PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Wieńczysław Gliński

Wieńczysław Gliński
URODZONY: 10 maj 1921, Astrachań
ZMARŁ: 08 lipiec 2008 w wieku 87 lat, Warszawa (Polska)
Filmografia
 AKTOR (35)
2003
O Krasnalach i Wigilii
(głos)
2002
Wszyscy święci
ksiądz Roman, były dowódca Marii
1988
Romeo i Julia z Saskiej Kępy
doktor
1988
Rzeczpospolitej dni pierwsze
Stanisław Grabski
1986
Czas nadziei
dotychczasowy dyrektor "Metalpolu"
1986
Kolega Pana Boga
1984
Godność
dyrektor
1984
Kim jest ten człowiek
pułkownik Kuziemski
1984
Ultimatum
ambasador
1983
Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny
biskup Zebrzydowski
1981
Uczennica
ojciec dziennikarza
1979
Ojciec Królowej
ambasador de Vitry
1978
Romans Teresy Hennert
porucznik Julian Gondziłł
1977
Bezkresne łąki
Henryk
1976
Klara i Angelika
mecenas Naimski, mąż Klary
1971
Szerokiej drogi, kochanie
Jaroń
1969
W każdą pogodę
kapitan
1967
Dziadek do orzechów
Drosselmajer
1966
Mocne uderzenie
Lelewicz
1966
Marysia i Napoleon
Łączyński, brat Walewskiej
1966
Gdzie jest trzeci król
Gawroński
1965
Lekarstwo na miłość
Janusz
1964
Echo
Henryk
1963
Rozwodów nie będzie
(nowela I)
1963
Ostatni kurs
porucznik Szymański
1962
Jak być kochaną
pasażer samolotu
1962
Wyrok
redaktor Henryk Opara
1961
Jutro premiera
reżyser
1958
Zadzwońcie do mojej żony
Zbigniew Stępowski
1958
Orzeł
kapitan Grabiński
1957
Spotkania
Wacław (nowela III)
1957
Kapelusz pana Anatola
szef żony
1956
Kanał
"Zadra"
1955
Zakochany kundel
Tramp ( polski dubbing )
1955
Sprawa pilota Maresza
Maresz
 INNE (4)
1962
Kiedy były Szwedy
Lektor
1962
Dachy
Lektor
1960
I klasa
Lektor
1960
Pamiętnik jego wysokości
Komentarz
Opis
Aktor teatralny i filmowy urodzony w 1921 roku w Rosji. Związany z teatrami: Miniatur "Syrena" w Łodzi oraz Teatrem Polskim, Teatrem Komedia i Teatrem Narodowym w Warszawie.r.
kr
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll