PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Krystyna Marta Broczkowska-Kędzierzawska

Krystyna Marta Broczkowska-Kędzierzawska
URODZONA: 27 luty 1938, Lwów
Członkini Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 MUZYKA (138)
2014
Mur
Konsultant muzyczny
2013
Sekrety miłości
Oprawa muzyczna
2013
Oszukane
Konsultant muzyczny
2013
Bilet na Księżyc
Konsultant muzyczny
2012
Dzień kobiet
Konsultant muzyczny
2012
Niedźwiedź. Władca gór
Konsultant muzyczny
2011
Baby są jakieś inne
Oprawa muzyczna
2011
Ostatnia generacja
Oprawa muzyczna
2011
Uwikłanie
Konsultant muzyczny
2011
Baby są jakieś inne
Konsultant muzyczny
2011
Księstwo
Konsultant muzyczny
2010
Joanna
Oprawa muzyczna
2010
Świetlik. Spółdzielnia Usług Wysokościowych
Oprawa muzyczna
2010
Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz
Konsultant muzyczny
2009
Enen
Konsultant muzyczny
2009
U Pana Boga za miedzą
Konsultant muzyczny
2009
Mniejsze zło
Konsultant muzyczny
2009
Gwiazda Kopernika
Konsultant muzyczny
2008
Mała Moskwa
Konsultant muzyczny
2008
Jeszcze nie wieczór
Konsultant muzyczny
2007
Katyń
Oprawa muzyczna
2007
Tam, gdzie się ludzie nie umawiali
Oprawa muzyczna
2007
Braciszek
Konsultant muzyczny
2007
Wilcza 11. Telepatrzydło
Konsultant muzyczny
2007
U Pana Boga w ogródku
Konsultant muzyczny
2006
Wszyscy jesteśmy Chrystusami
Konsultant muzyczny
2006
Palimpsest
Konsultant muzyczny
2005
Konfrontacja
Oprawa muzyczna
2005
Komornik
Oprawa muzyczna
2005
Zbudujemy socjalizm
Oprawa muzyczna
2005
Wróżby kumaka
Konsultant muzyczny
2004
Mój Nikifor
Oprawa muzyczna
2004
Al. Albertowi Mayslesowi z uznaniem
Oprawa muzyczna
2004
Vinci
Konsultant muzyczny
2004
Mój Nikifor
Konsultant muzyczny
2003
Moja Warszawa
Konsultant muzyczny
2003
Ja, Gombro
Konsultant muzyczny
2002
Siłaczka
Muzyka
2002
Człowiek zwany Nikiforem
Oprawa muzyczna
2002
Zaczęło się w Krakowie, czyli utracona szansa Krakowskiej Szkoły Filmowej
Oprawa muzyczna
2002
Siłaczka
Oprawa muzyczna
2002
Pokolenie 89
Oprawa muzyczna
2002
Chopin. Pragnienie miłości
Konsultant muzyczny
2002
Dzień świra
Konsultant muzyczny
2002
W kogo ja się wrodziłem
Konsultant muzyczny
2001
Miłość bez wizy
Oprawa muzyczna
2001
Poranek kojota
Konsultant muzyczny
2001
Casus Belli
Konsultant muzyczny
2000
Horoskop
Oprawa muzyczna
2000
Książę metropolita. Rzecz o kardynale Sapieże
Oprawa muzyczna
2000
Czarodziejska góra. Amerykański portret Czesława Miłosza
Oprawa muzyczna
2000
Jasnowidz
Oprawa muzyczna
2000
Bułeczkarz z Przemyśla
Oprawa muzyczna
2000
Prymas. Trzy lata z tysiąca
Konsultant muzyczny
2000
Nieznana opowieść wigilijna (TV)
Konsultant muzyczny
1999
... powinniście być wdzięczni Stalinowi
Oprawa muzyczna
1999
...Dom daleko
Oprawa muzyczna
1999
Kredyt i debet. Andrzej Wajda o sobie
Oprawa muzyczna
1999
Na plebanii w Wyszkowie 1920
Konsultant muzyczny
1998
Historia Normana Daviesa
Oprawa muzyczna
1998
Życie ci wszystko wybaczy
Oprawa muzyczna
1998
Dlaczego Zamość...
Oprawa muzyczna
1998
Mord w Jekaterynburgu
Oprawa muzyczna
1998
Ucieczka z Montelupich
Oprawa muzyczna
1998
Amok
Konsultant muzyczny
1998
Żona przychodzi nocą
Konsultant muzyczny
1998
Polska ruletka
Konsultant muzyczny
1997
Zamień mnie w długiego węża
Muzyka
1997
Było i już
Oprawa muzyczna
1997
Crazy Horse
Oprawa muzyczna
1997
Pułkownik Kukliński
Oprawa muzyczna
1996
Pontyfikat
Oprawa muzyczna
1996
Kolejka
Oprawa muzyczna
1996
Odwiedź mnie we śnie
Konsultant muzyczny
1996
Dzieci i ryby
Konsultant muzyczny
1995
Akwarium
Oprawa muzyczna
1995
Opus Dei - dzieło Boga
Oprawa muzyczna
1995
100 lat w kinie
Oprawa muzyczna
1995
Msza z księdzem Jerzym
Oprawa muzyczna
1995
Opus Dei - Powszednia droga do świętości
Oprawa muzyczna
1995
Dyskretny urok salonów polskich poza Paryżem
Oprawa muzyczna
1995
O drzewach i ogrodach
Oprawa muzyczna
1995
Daleko od siebie
Konsultant muzyczny
1995
Pestka
Konsultant muzyczny
1995
100 lat w kinie
Konsultant muzyczny
1995
Nic śmiesznego
Konsultant muzyczny
1994
Szkoła na Pięknej
Oprawa muzyczna
1994
I powiesz - jestem
Oprawa muzyczna
1994
Milczący kondor
Oprawa muzyczna
1994
Karaimi. Ginący naród
Oprawa muzyczna
1994
Młodość winna być nagła i ostra jak klinga!
Oprawa muzyczna
1994
Lato miłości
Konsultant muzyczny
1994
Powstanie Warszawskie 1944
Konsultant muzyczny
1993
Halina we wspomnieniach Mariana Brandysa
Oprawa muzyczna
1993
Wesele w Iwoniczu
Oprawa muzyczna
1992
Ja, komediant
Oprawa muzyczna
1992
Potomkowie wielkich rodów
Oprawa muzyczna
1991
Wszystko dla Orląt
Oprawa muzyczna
1991
Halo, jestem tutaj!
Konsultant muzyczny
1990
Tadeusz Konwicki. Próba portretu artysty. Warszawa 1989
Oprawa muzyczna
1990
Boże, zbaw Rosję
Oprawa muzyczna
1989
Stan strachu
Konsultant muzyczny
1988
Brzytwa
Muzyka
1988
Toast
Muzyka
1988
Kino Kawalerowicza
Oprawa muzyczna
1987
Maria Kuncewiczowa. Wspomnienia o ludziach, książkach i zdarzeniach
Oprawa muzyczna
1986
Abecadło kaszubskie
Konsultant muzyczny
1985
Nasza wojna czterdziestoletnia
Muzyka
1985
Obcy w domu
Konsultant muzyczny
1984
Do mieszkańców Marsa!
Oprawa muzyczna
1983
Ptak o którym trochę wiem
Oprawa muzyczna
1979
Żwirko i Wigura
Oprawa muzyczna
1978
Antyki
Oprawa muzyczna
1978
Witold Małcużyński we wspomnieniach bliskich
Oprawa muzyczna
1978
... Gdziekolwiek jesteś panie prezydencie...
Konsultant muzyczny
1977
Anatomia zmęczenia
Muzyka
1976
Grunwald
Oprawa muzyczna
1975
Notatki z Gór Księżycowych
Muzyka
1975
Motyw
Oprawa muzyczna
1975
Chwila wspomnień - rok 1974
Oprawa muzyczna
1974
Limanowa 74
Oprawa muzyczna
1974
Zapis zbrodni
Konsultant muzyczny
1973
Rzetelny trud
Oprawa muzyczna
1973
318 x 121
Oprawa muzyczna
1972
Niebieskie jak Morze Czarne
Muzyka
1972
Każdy w bardzo ważnej sprawie
Oprawa muzyczna
1972
...Gra szła va banque
Oprawa muzyczna
1972
Niebieskie jak Morze Czarne
Konsultant muzyczny
1972
Drogami czasu
Konsultant muzyczny
1971
Agent nr 1
Konsultant muzyczny
1971
Kłopotliwy gość
Konsultant muzyczny
1970
Zanik serca
Oprawa muzyczna
1970
Pułapka
Konsultant muzyczny
1968
90 dni w roku
Oprawa muzyczna
1967
Spacer wśród chmur
Konsultant muzyczny
1965
Droga przez wieś
Muzyka
1965
Cogito ergo sum (maszyny cyfrowe)
Muzyka
1964
Niedziela
Muzyka
 DŹWIĘK (106)
2001
Impuls amerykański. Rzecz o Henryku Sienkiewiczu
Opracowanie dźwięku
1995
Hatif
Dźwięk
1995
Prawdziwe życie
Dźwięk
1994
Powstanie Warszawskie 1944
Opracowanie dźwięku
1991
Kurier nadziei
Opracowanie dźwięku
1990
Dokąd
Opracowanie dźwięku
1990
Benedykta Jerzego Dorysa życie szczęśliwe
Montażysta dźwięku
1988
Portret batalionów
Opracowanie dźwięku
1988
Transsex
Opracowanie dźwięku
1988
Sołtys z Wąchocka czyli jak ponownie wygrać wybory
Opracowanie dźwięku
1988
Wagony
Opracowanie dźwięku
1986
Kształt życia
Opracowanie dźwięku
1986
Abecadło kaszubskie
Montażysta dźwięku
1984
Bez pieniędzy czyli 24 godziny z życia Jana Himilsbacha
Opracowanie dźwięku
1983
Na etapie
Opracowanie dźwięku
1982
Film o Babci
Montażysta dźwięku
1982
Magda i Paweł
Montażysta dźwięku
1981
Wolny zawód
Montażysta dźwięku
1980
Zatrzymać czas
Opracowanie dźwięku
1980
Szczecinianin numer pierwszy
Opracowanie dźwięku
1980
Bileterka
Opracowanie dźwięku
1980
Jachtem donikąd
Montażysta dźwięku
1980
15 lat minęło
Montażysta dźwięku
1980
To wszystko jest grane
Montażysta dźwięku
1979
Sztuka krainy jezior
Opracowanie dźwięku
1979
Bądź widzialny
Opracowanie dźwięku
1979
Słoneczko jasne zza czarnych gór
Montażysta dźwięku
1979
Wizerunek pewnej historycznej gminy u schyłku lata 1979
Montażysta dźwięku
1979
Piwnica Wandy Warskiej
Montażysta dźwięku
1978
Natchnienie
Dźwięk
1978
55 czyli o potrzebie ruchu
Dźwięk
1978
Secura-78 Polska
Opracowanie dźwięku
1978
Warszawa Centralna
Montażysta dźwięku
1978
55 czyli o potrzebie ruchu
Montażysta dźwięku
1978
Encuentros de amigos
Montażysta dźwięku
1977
Trakt królewski
Dźwięk
1977
Rok Huty Warszawa. Sezon letni
Dźwięk
1977
Fiat 125 p przegląd gwarancyjny
Dźwięk
1977
Zremb-49 MTP 1977 r.
Dźwięk
1977
1977-1917
Dźwięk
1977
Bieszczadzkie sylwetki
Opracowanie dźwięku
1977
Ziemia serdecznie bliska
Opracowanie dźwięku
1977
Czwarty syn
Opracowanie dźwięku
1977
Cztery spotkania
Opracowanie dźwięku
1977
Fiat 126 p przegląd techniczny
Operator dźwięku
1977
Przemysłowe metody naprawy nadwozia na przykładzie samochodu Fiat 126 p
Operator dźwięku
1977
Za barykadą
Montażysta dźwięku
1976
Nie oglądaj się
Dźwięk
1976
Wieczór autorski
Opracowanie dźwięku
1976
Albo ja albo ona
Opracowanie dźwięku
1976
Brygada majstra Mortala
Opracowanie dźwięku
1976
Wiedeński polonez
Opracowanie dźwięku
1976
Budowa elektrowni
Montażysta dźwięku
1976
Raport w sprawie gospodarki żywnościowej
Montażysta dźwięku
1975
Ostatnia wizyta
Dźwięk
1975
Opowiadania o przyjaźni
Opracowanie dźwięku
1975
Teatr narodów
Opracowanie dźwięku
1975
Ładne słowo odwaga
Opracowanie dźwięku
1975
Wiesław Ochman
Montażysta dźwięku
1975
Inwentarz
Montażysta dźwięku
1974
Lot
Opracowanie dźwięku
1974
Niedźwiedź pana Podejki
Opracowanie dźwięku
1974
Psalm radosny
Montażysta dźwięku
1973
Trudne powroty
Opracowanie dźwięku
1973
Każdy dzień
Montażysta dźwięku
1972
M - jak motoryzacja
Opracowanie dźwięku
1972
Pięciu z nas
Opracowanie dźwięku
1971
O prawdziwe słońce
Opracowanie dźwięku
1970
Technik im dienste des menschen
Opracowanie dźwięku
1970
Powrót mistrza
Opracowanie dźwięku
1970
Tańczy Wojciech Wiesiołowski
Opracowanie dźwięku
1970
Piano forte
Opracowanie dźwięku
1970
Śpiewa Krystyna Jamroz
Opracowanie dźwięku
1970
Champion
Opracowanie dźwięku
1969
Balet
Opracowanie dźwięku
1968
Płonący Jordan
Opracowanie dźwięku
1968
Urodzeni w niedzielę
Opracowanie dźwięku
1968
Michał
Opracowanie dźwięku
1968
Akt oskarżenia
Opracowanie dźwięku
1968
Gienek
Montażysta dźwięku
1968
Michał
Montażysta dźwięku
1967
Wyjazd o świcie
Opracowanie dźwięku
1967
Demon szybkości
Opracowanie dźwięku
1967
Korowód
Montażysta dźwięku
1966
Gry i zabawy
Dźwięk
1966
Skrucha przychodzi za późno
Dźwięk
1966
Wieś na podgórzu
Dźwięk
1966
Pałac
Opracowanie dźwięku
1966
Treflowy dzień
Montażysta dźwięku
1966
Orły
Montażysta dźwięku
1966
Na dwunastu hektarach
Montażysta dźwięku
1966
Pawiak
Montażysta dźwięku
1965
Nie tylko o modzie
Dźwięk
1965
Rowerzyści na start
Dźwięk
1965
Etiuda sportowa
Montażysta dźwięku
1964
Chwila wspomnień - rok 1954
Dźwięk
1964
Serce
Dźwięk
1964
Kto winien
Dźwięk
1964
Chwila wspomnień - rok 1955
Dźwięk
1964
Życie zaczyna się wcześniej
Dźwięk
1964
Życie zaczyna sie wczesniej
Dźwięk
1964
Chwila wspomnień - rok 1950
Opracowanie dźwięku
1964
Kronika czterech lat
Montażysta dźwięku
1963
Światła dnia
Opracowanie dźwięku
1963
Stary i nowy
Opracowanie dźwięku
1963
Powrót piratów
Opracowanie dźwięku
 PION REŻYSERSKI (14)
1990
Jam dwór polski
Współpraca
1984
Opale
Współpraca
1979
Instytut obróbki plastycznej metali
Współpraca
1979
Papież z Polski
Współpraca
1979
Centra obróbkowe
Współpraca
1979
Oferta CBKO
Współpraca
1977
Droga na Mundial'78
Współpraca
1977
14 dni później...
Współpraca
1975
Z tamtych lat
Współpraca
1975
Operacja "Złote wrota"
Współpraca
1975
Notatki z Gór Księżycowych
Współpraca
1973
Droga do pacjenta
Współpraca
1973
Krausowie i inni
Współpraca
1965
Zadanie do wykonania
Współpraca
 MONTAŻ (1)
1977
Współpraca
Montaż
Opis
Ukończyła podstawową szkołę muzyczną w Legnicy, średnią szkołę muzyczną w klasie fortepianu w Warszawie oraz - w 1963 r. - studia na Wydziale Reżyserii Dźwięku (w Sekcji Filmowej) Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie.

Od lat współpracuje z Wytwórnią Filmów Dokumentalnych w Warszawie, w której pracę rozpoczęła jeszcze podczas studiów. Zaczynała jako asystentka Henryka Kuźniaka, który wprowadził ją w tajniki zawodu montażysty dźwięku. Od 1963 r. tworzyła muzyczne opracowania (ilustracje) do filmów dokumentalnych, a rok później dołączyła do zespołu Polskiej Kroniki Filmowej.

Nie sposób wymienić wszystkich filmów, przy których pracowała, często łącząc różne funkcje. W jej dorobku znajdują się filmy Andrzeja Barańskiego ("Parę osób", "Mały czas", "Braciszek"), Jacka Bromskiego ("U Pana Boga za piecem", "Uwikłanie"), Feliksa Falka ("Komornik", "Joanna"), Marka Koterskiego ("Dzień świra", "Baby są jakieś inne"), Andrzeja Trzosa-Rastawieckiego ("Zapis zbrodni", serial "Marszałek Piłsudski"), Andrzeja Wajdy ("Katyń"). Talent Marty Broczkowskiej wykorzystywali również dokumentaliści tej miary, co Andrzej Brzozowski, Krystyna Gryczełowska, Maria Kwiatkowska, Tadeusz Makarczyński, Ludwik Perski, czy Jerzy Ziarnik.

Członkini Polskiej Akademii Filmowej. W 2012 roku otrzymała Nagrodę Stowarzyszenia Filmowców Polskich, za całokształt osiągnięć artystycznych.

opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll