PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Gerard Zalewski

Gerard Zalewski
URODZONY: 02 sierpień 1932, Sompolno
ZMARŁ: 30 październik 2011 w wieku 79 lat, Olsztyn
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (14)
1985
Mokry szmal
Reżyser
1985
Tętno
Reżyser
1980
Ciosy
Reżyser
1978
Znaki zodiaku
Reżyser
1978
Justyna
Reżyser
1978
Dorota
Reżyser
1976
Zielone - minione...
Reżyser
1975
Dom moich synów (TV)
Reżyser
1971
Diament radży
Współpraca
1969
Sąsiedzi
I Asystent reżysera, II Reżyser
1967
Sami swoi
I Asystent reżysera, II Reżyser
1965
Nad Odrą (TV)
Współpraca
1962
Jadą goście, jadą
Reżyser
1957
Listy z małego miasta
Reżyser
 SCENARIUSZ (7)
1985
Mokry szmal
Scenariusz
1985
Tętno
Scenariusz
1978
Znaki zodiaku
Scenariusz
1978
Justyna
Scenariusz
1978
Dorota
Autor dialogów
1976
Zielone - minione...
Scenariusz
1957
Listy z małego miasta
Scenariusz
 AKTOR (1)
1958
Orzeł
radiotelegrafista
Opis
Reżyser i scenarzysta. Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich. W 1956 roku ukończył Wydział Reżyserii PWSTiF w Łodzi. W latach 1957-2002 był reżyserem w zespołach filmowych "Droga", "Pryzmat" i "Kadr". Od roku 1991 był właścicielem Agencji Filmowej MOST. Za film "Dom moich synów" został nagrodzony na Festiwalu w Gdyni (do 1986 - w Gdańsku), w Koszalinie ("Młodzi i film") oraz w Monte Carlo na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Telewizyjnych.
KJ
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2021
Scroll