PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Jan Rutkiewicz

Jan Rutkiewicz
URODZONY: 25 listopad 1931, Wilno
ZMARŁ: 16 kwiecień 2016 w wieku 84 lat, Wilga
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 SCENARIUSZ (173)
2010
Joanna
Konsultant
2008
Wiosna 1941
Konsultant
2001
Poranki bywają trudne
Opieka pedagogiczna
2001
Urodziny Ani
Opieka pedagogiczna
2001
Korepetycje
Opieka pedagogiczna
2001
Siostry
Opieka pedagogiczna
2001
5:41
Opieka pedagogiczna
2001
Pokoje
Opieka pedagogiczna
2001
Twarz codzienna
Opieka pedagogiczna
2001
Faceci
Opieka pedagogiczna
2000
Syzyfowe prace
Konsultant
1999
Zgrzyt
Opieka pedagogiczna
1998
Jest tam kto?
Opieka pedagogiczna
1996
Zabawa jak nigdy
Opieka pedagogiczna
1996
Niemcy
Opieka pedagogiczna
1996
Deszczowy żołnierz
Konsultant
1996
Niemcy
Konsultant
1995
Niemcy
Opieka pedagogiczna
1994
Koniec zabawy
Opieka pedagogiczna
1994
Droga do Kurdystanu
Opieka pedagogiczna
1994
Nasze miasteczko
Opieka pedagogiczna
1994
Lęk
Opieka pedagogiczna
1994
Okno
Opieka pedagogiczna
1994
Babylon
Opieka pedagogiczna
1994
Masterszot
Opieka pedagogiczna
1994
Tango, lux, kaszanka
Opieka pedagogiczna
1993
Ojciec
Opieka pedagogiczna
1993
Sen dróżnika
Opieka pedagogiczna
1993
Uparte dziecko
Opieka pedagogiczna
1993
Bomba
Opieka pedagogiczna
1993
Mroczniejąca zieleń
Opieka pedagogiczna
1993
Pogrzeb
Opieka pedagogiczna
1993
Ściana
Opieka pedagogiczna
1993
Weekend
Opieka pedagogiczna
1993
Być albo nie być...
Opieka pedagogiczna
1993
Noc poślubna
Opieka pedagogiczna
1993
Polski gwałciciel
Opieka pedagogiczna
1993
Taka noc
Opieka pedagogiczna
1993
Wewnątrz/świt
Opieka pedagogiczna
1993
Kocia kołyska
Opieka pedagogiczna
1992
Come back Liza
Opieka pedagogiczna
1992
Namiętności
Opieka pedagogiczna
1992
Reminiscencias
Opieka pedagogiczna
1992
Wniebowstąpienie
Opieka pedagogiczna
1992
Europa, Europa, Europa
Opieka pedagogiczna
1992
Niedziela
Opieka pedagogiczna
1992
Róża
Opieka pedagogiczna
1992
Zbyt ciężko, zbyt lekko
Opieka pedagogiczna
1992
Czarne niebo
Opieka pedagogiczna
1992
Horyzonty
Opieka pedagogiczna
1992
On a lonely road
Opieka pedagogiczna
1992
W oka mgnieniu
Opieka pedagogiczna
1991
Budka
Opieka pedagogiczna
1991
Dziewczynka z zapałkami
Opieka pedagogiczna
1991
Krąg
Opieka pedagogiczna
1991
Sweet nothing
Opieka pedagogiczna
1991
Buzer
Opieka pedagogiczna
1991
Eksperyment
Opieka pedagogiczna
1991
Krótki film o mordowaniu
Opieka pedagogiczna
1991
Trade mark
Opieka pedagogiczna
1991
A potem żyli długo i...
Opieka pedagogiczna
1991
Dom towarowy
Opieka pedagogiczna
1991
Kiedy odlatują anioły...
Opieka pedagogiczna
1991
KSU 1914
Opieka pedagogiczna
1991
Kuchnia polska
Konsultant
1991
Panny i wdowy
Konsultant
1990
Będzie zmiana
Opieka pedagogiczna
1990
Dowodów brak
Opieka pedagogiczna
1990
Hanawak
Opieka pedagogiczna
1990
Powrót
Opieka pedagogiczna
1990
Układ
Opieka pedagogiczna
1990
Discontinuity
Opieka pedagogiczna
1990
Znaki
Opieka pedagogiczna
1990
Cykl
Opieka pedagogiczna
1990
Bajka
Opieka pedagogiczna
1990
Esej
Opieka pedagogiczna
1990
Jutro
Opieka pedagogiczna
1990
Przeklęty pistolet
Opieka pedagogiczna
1990
Wypijmy
Opieka pedagogiczna
1990
Opłatek
Opieka pedagogiczna
1990
Dobranek
Opieka pedagogiczna
1990
Goniec
Opieka pedagogiczna
1990
Pomniejszenie
Opieka pedagogiczna
1990
Sabou
Opieka pedagogiczna
1990
Znaki
Opieka pedagogiczna
1990
Powrót
Opieka pedagogiczna
1989
Jatka
Opieka pedagogiczna
1989
Początek
Opieka pedagogiczna
1989
Skąd krasnoludki wzięły swoje czerwone kapturki?
Opieka pedagogiczna
1989
Wyrok
Opieka pedagogiczna
1989
Wrony
Opieka pedagogiczna
1989
Łódź fabryczna
Opieka pedagogiczna
1989
Replay
Opieka pedagogiczna
1989
Tedant
Opieka pedagogiczna
1989
Łódź, lipiec 1989
Opieka pedagogiczna
1989
Ręce
Opieka pedagogiczna
1989
Trzech idzie
Opieka pedagogiczna
1988
Paweł i Gaweł
Opieka pedagogiczna
1988
Rodzą się bogowie
Opieka pedagogiczna
1988
Szeherezada
Opieka pedagogiczna
1988
Zupka
Opieka pedagogiczna
1988
Pokorna
Opieka pedagogiczna
1988
Ene due like fake
Opieka pedagogiczna
1988
Krawat
Opieka pedagogiczna
1988
Playback czyli pamiętnik znaleziony w wannie
Opieka pedagogiczna
1988
Spotkania wielkiej wagi
Opieka pedagogiczna
1988
Szmal
Opieka pedagogiczna
1988
Birbant czyli szczęśliwe chwile Julusia Ś.
Opieka pedagogiczna
1988
Epizod aktorski
Opieka pedagogiczna
1988
Opowieść wigilijna
Opieka pedagogiczna
1988
Przebudzanka
Opieka pedagogiczna
1988
Top-art
Opieka pedagogiczna
1988
Stawka mniejsza niż życie
Opieka pedagogiczna
1988
Top - art
Opieka pedagogiczna
1988
Dziecięce zabawy
Opieka pedagogiczna
1988
Gruby i chudy
Opieka pedagogiczna
1988
Szpital wojskowy
Opieka pedagogiczna
1987
Ellen
Opieka pedagogiczna
1987
Łąka kwiatów
Opieka pedagogiczna
1987
Piaskun
Opieka pedagogiczna
1987
Wrota
Opieka pedagogiczna
1987
A gdyby był taki aparat
Opieka pedagogiczna
1987
Karuzela z Madonnami
Opieka pedagogiczna
1987
Ocalenie
Opieka pedagogiczna
1987
Spotkanie
Opieka pedagogiczna
1987
El Javier
Opieka pedagogiczna
1987
Karuzela, karuzela...
Opieka pedagogiczna
1987
Po nocy
Opieka pedagogiczna
1987
Parawan
Opieka pedagogiczna
1987
Teraz
Opieka pedagogiczna
1987
Sławna jak Sarajewo
Konsultant
1986
Pogrzeb lwa
Scenariusz
1986
Pożądanie
Opieka pedagogiczna
1986
Syn marnotrawny
Opieka pedagogiczna
1986
Tranzyt
Opieka pedagogiczna
1986
Yossarian
Opieka pedagogiczna
1986
Ludzie za szybą
Opieka pedagogiczna
1986
Mojżesz...
Opieka pedagogiczna
1986
Opowiadanie fantastyczne
Opieka pedagogiczna
1986
Przyczynek do teorii względności
Opieka pedagogiczna
1986
Szczęśliwa ręka
Opieka pedagogiczna
1986
Velorio
Opieka pedagogiczna
1986
Zbrodnia z premedytacją
Opieka pedagogiczna
1986
Gra
Opieka pedagogiczna
1986
Martwy wymiar
Opieka pedagogiczna
1986
Nie ma odwrotu chłopie
Opieka pedagogiczna
1986
Pętla
Opieka pedagogiczna
1986
Serce to samotny myśliwy
Opieka pedagogiczna
1986
Śnieżna pustynia
Opieka pedagogiczna
1986
Wizyta anioła
Opieka pedagogiczna
1986
Hipnoteza
Opieka pedagogiczna
1986
Mętna woda
Opieka pedagogiczna
1986
Noc meksykańska
Opieka pedagogiczna
1985
Tate
Scenariusz
1985
Broszka
Opieka pedagogiczna
1985
Lombard złudzeń
Opieka pedagogiczna
1985
Piękna pani rzeźnikowa
Opieka pedagogiczna
1985
Wyrok
Opieka pedagogiczna
1985
Dziadek i wnuk
Opieka pedagogiczna
1985
Martwy sezon
Opieka pedagogiczna
1985
Srebrna korona
Opieka pedagogiczna
1985
Aktorka
Opieka pedagogiczna
1985
Jonas
Opieka pedagogiczna
1985
Maszeńka
Opieka pedagogiczna
1985
Zrzutka
Opieka pedagogiczna
1983
Haracz szarego dnia
Konsultant
1979
Ucieczka
Scenariusz
1978
Odskok
Opieka pedagogiczna
1975
Egzekucja w zoo
Scenariusz
1970
Różaniec z granatów
Scenariusz
1958
Seans
Scenariusz
1958
Pierwszy
Scenariusz
1957
NACIONAL'NOST' (NARODOWOŚĆ): POLSKA
Scenariusz
 PION REŻYSERSKI (29)
1989
Piątkowe wydarzenia
Współpraca
1986
Pogrzeb lwa
Reżyser
1985
Tate
Reżyser
1977
Poza układem
Reżyser
1975
Egzekucja w zoo
Reżyser
1975
Dzieje grzechu
Współpraca
1972
Skarb trzech łotrów
Reżyser
1971
Wiktoryna, czyli czy pan pochodzi z Beauvais? (TV)
Reżyser
1970
Różaniec z granatów
Reżyser
1969
Ostatnie dni
I Asystent reżysera, II Reżyser
1969
Dzień oczyszczenia
I Asystent reżysera, II Reżyser
1968
Kierunek Berlin
I Asystent reżysera, II Reżyser
1968
Dancing w kwaterze Hitlera
I Asystent reżysera, II Reżyser
1966
Kochajmy syrenki
Reżyser
1965
Rodzina Nikitinów
Reżyser
1965
Lenin w Polsce
I Asystent reżysera, II Reżyser
1965
Niekochana
I Asystent reżysera, II Reżyser
1964
Zakochani są między nami
Reżyser
1963
Weekendy
Reżyser
1962
Jadą goście, jadą
Reżyser
1960
Decyzja
Współpraca
1959
Lunatycy
Asystent reżysera
1958
Seans
Reżyser
1958
Pierwszy
Reżyser
1957
Najlepsza rzeźba
Reżyser
1957
NACIONAL'NOST' (NARODOWOŚĆ): POLSKA
Reżyser
1957
Uśmiechy wieczorne
Reżyser
1957
Listy z małego miasta
Współpraca
1956
Do załatwienia
Współpraca
 AKTOR (19)
2004
Lekcja historii najnowszej
(głos)
2000
Królik
Premier
2000
Syzyfowe prace
żandarm przeprowadzający rewizję na stancji "Przepiórzycy"
1999
Popołudniowa melodia
1995
Pułkownik Kwiatkowski
oficer radziecki w hotelu "Polonia"
1993
Drzwi
sędzia
1993
Noc poślubna
1993
Pogrzeb
1993
Weekend
ojciec
1992
W oka mgnieniu
1985
Jonas
1984
Kim jest ten człowiek
tajniak
1983
Pastorale Heroica
kierowca
1983
Kamienne tablice
1972
Skarb trzech łotrów
mężczyzna w poczekalni komisariatu
1969
Dzień oczyszczenia
lekarz, członek oddziału radzieckiego
1969
Ostatnie dni
czołgista rosyjski; nie występuje w napisach
1959
Lunatycy
milicjant; nie występuje w napisach
1957
Rozbijemy zabawę...
organizator zabawy (nie występuje w napisach)
 SCENOGRAFIA (11)
1993
Lista Schindlera
Kostiumy
1992
Wiatr ze Wschodu
Kostiumy
1989
Wiatraki z Ranley
Kostiumy
1988
Pomiędzy wilki
Kostiumy
1988
Gdzieśkolwiek jest, jeśliś jest
Kostiumy
1987
Misja specjalna
Kostiumy
1986
W cieniu nienawiści
Kostiumy
1986
Cudzoziemka
Kostiumy
1985
Jezioro Bodeńskie
Kostiumy
1985
Kronika wypadków miłosnych
Kostiumy
1984
Kim jest ten człowiek
Kostiumy
Opis
W 1959 roku ukończył Wydział Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Od 1960 roku pracował w Zespole Realizatorów Filmowych. Wyreżyserował wówczas takie filmy jak: „Weekendy”, „Zakochani są między nami”, „Kochajmy syrenki”, „Jadą goście jadą” czy „Skarb trzech łotrów”.

W latach 80-tych zajął się kostiumografią, stając się z czasem największym - obok Andrzeja Szenajcha - specjalistą d/s militariów w polskim filmie. Projektował kostiumy m.in. do „Kroniki wypadków miłosnych”, „Korczaka” i „Pierścionka z orłem w koronie” Andrzeja Wajdy, „Przedwiośnia” Filipa Bajona, „Europy, Europy” Agnieszki Holland, „Jeńca Europy” Jerzego Kawalerowicza oraz do seriali - „Bożej Podszewki”, „Pogranicza w ogniu” i „Sławy i chwały”.

Od 1974 roku był pracownikiem naukowym w PWSFTviT w Łodzi, prodziekanem wydziału reżyserii, a w latach 90-tych prorektorem ds. współpracy z zagranicą. W latach 1992-2007 wykładał na Universite Paris VIII w Saint-Denis oraz w liceum im. Camille Vernet w Valence, gdzie prowadził fakultety audiowizualne. Był członkiem Polskiej Akademii Filmowej.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll