PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
WYDARZENIA
  16.07.2019
Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne – jedną z najpopularniejszych sekcji filmowych festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najzdolniejszych w Polsce szefów kuchni.
„Kino kulinarne” to filmowa uczta składająca się z dwóch podstawowych składników: miłości do zdrowego jedzenia oraz uwielbienia dla niespiesznej i towarzyskiej atmosfery spożywania kulinarnych pyszności. Ta wyjątkowa sekcja łączy pokazy wysmakowanych filmów o tematyce kulinarnej z niepowtarzalnymi kolacjami przygotowywanymi przez najwybitniejszych szefów kuchni. Transatlantyk jest jedynym festiwalem w Polsce, który co roku prezentuje ten autorski cykl Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie, a także jednym z dwóch festiwali na świecie, który współpracuje z Berlinale Kulinarisches Kino.

Kino Kulinarne rozpoczęło się pokazem dokumentu „Bóg w każdym ziarnku” („Y En Cada Lenteja Un Dios”) w reżyserii Miguela Ángela Jiméneza – opowieści o rodzinnej, hiszpańskiej restauracji L’Escaleta, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Po pokazie odbyła się kolacja przygotowana przez Piotra Zawalicha. Kolejny wieczór z filmem „Nasze miejsce na ziemi”  (“The Biggest Little Farm”) Johna Chestera zabrał widzów w podróż po położonej w malowniczej Kalifornii, ekologicznej i funkcjonującej w zgodzie z prawami natury farmie. Kolację inspirowaną tym obrazem przygotowali Patryk Dziamski i Robert Skubisz. Trzeci wieczór rozpoczął film „Soufra” w reżyserii Thomasa A. Morgana – historia Mariam Shaar, uchodźczyni, która przy pomocy foodtruckowej kuchni ulicznej pokazała, jak gotowanie przyczynia się do zmiany społecznej. Kolację inspirowaną tym obrazem przygotował Ernest Jagodziński. Czwarty wieczór rozpocznie film „Ogień: kuchenne (r)ewolucje („The Heat: A Kitchen (R)evolution”) w reżyserii Mayi Gallus. Odwiedzimy w nim kulinarne salony, w których siedem niezwykłych szefowych kuchni udowodni, że kierowanie restauracją nie jest wyłącznie męską domeną. Po pokazie kolację przygotuje Tomek Jakubiak. Ostatniego wieczoru zobaczymy kulinarną klasykę, ciepłą i apetyczną komedię „Wielkie otwarcie” („Big Night”) Campbella Scotta i Stanleya Tucciego – opowieść o włoskich emigrantach, którzy w latach 50. otworzyli restaurację w New Jersey. Kolację po seansie przygotuje Przemysław Wieloch.

Podczas 9. edycji Festiwalu filmy tej sekcji wyświetlane w Cinema City Manufaktura mieszczącym się w odrestaurowanym kompleksie fabrycznym Izraela Poznańskiego. Natomiast kolacje odbywają się w zjawiskowej Hali Maszyn w EC1 Łódź – zrewitalizowanym zespole pierwszej łódzkiej elektrowni, przestrzeni łączącej tendencje architektoniczne z początku ubiegłego stulecia oraz nowoczesny nurt postindustrialny. Kolacje są okazją do spotkania z innymi widzami Festiwalu, rozmów o filmach czy tajnikach branży kulinarnej.

9. edycja Festiwalu Transatlantyk potrwa do 19 lipca w Łodzi.
MR
Transatlantyk
Ostatnia aktualizacja:  16.07.2019
Zobacz również
fot. materiały prasowe
„(Nie)znajomi” już we wrześniu w kinach. Zobacz teaser
Kolski, Muskała i młodzi polscy filmowcy z nagrodami 23. „Lata z Muzami” w Nowogardzie
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2021
Scroll