PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Leon Niemczyk

Leon Niemczyk
URODZONY: 15 grudzień 1923, Warszawa
ZMARŁ: 29 listopad 2006 w wieku 82 lat, Łódź (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 AKTOR (190)
2010
Żyłem 17 razy
Jako on sam (zdjęcia archiwalne)
2008
Zapach kawy
"Partyzant"
2006
Szatan z siódmej klasy
Leon, służący Gąsowskich
2005
Po sezonie
Leon Kos
2003
Nienasycenie
Mąż księżnej Iriny
2002
Wszyscy święci
Michał, przyjaciel Marii z oddziału
2002
E=mc²
Profesor
2001
Przedwiośnie
Profesor Fiszer, dziekan medycyny
2001
Raport
Profesor
2001
Listy miłosne
Właściciel pensjonatu "Mewa"
2001
Poranek kojota
Senator Stanisław Polak
2000
To my
dyrektor
1999
Patrzę na Ciebie, Marysiu (TV)
ordynator
1999
Chłopaki nie płaczą
"Król Sedesów", wuj Oskara, ojciec Laski
1999
Odlotowe wakacje
Doktor
1999
Gwiazdka w Złotopolicach
Emil Gilewski
1998
Irytujące buczenie lodówki
1998
"Pociąg" 40 lat później
1997
Pułapka
policjant
1997
Mamo, czy kury potrafią mówić?
Awidor (głos)
1997
Sztos
Josef
1997
Księga wielkich życzeń
pensjonariusz Zawadzki
1995
Dzieje mistrza Twardowskiego
Tomasz Reiner
1995
Doktor Semmelweis
przewodniczący komisji
1995
Drzewa
Profesor
1994
Anioł śmierci
polski ksiądz
1994
Żabi skok
Alfred Zineman
1994
Polska śmierć
profesor Zabłocki
1993
Tu stoję...
prokurator Makowiec
1993
Zawodowiec
(bohater filmu)
1993
Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza
Istvan Holya
1993
Łowca - ostatnie starcie
działkowiec Edward
1993
Kolos
adwokat
1993
Rozmowa z człowiekiem z szafy
inspektor
1992
Warszawa. Rok 5703
oficer, sąsiad Stefanii
1992
Prawdziwie po polsku
Ksiądz
1992
Tragarz puchu
oficer
1992
Daens
Członek komitetu
1992
Zwolnieni z życia
dyrektor szpitala
1991
Kuchnia polska
1991
Rozmowy kontrolowane
towarzysz sekretarz na balu sylwestrowym w Pałacu Kultury i Nauki
1991
Siwa legenda
Alojzy
1991
Kanalia
1990
Janka
przedsiębiorca chcący założyć z Bromskim pocztę lotniczą
1990
Powrót wilczycy
Ziembalski
1990
Seszele
Poziemski
1990
Piggate
David Arnoldson
1989
Pan Samochodzik i praskie tajemnice
Bob Smith
1989
Gorzka miłość
generał na balu u księcia
1989
Powrót Wabiszczura
burmistrz
1989
Sceny nocne
baron Nieman
1989
Bal na dworcu w Koluszkach
Ambasador
1988
Alchemik
Zwinger
1988
Bliskie spotkania z wesołym diabłem
turysta
1988
Gwiazda piołun
aptekarz
1988
Kornblumenblau
wodzirej na zabawie gwiazdkowej
1988
Obywatel Piszczyk
Leon, ojciec Renaty
1988
Łabędzi śpiew
Rogoziński, reżyser filmowy
1987
Misja specjalna
kapitan Smith
1987
Koniec sezonu na lody
doktor
1987
Łuk Erosa
pułkownik Otto von Palińsky
1987
Polowanie na króla Lira
aktor Roman Birecki
1987
Klątwa Doliny Węży
mężczyzna w ciemnych okularach
1986
Dwie wigilie
prezes Maćka i Jacka
1986
Pułapka
1986
Epizod Berlin - West
Nyżyński, działacz emigracyjny
1986
Złota Mahmudia
Angeł
1986
Pierścień i Róża
Mrukiozo
1985
Dłużnicy śmierci
aresztant w Strzekocianach
1985
Jesienią o szczęściu (TV)
1985
Chrześniak
minister
1985
Podróże Pana Kleksa
Robot Filip
1985
Powrót po śmierć
"Jan Bigalski"
1985
Klatka
1985
Mokry szmal
dyrektor Tokarski
1985
C.K. Dezerterzy
Żandarm przewożący pociągiem "szpiega"
1985
Bruhl
Rat Wetzel
1985
Menedżer
dyrektor
1985
Bariery
dziennikarz Leon
1985
Piętno
prokurator UB
1985
Diabelskie szczęście
ordynator
1985
Nie bój się
przeprowadzający selekcję
1984
Fetysz
major MO
1984
Przemytnicy
policjant przy stacji kolejowej
1984
Remis
1984
Sceny dziecięce z życia prowincji
1984
Porcelana w składzie słonia
mężczyzna czekający na taksówkę
1984
Ultimatum
komisarz
1984
Szaleństwa panny Ewy
pan Zawiłowski
1984
O-bi, O-ba. Koniec cywilizacji
zadbany
1984
Przyspieszenie
(głos)
1983
Fort 13
kapitan
1983
Akademia Pana Kleksa
Filip Golarz
1983
Pastorale Heroica
pełnomocnik
1983
Planeta Krawiec
przewodniczący rady narodowej
1983
Kamienne tablice
1983
Ostrze na ostrze
Dąbski
1983
Fucha
właściciel zakładu pogrzebowego
1983
Na odsiecz Wiedniowi
H. G. Wettyn, elektor saski
1983
Fort XIII
kapitan
1982
Wielki Szu
Mikun
1982
Przeklęta Ziemia
dziekan
1982
Dzień jak inne
1982
Jest mi lekko
docent
1982
Gry i zabawy
Stanisław, ojciec Darka
1982
Odwet
inżynier Midroń
1982
Promień
1982
Wilczyca
Smorawiński
1982
Wyłap
2 role: hycel, profesor Kazio
1981
Wielki bieg
przewodniczący
1981
"Anna" i wampir
major Dobija "z Warszawy"
1981
Cywil
1981
Vabank
jubiler
1981
Okolice Spokojnego Morza
Barański
1980
Krab i Joanna
kapitan Cezary
1980
Młyn Lewina
Korrinth
1980
Wyrok śmierci
major Rawicz
1979
Na własną prośbę
Jerzy
1979
Ojciec Królowej
baron von und zu Waldzug
1979
Porwanie Savoi
Berget
1979
Gwiazdy poranne
starosta Baldt
1978
Koty to dranie
alfons na bazarze
1977
Wesela nie będzie
ordynator
1977
Bezkresne łąki
Daniel, przyjaciel Marty
1977
Palace Hotel
pan Lacoste
1977
Poza układem
Jerzy Paćko
1976
Kicz
1976
Karino
trener
1976
Hasło
właściciel objazdowego sklepu spożywczego
1975
Jej powrót
przemysłowiec
1975
Kazimierz Wielki
król węgierski
1974
Zapamiętaj imię swoje
kpt. Piotrowski
1974
Potop
Karol X Gustaw
1974
Mein blauer Vogel fliegt
wujek Marian
1973
Przyjęcie na dziesięć osób plus trzy
Piątek, kierownik zakładu
1972
Kwiat paproci
Niuniek
1972
Skarb trzech łotrów
recepcjonista w hotelu; dubbing Jerzego Bińczyckiego
1972
Kopernik
don Alonso, poseł hiszpański w Ferrarze
1971
Zabijcie czarną owcę
inżynier Carbonero
1971
Szerokiej drogi, kochanie
Maćkowski
1971
Wiktoryna, czyli czy pan pochodzi z Beauvais? (TV)
dyplomata Michał, przyjaciel Piotra
1971
5 i 1/2 bladego Józka
towarzysz Czekała z komitetu powiatowego
1971
Pięć i pół bladego Józka
1970
Znaki na drodze
Pasłowski, kierownik
1970
Różaniec z granatów
oficer hiszpański
1970
Pogoń za Adamem
Babecki
1969
Sąsiedzi
komendant policji
1968
Otello z M-2
adwokat Chrupkowej
1968
Hrabina Cosel
Le Lechorenne
1968
Ruchome piaski
mężczyzna kłócący się z Anką
1967
Wenus z Ille (TV)
Aragończyk
1967
Dziadek do orzechów
ojciec
1967
Przeraźliwe łoże
gracz Millvi
1967
Stawka większa niż życie
Rioletto
1967
Komedie pomyłek (TV)
Nieznajomy, II
1967
Zmartwychwstanie Offlanda (TV)
1967
Człowiek, który zdemoralizował Hadleyburg (TV)
"Stevenson", człowiek, który zdemoralizował Hadleyburg
1966
Cała naprzód
Ekscelencja / władca haremu
1966
Bicz Boży
mecenas
1966
Don Gabriel
oficer niemiecki Leukamer
1966
Powrót na ziemię
1966
Chudy i inni
dziennikarz
1966
Zejście do piekła
Harrison
1965
Sposób bycia
Górny
1965
Pierwszy pawilon (TV)
prezydent
1965
Katastrofa
1965
Wolny strzelec
naczelny
1965
Jutro Meksyk
działacz
1964
Panienka z okienka
oskarżyciel w sądzie gdańskim
1964
Agnieszka 46
Bałcz
1964
Rękopis znaleziony w Saragossie
Don Avadoro, herszt Cyganów
1963
Ich dzień powszedni
lekarz
1963
Yokmok
Cygan
1963
Pamiętnik Pani Hanki
Hrabia Toto
1962
Mandrin
Grandville
1962
Na białym szlaku
traper Sikora
1961
Ogniomistrz Kaleń
kurinny Saszko
1961
Dziś w nocy umrze miasto
jeniec w schronie
1961
Nóż w wodzie
Andrzej
1960
Odwiedziny prezydenta
Witold i prezydent
1960
Szczęściarz Antoni
mecenas
1959
Pociąg
Jerzy
1959
Baza ludzi umarłych
Dziewiątka
1959
Sygnały
pan z teczką
1958
Zadzwońcie do mojej żony
żołnierz w pociągu do Łodzi
1957
Eroica
węgierski oficer (nowela I)
1955
Małe nadzieje
1955
Godziny nadziei
oficer amerykański
1955
Sprawa pilota Maresza
Surowiec
1953
Celuloza
major Stuposz
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll