PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Marian Opania

Marian Opania
URODZONY: 01 luty 1943, Puławy
Filmografia
 AKTOR (73)
2019
Na bank się uda
dziadek Patryka
2017
Atlas
ordynator
2015
Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy
generał
2014
Wkręceni
wędkarz
2014
Bogowie
2014
Samoloty 2
Mayday (polski dubbing)
2011
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
Aberforth Dumbledore (polski dubbing)
2010
Śluby panieńskie
szlachcic
2010
Mała matura 1947
Profesor Schlapka, germanista
2009
Enen
Dębski
2009
Piksele
Samobójca
2007
Wszystko
Andrzej
2005
Komornik
Robert Chełst
2004
Cudownie ocalony
Mikołaj Biesaga
2002
Chopin. Pragnienie miłości
Jan, służący Chopina
2001
Trąd w pałacu sprawiedliwości (Spektakl telewizyjny)
Erzi
2001
Pierwszy krok w chmurach
2001
Weiser
Ksiądz proboszcz
2001
Harry Potter i Kamień Filozoficzny
Lord Voldemort (głos)
2001
Czarna plaża
2000
Ratunku, jestem rybką!
Joe (głos)
1996
Dzwonnik z Notre Dame
Hugo (polski dubbing) (głos)
1995
Gracze
Wacha
1994
Panna z mokrą głową
doktor Zenobiusz Lipień
1993
Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu
Stefan
1993
Człowiek z...
działacz "Solidarności"
1993
Pajęczarki
hurtownik
1992
Sauna (TV)
Jurij, Rosjanin
1991
Rozmowy kontrolowane
Mozambik, generał UB
1990
Superwizja
Kuba
1989
Goryl, czyli ostatnie zadanie...
Szef
1988
Piłkarski poker
Bolo
1988
Dekalog VIII (TV)
dziekan
1988
Pięć minut przed gwizdkiem
Leon Misiak
1988
Dotknięci
aktor występujący z Marią
1986
Maskarada
Krzysztof
1985
Kronika wypadków miłosnych
pan Kieżuń, listonosz
1984
Przyspieszenie
operator
1983
Wedle wyroków twoich...
fotograf Mach
1983
Stan wewnętrzny
Maciek
1982
Wyłap
doktorant Stasio, kolega Rysia
1981
Przypadki Piotra S.
dyrektor
1981
Wierne blizny
Globus
1981
Człowiek z żelaza
Winkiel
1981
Dreszcze
Zbyszek
1979
Puste ręce
1979
Gwiazdy poranne
Janek Marciniak
1979
Golem
lekarz "tworzący" Pernata
1978
Wszyscy i nikt
Glina
1978
Zaległy urlop
inżynier Dybczak
1977
Bezkresne łąki
kierowca
1977
Indeks. Życie i twórczość Józefa M.
redaktor naczelny
1976
Trochę wielkiej miłości
"Misio"
1975
Zaklęte rewiry
Fryc (głos)
1974
Awans
magister Marian Grzyb
1974
Pełnia nad głowami
Frączak
1973
Sobie król
Adam
1973
Gościnny występ
kierowca
1972
Ocalenie
Szczeniak
1972
Palec Boży
Tadeusz Kasprzak
1972
Poślizg
"Mały"
1971
Perła w koronie
Albert Jasnowłosy
1970
Prom
żołnierz na promie
1970
Prom
Arent
1970
Prawdzie w oczy
jego brat Wacek
1969
Sąsiedzi
harcerz Truchaczek
1968
Lalka
kamieniarz Węgiełek
1967
Ja gorę (TV)
Walek
1967
Skok
Paweł
1966
Don Gabriel
harcerz Sznitko, mieszkaniec w domu Tomickiego
1965
Matura
Kazio Kominek
1964
Beata
Olek
1955
Zakochany kundel
polski dubbing (głos)
 MUZYKA (1)
1983
Grunt żebyśmy zdrowi byli
Wokalista
 SCENARIUSZ (1)
2001
Zakochany kundel 2: Przygody Chapsa
Autor dialogów
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll