PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
MENU
Organizowany przez kanał Kuchnia przegląd startuje w piątek, 21. października w warszawskim kinie Kultura oraz poznańskiej Muzie. Wśród 13 pokazywanych w tym roku produkcji wyjątkowo znajdują się 2 filmy fabularne, co jest zupełną nowością na Kuchnia Food Film Fest.

21. października przegląd otworzy peruwiański film „O gotowaniu i innych marzeniach”, opowiadający o tajnikach i kulturze lokalnej kuchni. Następnie, w fascynującym koreańskim dokumencie z 2010 roku „Niezwykła kulinarna wyprawa Mujin”,tytułowa mniszka zabierze widzów w wyjątkową podróż w głąb buddyjskich smaków i aromatów.  Tego dnia można będzie obejrzeć także: amerykańsko-japoński film „Jiro śni o sushi” (2011) - historię Jiro Ono, japońskiego mistrza sushi, najstarszego nadal pracującego trzygwiazdkowego szefa kuchni. Piątkowy wieczór zakończą krótkometrażowa fabuła „Tak, jak należy” David'a Minnellego oraz przeznaczona wyłącznie dla dorosłego widza „Ostatnia wieczerza”, opowiadająca o ostatnich posiłkach więźniów skazanych na karę śmierci.

W sobotę, 22. października, uczestnicy przeglądu, dzięki produkcji „Farma na ciężarówce” (2011) w reżyserii Iana Cheneya, dowiedzą się, że uprawa żywności ekologicznej możliwa jest nawet na ciężarówce. Kolejnym filmem tego wieczoru będzie wyreżyserowany w 2010 r. przez Walthera Grotenhuisa „Życzymy Państwu smacznego”, w którym twórcy przyglądają się temu, gdzie produkowana i jak transportowana jest żywność i jaki to ma wpływ na środowisko oraz lokalne społeczności. Ostatnim sobotnim filmem będzie poruszający kwestie marnotrawienia żywności i przeciwstawiającej się temu idei freeganizmu niemiecki „Skosztuj z kosza”.

Ostatniego dnia 3. Kuchnia Food Film Fest, 23. października organizatorzy przygotowali dla młodych widzów pokaz dokumentu „Elisha wśród kakaowych drzew”, który pokaże, jak wyglądają owoce głównego składnika czekolady -  kakaowca oraz jak przebiega jego uprawa. Natomiast po południu zaplanowano pokaz dwóch filmów o historii, produkcji i kulturze picia dwóch popularnych na całym świecie trunków alkoholowych: „Whisky. Tradycja wyspy Islay” i „Film o piwie”. Z kolei w pokazywanych tego samego dnia „Trzech gwiazdkach” widzowie zagłębią się w świat gwiazdek Michelina, będących symbolem prestiżu, kulinarnej doskonałości oraz najwyższego kucharskiego kunsztu wybitnych szefów kuchni na całym świecie.

Trzeci przegląd Kuchnia Food Film Fest zakończy polska premiera filmu „Tost. Historia chłopięcego głodu” z Heleną Bonham Carter i Freddiem Highmorem. Prezentowana na tegorocznym Festiwalu w Berlinie produkcja powstała na podstawie bestsellerowej autobiografii brytyjskiej gwiazdy kulinariów, dziennikarza i krytyka - Nigela Slatera, którego polscy widzowie znają z anteny Kuchni .

Wszystkim pokazom będą towarzyszyły spotkania z zaproszonymi gośćmi: bohaterami i twórcami filmów, znawcami i miłośnikami sztuki kulinarnej, a także poczęstunki dla widzów związane z tematyką filmów i inne wydarzenia specjalne. Bilety do nabycia w kasach kin oraz na portalu Ebilet.pl.



GU
www.kinokultura.pl
Ostatnia aktualizacja:  21.10.2011
Zobacz również
Se-ma-for Eurepean/Asian Express 2011
Święto animacji w Sopocie i Gdyni
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2024
Scroll