętce źrenicy
Reżyser
2004
Raport specjalny. Przemoc w rodzinie
Reżyser
2004
Z tej i z tamtej strony
Reżyser
2004
Raport specjalny. Prostytutki
Reżyser
2003
Historia pewnego życia
Reżyser
2002
Żywot gorszyciela poczciwego
Reżyser
2002
Całkiem spora apokalipsa
Reżyser
2001
Stacja Tworki
Reżyser
2001
Kultura od kuchni
Reżyser
2001
Kosowo, Kosowo...
Reżyser
2000
Na podobieństwo Jacka
Reżyser
1999
Chełmska 21
Reżyser
1999
Stępem, marsz...
Reżyser
1999
Bez suflera
Reżyser
1999
Dowody na istnienie Hanny K.
Reżyser
1998
Sztuka błądzenia
Reżyser
1998
Przystanek do raju
Reżyser
1998
To ja, Antoni...
Reżyser
1998
Ktoś pamięta moje imię
Reżyser
1997
Odejścia, powroty...
Reżyser
1997
Jam Osjan
Reżyser
1997
Walterowcy
Reżyser
1996
Już nie lękam się nic
Reżyser
1996
... według Christiana Skrzyposzka
Reżyser
1995
Dziennik pisany pod wulkanem
Reżyser
1995
Był sobie mur
Reżyser
1994
Na Hożej, Jasnej i Słonecznej...
Reżyser
1994
Dziecko szczęścia
Reżyser
1994
Jestem ostatnia
Reżyser
1994
I powiesz - jestem
Reżyser
1994
I powiesz- jestem
Reżyser
1993
Każdy powienien mieć swoje dzieciństwo
Reżyser
1993
Trwoga
Reżyser
1993
I naprawdę nie wiedzieliśmy...
Reżyser
1993
Pocztówka
Reżyser
1993
Ewa
Reżyser
1993
Wynajmę pokój...
Reżyser
1992
Wszystko po drodze
Reżyser
1992
Sex to sex
Reżyser
1992
Jeśli jest tu jego ślad
Reżyser
1991
Turniej
Reżyser
1990
W baśniach i na taśmie
Reżyser
1990
Droga
Reżyser
1990
Na głos
Reżyser
1990
Dom
Reżyser
1990
Gra w zielone
Reżyser
1990
Droga
Reżyser
1989
Światło odbite
Reżyser
1988
Daj mi to
Reżyser
1988
Pro Toto
Reżyser
1987
Otwarty - zamknięty
Reżyser
1987
Mniej niż zero
Reżyser
1986
Piękny dwudziestoletni
Reżyser
1985
Takie miejsce
Reżyser
1984
Przechodzień
Reżyser
1983
Z pamięci
Reżyser
1982
Azyl
Reżyser
1982
Film o Babci
Reżyser
1981
Wolny zawód
Reżyser
1979
Terrarium (TV)
Reżyser
1979
Zza szyby
Reżyser
1979
Do przodu
Reżyser
1977
Mały wielki świat
Reżyser
1977
Układ krążenia
Reżyser
1976
Próba wspólnoty
Reżyser
1976
Troska i nadzieja. Raport w sprawie ochrony środowiska
Reżyser
1976
Sposób bycia
Reżyser
1975
Ławka
Reżyser
1975
Szkic do portretu zbiorowego
Reżyser
1974
Drukarz
Reżyser
1974
Do młodości
Reżyser
1973
Każdy dzień
Reżyser
1972
Owocobranie
Reżyser
1971
W takim niedużym mieście...
Reżyser
1970
Byłem żołnierzem
Reżyser
1968
Te inne miejsca
Reżyser
1967
Dom
Reżyser
1967
Obrączki
Reżyser
1966
Dróżnik
Reżyser
1966
Śnieg
Reżyser
1966
Klucz
Reżyser
Ostatnia fala
Reżyser
 PRODUKCJA (24)
2013
Album rodzinny
Producent
2012
Bezsenność
Producent
2011
Golfista
Producent
2008
Z uczty bogów
Producent
2008
Przystanek Dłużek
Producent
2008
Szofer z maturą
Producent
2008
Wybieram życie
Producent
2004
Na cętce źrenicy
Producent
2003
Historia pewnego życia
Producent
2002
Całkiem spora apokalipsa
Producent
2002
Żywot gorszyciela poczciwego
Producent wykonawczy
2001
Stacja Tworki
Producent
2001
Kultura od kuchni
Producent wykonawczy
2001
Kosowo, Kosowo...
Producent wykonawczy
1999
Stępem, marsz...
Producent
1998
Ktoś pamięta moje imię
Producent
1998
Sztuka błądzenia
Producent
1998
Przystanek do raju
Producent
1997
Jam Osjan
Producent
1997
Odejścia i powroty
Producent
1997
Odejścia, powroty...
Producent
1996
... według Christiana Skrzyposzka
Producent
1996
...według Christiana Skrzyposzka
Producent
1995
Był sobie mur
Producent
 AKTOR (4)
1989
Światło odbite
członek jury
1988
Obywatel Piszczyk
kolega Renaty
1968
Uśmiech
1967
Koncert życzeń
 MONTAŻ (1)
1988
Pro Toto
Montaż
Opis
Absolwent Wydziału Reżyserii Szkoły Filmowej w Łodzi (dyplom w 1972 r.). Debiutował filmem dokumentalnym p.t. „W takim niedużym mieście” w roku 1971. Ma w swym dorobku ponad siedemdziesiąt filmów dokumentalnych, kilka fabularnych filmów telewizyjnych (w tym serial „Układ krążenia”), film kinowy p.t. „Światło odbite”, spektakle teatralne i telewizyjne. Jest autorem dwóch tomów poetyckich : „Wstęp do nie napisanego poematu”, 1976 oraz „Zapisy, zaklęcia”, 1996. W latach 1973-1990 pracował w Wytwórni Filmów Dokumentalnych (potem Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych) w Warszawie. W Latach 1990 – 1994 był członkiem Studia Filmowego „Kronika”. Od jesieni 1994 roku prowadzi założone przez siebie „Studio Filmowe TAK”.

Od listopada 2004 roku do lipca 2006 roku, sprawował funkcję zastępcy kierownika Redakcji Form Dokumentalnych Programu 1 TVP S.A. W latach 2005-2010 był Dyrektorem Artystycznym Międzynarodowego Festiwalu Filmowego „Żydowskie Motywy” w Warszawie. Od roku akademickiego 1998/1999 prowadzi zajęcia ze studentami w różnych uczelniach. Wykładał, między innymi, w Instytucie Kultury Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego, w Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, w Warszawskiej Szkole Filmowej, a od roku 2010/2011 prowadzi zajęcia w Gdyńskiej Szkole Filmowej. Jest członkiem Stowarzyszenia Autorów ZAiKS, Stowarzyszenia Pisarzy Polskich oraz Polskiego PEN-Klubu. W 2013 roku został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski za "wybitne zasługi dla rozwoju telewizji publicznej, za osiągnięcia w pracy zawodowej i działalności społecznej".
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll