PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
NIEPODLEGŁOŚĆ
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
Niepodległość
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Janusz Gajos

Janusz Gajos
URODZONY: 23 wrzesień 1939, Dąbrowa Górnicza
Filmografia
 AKTOR (74)
2019
Solid Gold
Nowicki
2018
Kler
2018
Kamerdyner
2017
Najlepszy
Marek Kotański
2017
Młynarski. Piosenka finałowa
(bohater filmu)
2016
Droga do mistrzostwa
(bohater filmu)
2016
Konwój
Nowacki
2016
Zaćma
Ksiądz
2015
Body/Ciało
prokurator
2014
Obywatel
2013
Układ zamknięty
prokurator Andrzej Kostrzewa
2012
Kutzowizna
2011
Wygrany
Frank Goretzky
2009
Mniejsze zło
ojciec Kamila
2006
Jasminum
Brat Zdrówko
2005
Pitbull
Zbigniew Chyb "Benek"
2005
Zakochany anioł
Kloszard warszawski "Lupin"
2002
Zemsta
Cześnik Maciej Raptusiewicz
2002
Tam i z powrotem
Andrzej Hoffman
2002
Planeta skarbów
John Silver (polski dubbing) (głos)
2002
Chopin. Pragnienie miłości
Konstanty Pawłowicz, wielki książę
2001
Przedwiośnie
Seweryn Baryka, ojciec Cezarego
2001
Weiser
Antykwariusz
2000
Żółty szalik
Bohater
2000
To ja, złodziej
Wyskocz
1999
Ostatnia misja
Komisarz Piotr Sobczak
1999
Herbatka u Stalina (Spektakl telewizyjny)
Stalin
1999
Fuks
Śledczy
1999
Egzekutor
Kowalik
1997
Szczęśliwego Nowego Jorku
Profesor
1997
Czas zdrady (TV)
Niccolo Machiavelli
1996
Poznań 56
1995
Łagodna
On
1995
Akwarium
Krawcow
1994
Śmierć jak kromka chleba
inżynier Matyka
1993
Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza
radny Niezgoda
1993
Trzy kolory: Biały
Mikołaj
1992
Szwadron
Dobrowolski
1992
Kiedy rozum śpi
Cinquedea
1992
Psy
Gross
1990
Ucieczka z kina "Wolność"
cenzor Rabkiewicz
1988
Dekalog IV (TV)
Michał
1988
Piłkarski poker
Laguna
1986
Big Bang
Janek
1985
Przedstawienie Hamleta we wsi Głucha Dolna
1984
Wahadełko (TV)
Michał Szmańda
1984
Przemytnicy
Józef Trofida
1984
Idol
redaktor naczelny
1983
Stan wewnętrzny
Jakub
1983
Wedle wyroków twoich...
kierowca
1982
Przesłuchanie
"Kąpielowy"
1982
Nieciekawa historia
Aleksander Gnekker, narzeczony Lizy
1981
Człowiek z żelaza
zastępca szefa Radiokomitetu
1981
Z dalekiego kraju
Dyrektor huty
1981
Limuzyna Daimler-Benz
Kuschmerek
1981
Wojna światów - następne stulecie
robotnik
1980
Kontrakt
Bolesław
1979
Kung-fu
Maciek
1979
Dyrygent
dygnitarz z Warszawy
1979
Pełnia
Janek
1978
Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz
kierownik sklepu
1977
Bezkresne łąki
uczestnik narady
1977
Niedziela pewnego małżeństwa w mieście przemysłowym średniej wielkości
Franek Milewski, brat Witolda
1977
Milioner
Józef Mikuła
1976
Karino
Janczar
1974
Zaczarowane podwórko
milicjant
1972
Dary magów
Juliusz Tomala, mąż Dominiki
1971
Kocie ślady
porucznik Wojciech Góralczyk
1970
Mały
Mały
1967
Cyrograf dojrzałości (TV)
aktor Janek
1967
Zwariowana noc
partyzant słowacki Stanko
1967
Stajnia na Salvatorze
Michał Słowiński
1966
Szyfry
zakonnik
1964
Obok prawdy
Zyga
Opis
Aktor teatralny i filmowy, fotograf, profesor nauki o sztukach pięknych. Jest absolwentem Wydziału Aktorskiego PWSTiT w Łodzi, po studiach pracował w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi. Później grał w teatrach warszawskich (Komedia, Polski, Kwadrat i Dramatyczny), Teatrze Powszechnym w Warszawie, Teatrze Narodowym w Warszawie. Dostał wiele nagród i odznaczeń, m.in. dwukrotnie Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski (2002 i 2011), Złoty Medal "Zasłużony Kulturze Gloria Artis", Złotego Orła Polskiej Akademii Filmowej za rolę Brata Zdrówko w filmie Jasminum (2007). W 2014 roku został nominowany do Polskiej Nagrody Filmowej - Orła w kategorii Najlepsza Główna Rola Męska w filmie "Układ zamknięty."
Od 2004 roku wykłada na PWSTiT w Łodzi.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll