PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Aleksander Żabczyński

Aleksander Żabczyński
URODZONY: 24 lipiec 1900, Warszawa
ZMARŁ: 31 maj 1958 w wieku 57 lat, Warszawa
Filmografia
 AKTOR (20)
2009
Już nie zapomnisz mnie
(bohater filmu)
1939
Trzy serca
Gogo Tyniecki
1939
Biały murzyn
Zygmunt Karski
1939
Złota maska
hrabia Ksawery Rudnicki
1938
Zapomniana melodia
Stefan Frankiewicz
1938
Królowa przedmieścia
Zygmunt, artysta malarz
1938
Kobiety nad przepaścią
Artur Klug, dyrektor music-hallu
1937
Pani minister tańczy
Sebastian, hrabia de Santis
1937
Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków
Królewicz(polski dubbing) (głos)
1936
Tajemnica Panny Brinx
Henryk Malewicz
1936
Będzie lepiej
Dalewicz
1936
Ada to nie wypada
Fred
1936
Jadzia
Jan Oksza
1935
Manewry miłosne
porucznik Niko Quanti
1935
Panienka z Poste Restante
przemysłowiec Olszewicz
1934
Córka generała Pankratowa
adiutant gubernatora
1934
Śluby ułańskie
Stanisław Pleszczyński
1933
Dzieje grzechu
Zygmunt Szczerbic
1930
Janko Muzykant
dziedzic Ludwik Zaruba
Sportowiec mimo woli
Jerzy Piątek, hokeista
Opis
Uznawany za jednego z najpopularniejszych polskich aktorów dwudziestolecia międzywojennego.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll