PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Zbigniew Wolski

Zbigniew Wolski
URODZONY: 27 kwiecień 1920, Biskupiec
ZMARŁ: 13 sierpień 2014 w wieku 94 lat,
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 DŹWIĘK (159)
1980
Technologia produkcji aluminium w Hucie „Konin”
Dźwięk
1980
Spotkania przyjaciół
Dźwięk
1979
Historia jednego szczepu
Dźwięk
1979
Wizyta-reportaż z kosmosu
Dźwięk
1979
Żyć przeciw śmierci
Dźwięk
1979
Tajemnica szyfru Marabuta
Dźwięk
1979
Liczy się tylko diament
Dźwięk
1978
Elementarz
Dźwięk
1978
XX Anni
Dźwięk
1978
Opowieść o zwykłym mieście
Dźwięk
1978
Proszę słonia
Dźwięk
1978
55 czyli o potrzebie ruchu
Dźwięk
1978
... Gdziekolwiek jesteś panie prezydencie...
Dźwięk
1978
Natchnienie
Dźwięk
1978
Kwiatek dla Ewy
Dźwięk
1978
Świąteczna gęś
Dźwięk
1978
55 czyli o potrzebie ruchu
Montażysta dźwięku
1977
Czarodziejski młynek
Dźwięk
1977
PCV-2
Dźwięk
1977
Skok do wody
Dźwięk
1977
Przez dziurę w ścianie
Dźwięk
1977
Pan na czterech kółkach
Dźwięk
1977
Czwarty syn
Dźwięk
1976
Tamten sen niedorzeczny
Dźwięk
1976
Raport w sprawie gospodarki żywnościowej
Dźwięk
1975
Ja się zabiję
Dźwięk
1975
Wiesław Ochman
Dźwięk
1974
Kolebka samby
Dźwięk
1974
Grażyna Bacewicz 1913-1969
Dźwięk
1974
U indian Xavantes
Dźwięk
1974
Kaśka i Baśka w dyskotece
Dźwięk
1974
Raport w sprawie energetyki
Dźwięk
1974
Kalendarz warszawski
Dźwięk
1974
Nie wolno
Dźwięk
1974
Zaczęło się od kauczuku
Dźwięk
1974
Psalm radosny
Dźwięk
1974
Polska - człowiek - gospodarka
Operator dźwięku
1973
Plugawe słowo
Dźwięk
1973
Notatnik 14-ty
Dźwięk
1973
W dwa lata po decyzjach. Raport w sprawie elektroniki
Dźwięk
1973
Uwaga! Pociąg!
Dźwięk
1973
Leon Wójcikowski
Dźwięk
1973
Cegła, beton, budownictwo
Dźwięk
1973
Kaśka i Baśka w cyrku
Dźwięk
1973
Pochód
Dźwięk
1972
Marzenie
Dźwięk
1972
Szeryf długie ucho
Dźwięk
1972
M - jak motoryzacja
Dźwięk
1971
Gol
Dźwięk
1971
Bernard Ładysz
Dźwięk
1971
Osadnicy
Dźwięk
1971
Na przełaj
Dźwięk
1971
Ich miłość
Dźwięk
1971
Pies w cyrku
Dźwięk
1971
Kowal z Gutanowa
Dźwięk
1970
List Katarzyny Korniak
Dźwięk
1970
Tagebuch. Dziennik dr Hansa Franka
Dźwięk
1970
Szansa
Dźwięk
1970
Śpiewa Krystyna Jamroz
Dźwięk
1970
Champion
Dźwięk
1970
Berlin Zachodni
Dźwięk
1969
Wojciech Bogusławski
Dźwięk
1969
Aneks do polskiej wystawy leninowskiej
Dźwięk
1969
Egzamin
Dźwięk
1968
Michał
Dźwięk
1968
Healthy heart
Dźwięk
1967
Ja gorę (TV)
Dźwięk
1967
Tańce wschodniej Afryki
Dźwięk
1967
Pomoc dla Arabów
Dźwięk
1967
Lekcja historii
Dźwięk
1967
Pod słońcem równika
Dźwięk
1967
Szach i mat (TV)
Dźwięk
1967
Dokumenty walki 1939-1945
Dźwięk
1967
Szorstka twórczość
Dźwięk
1967
To jest twój nowy syn
Dźwięk
1966
Pamięć i skrucha
Dźwięk
1966
Na sawannie
Dźwięk
1966
Teatrzyk aluzji i drwiny
Dźwięk
1965
Miejsce dla jednego
Dźwięk
1965
Gauchos
Dźwięk
1964
Wizyta w pustyni
Dźwięk
1963
Wczoraj i dziś WSM
Dźwięk
1963
Brama snów
Dźwięk
1963
Ojcowie i dzieci
Dźwięk
1963
Przygoda noworoczna
Dźwięk
1963
Liczę na wasze grzechy
Dźwięk
1962
Suita Polska
Dźwięk
1962
Janek
Dźwięk
1962
Troje i las
Dźwięk
1962
Spotkanie za oceanem
Dźwięk
1962
Kolorowa kronika czyli 10 minut dookoła świata
Dźwięk
1962
Bibliobus
Dźwięk
1962
Władysław Broniewski
Dźwięk
1962
Spotkanie z Teofilem Ociepką
Dźwięk
1962
80 dni Lumumby
Dźwięk
1961
Miasto bez dymu
Dźwięk
1961
Zabawa
Dźwięk
1961
Po dwudziestu latach
Dźwięk
1961
Jutro premiera
Dźwięk
1961
Kwiecień
Dźwięk
1961
Warszawska niedziela
Dźwięk
1961
Alma Mater Cracoviensis
Dźwięk
1961
Trzecia strona rampy
Dźwięk
1961
Pocztówka z Lizbony
Dźwięk
1961
Pierwsza balowa sukienka
Dźwięk
1961
Zakopane 61
Dźwięk
1961
W kręgu ciszy
Dźwięk
1961
Bezkrólewie
Dźwięk
1960
Przewoźnicy z Accry
Dźwięk
1960
Biały człowiek z Yakou
Dźwięk
1960
Życie artysty
Dźwięk
1960
Mój teatr
Dźwięk
1960
Spadochroniarze
Dźwięk
1960
Widzieliście...? No to zobaczycie...
Dźwięk
1960
Ej - szewczyku...
Dźwięk
1960
Baloniki
Dźwięk
1960
Gwinea Niepodległa
Dźwięk
1960
Rok pierwszy
Dźwięk
1959
Nie ma końca wielkiej wojny
Dźwięk
1959
Szkice marokańskie
Dźwięk
1959
Koncert na ekranie
Dźwięk
1959
Narodziny miasta
Dźwięk
1959
Kronika pod psem
Dźwięk
1959
Typy na dziś
Dźwięk
1959
Muzyka nocą
Dźwięk
1959
Pan profesor
Dźwięk
1959
Dzień bez słońca
Dźwięk
1959
Początek reportażu
Dźwięk
1959
Gaudeamus
Dźwięk
1958
Polacy nie gęsi
Dźwięk
1958
Narciarze
Dźwięk
1958
400 lat Poczty Polskiej
Dźwięk
1958
Na przykład Kołobrzeg
Dźwięk
1958
Wesele na Bukowinie
Dźwięk
1958
Podhalańskie wesele
Dźwięk
1958
Kantyczka z drewna
Dźwięk
1958
Spacerek staromiejski
Dźwięk
1957
W starej fabryce
Dźwięk
1957
Na drogach Armeni
Dźwięk
1957
Piękno na codzień
Dźwięk
1957
Życie jest piękne
Dźwięk
1957
Barwy radości i smutku
Dźwięk
1956
Śląsk
Dźwięk
1956
Współczesna architektura francuska
Dźwięk
1956
Jerzy Leszczyński
Dźwięk
1956
Zielony i czarny Śląsk
Dźwięk
1955
Niedzielny poranek
Dźwięk
1955
Gdy 202 nie odpowiada
Dźwięk
1954
Gwiazdy muszą płonąć
Dźwięk
1954
Błękitny Krzyż
Dźwięk
1954
Cena wolności
Dźwięk
1954
Wrak
Dźwięk
1953
Preparat "T"
Dźwięk
1952
Jutro jest bliższe
Dźwięk
1952
Z dziejów malarstwa polskiego
Dźwięk
1952
Bajka
Dźwięk
1952
Na wielkiej budowie
Dźwięk
1950
Do redakcji nadszedł list
Dźwięk
1950
Pierwszy plon
Dźwięk
 PION REŻYSERSKI (11)
1980
Z myślą o przyszłości
Współpraca
1979
Hymn do Matki Ziemi
Reżyser
1979
Strzał
Współpraca
1979
Dawid i Goliat
Współpraca
1978
Venceremos
Reżyser
1977
14 dni później...
Współpraca
1976
Fantazja
Współpraca
1975
Flirt
Współpraca
1974
Na wystawie w Maneżu
Współpraca
1973
Plac Czerwony
Współpraca
1971
Leśni
Współpraca
 MUZYKA (1)
1960
Powązki
Muzyka
Opis
Nestor polskich operatorów dźwięku, członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Z kinematografią związany był od końca lat 40., pracował przy prawie 400 filmach fabularnych i dokumentalnych realizowanych w Wytwórni Filmów Dokumentalnych oraz animacjach powstających w Studio Miniatur Filmowych. Był m.in. autorem dźwięku do filmów "Błękitny krzyż", "Ja gorę", "Gdziekolwiek jesteś panie prezydencie" oraz seriali "Wojna domowa", "Trzecia granica" i "Życie na gorąco".
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll