Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne – jedną z najpopularniejszych sekcji filmowych festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najzdolniejszych w Polsce szefów kuchni.
„Kino
kulinarne” to filmowa uczta składająca się z dwóch podstawowych
składników: miłości do zdrowego jedzenia oraz uwielbienia dla
niespiesznej i towarzyskiej atmosfery spożywania kulinarnych pyszności.
Ta wyjątkowa sekcja łączy pokazy wysmakowanych filmów o tematyce
kulinarnej z niepowtarzalnymi kolacjami przygotowywanymi przez
najwybitniejszych szefów kuchni. Transatlantyk jest jedynym festiwalem w Polsce, który co roku prezentuje ten autorski cykl Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie, a także jednym z dwóch festiwali na świecie, który współpracuje z Berlinale Kulinarisches Kino.
Kino Kulinarne rozpoczęło się pokazem dokumentu „Bóg w każdym ziarnku” („Y En Cada Lenteja Un Dios”) w reżyserii Miguela Ángela Jiméneza –
opowieści o rodzinnej, hiszpańskiej restauracji L’Escaleta, która
zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Po pokazie odbyła się kolacja przygotowana przez Piotra Zawalicha. Kolejny wieczór z filmem „Nasze miejsce na ziemi”
(“The Biggest Little Farm”) Johna Chestera zabrał widzów w podróż po
położonej w malowniczej Kalifornii, ekologicznej i funkcjonującej w
zgodzie z prawami natury farmie. Kolację inspirowaną tym obrazem przygotowali Patryk Dziamski i Robert Skubisz. Trzeci wieczór rozpoczął film „Soufra” w reżyserii Thomasa A. Morgana – historia Mariam Shaar, uchodźczyni,
która przy pomocy foodtruckowej kuchni ulicznej pokazała, jak gotowanie
przyczynia się do zmiany społecznej. Kolację inspirowaną tym obrazem przygotował Ernest Jagodziński. Czwarty wieczór rozpocznie film „Ogień: kuchenne (r)ewolucje („The Heat: A Kitchen (R)evolution”) w reżyserii Mayi Gallus. Odwiedzimy w nim kulinarne salony, w których
siedem niezwykłych szefowych kuchni udowodni, że kierowanie restauracją
nie jest wyłącznie męską domeną. Po pokazie kolację przygotuje Tomek Jakubiak. Ostatniego wieczoru zobaczymy kulinarną klasykę, ciepłą i apetyczną komedię „Wielkie otwarcie” („Big Night”) Campbella Scotta i Stanleya Tucciego – opowieść o włoskich emigrantach, którzy w latach 50. otworzyli restaurację w New Jersey. Kolację po seansie przygotuje Przemysław Wieloch.
9. edycja Festiwalu Transatlantyk potrwa do 19 lipca w Łodzi.
MR
Transatlantyk
Ostatnia aktualizacja: 16.07.2019
fot. materiały prasowe
„(Nie)znajomi” już we wrześniu w kinach. Zobacz teaser
Kolski, Muskała i młodzi polscy filmowcy z nagrodami 23. „Lata z Muzami” w Nowogardzie
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2024