PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Najsmaczniejszy z filmowych cykli Kina Muranów w festiwalowej odsłonie! W ostatni weekend czerwca, od 27 do 30.06.2019 roku odbywa się pierwsza edycja festiwalu FILMS for FOOD, w trakcie której zaprezentowane zostaną najciekawsze filmy dokumentalne o jedzeniu z ostatnich lat.
Wśród nich cztery polskie premiery kinowe - „Bihar Dok - kuchnia Basków" o kulinarno-artystycznym projekcie studentów Basque Culinary Center zrealizowanym w hołdzie dla najlepszych baskijskich szefów kuchni, „Bracia Roca na tureckim szlaku” i „Dziennik braci Roca: Szkocja" przedstawiające podróż słynnych Braci Roca szlakiem tureckich i szkockich tradycji kulinarnych oraz „Pomidory i Wagner” - urocza opowieść o tym, jak uprawiane ekologicznie pomidory zmieniają społeczność pewnej greckiej wioski.




W programie również trzy warszawskie premiery filmów: „W poszukiwaniu umami” - dokumentu o światowej sławy szefach, takich jak Dani Garcia czy Nobu Matsuhisa, „Wino we krwi” - o korzeniach gruzińskiego winiarstwa oraz współ-produkowanego w Polsce filmu „Fateicz i morze” ze zdjęciami Krystiana Matyska.

W repertuarze nie zabraknie też filmu zaangażowanego społecznie. Będą to „Żniwa”, dokument poruszający ważny problem wyzyskiwania hinduskich emigrantów pracujących na polach uprawnych we Włoszech. A dla fanów najmłodszego szefa kuchni na świecie, który rok temu otworzył własną restaurację w Nowym Jorku film „Chef Flynn”. Projekcje odbędą się w Kinie Muranów.

Seansom filmowym towarzyszyć będą spotkania ze specjalistami z branży prowadzone przez uznanych dziennikarzy oraz poczęstunki, degustacje i inspirowane filmami kolacje w stołecznych restauracjach. Przygotują je Robert Trzópek w restauracji Bez Gwiazdek, Bartosz Lisek w Lokalu na Rybę, Trisno Hamid w restauracji MOD, Kręgliccy Restauracje i Catering.

Jako wydarzenia towarzyszące festiwalowi odbędzie się również pokaz plenerowy (29 czerwca o 20:00) w Hali Koszyki połączony z kolacją w Comfort Food Studio, inaugurujące cykl Kulinarnego Kina Letniego który organizowany będzie w Koszykach w każdy wtorek lata. Dodatkowo w lipcowe i sierpniowe wtorki w ramach cyklu po każdym pokazie organizatorzy zapraszają na warsztaty, kolacje i spotkania z ciekawymi gośćmi.
 
Festiwal rozpoczął się 27 czerwca 2019 i  potrwa do niedzieli, 30 czerwca.

Szczegóły na temat programu oraz sprzedaż biletów dostępne od 31 maja na stronach:
kinomuranow.pl oraz filmsforfood.pl


WRÓB
Kino Muranów
Ostatnia aktualizacja:  27.06.2019
Zobacz również
„Krew Boga” z nagrodami w Chicago
Transatlantyk: Selekcja Konkursu Polskich Krótkich Metraży
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2021
Scroll