PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Antoni Staśkiewicz

Antoni Staśkiewicz
URODZONY: 24 kwiecień 1926, Janowiec Wlkp.
ZMARŁ: 26 kwiecień 2013 w wieku 87 lat, Warszawa
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 ZDJĘCIA (99)
1987
Maria Rodziewiczówna czyli zaściankowość nobilitowana
Zdjęcia
1986
I co ty na to
Zdjęcia
1985
Pamięć w sercu zachowania
Zdjęcia
1984
W dawnym Poznaniu
Zdjęcia
1983
Emisariusze
Zdjęcia
1982
Rodowód
Zdjęcia
1981
Władysław Sikorski
Zdjęcia
1980
44 km od Warszawy
Zdjęcia
1980
Razem - solidarnie
Zdjęcia
1979
Tradycja zobowiązuje
Zdjęcia
1978
Opowieść o Woli
Zdjęcia
1978
Przenikanie (obserwacje z pierwszej fazy)
Zdjęcia
1977
Romantyczność
Zdjęcia
1977
Współpraca
Zdjęcia
1977
Rzecz o Stilonie
Zdjęcia
1977
W obronie pokoju
Zdjęcia
1976
Enigma
Zdjęcia
1975
Operacja "Złote wrota"
Zdjęcia
1975
Z tamtych lat
Zdjęcia
1975
Ostatnia wizyta
Zdjęcia
1975
Portugalii rok drugi
Zdjęcia
1974
Dziękujemy wam milion razy
Zdjęcia
1974
Powrót do zdarzeń minionych
Zdjęcia
1974
Premier Palme w Polsce
Zdjęcia
1973
Akcja dorsze
Zdjęcia
1973
Krystyna M.
Zdjęcia
1973
Wszystkie drogi prowadzą do Londynu
Zdjęcia
1972
Notatnik warszawski
Zdjęcia
1972
Przed...
Zdjęcia
1970
Historia jednej ustawy
Zdjęcia
1970
Opieka nad dziećmi na wsi
Zdjęcia
1970
Poznań 1939-1942
Zdjęcia
1970
Na początku
Zdjęcia
1969
Kryptonim "Most"
Zdjęcia
1969
Na styku czyli pieszy na jezdni
Zdjęcia
1969
Z biało czerwoną opaską
Zdjęcia
1968
Azyl
Zdjęcia
1968
Mistrz szuka następcy
Zdjęcia
1968
Plan miasta
Zdjęcia
1968
Płonący Jordan
Zdjęcia
1968
Spotkanie z Kairem
Zdjęcia
1968
Synowie Nilu
Zdjęcia
1968
Operacja V-2
Zdjęcia
1967
Dzień X
Zdjęcia
1967
Wyjazd o świcie
Zdjęcia
1967
Wywiadówka
Zdjęcia
1967
Noc śródmieścia
Zdjęcia
1967
24 godziny Jadwigi L.
Zdjęcia
1966
Gry i zabawy
Zdjęcia
1966
Kandydatki
Zdjęcia
1966
Orły
Zdjęcia
1966
Pałac
Zdjęcia
1965
Bokserzy
Zdjęcia
1965
Moja ulica
Zdjęcia
1965
Rowerzyści na start
Zdjęcia
1965
Etiuda sportowa
Zdjęcia
1965
Powrót posła
Zdjęcia
1965
Pierwsze kroki
Zdjęcia
1965
Droga przez wieś
Zdjęcia
1964
20 lat później
Zdjęcia
1964
Niedaleko Komorowa
Zdjęcia
1964
Wieś jak z obrazka
Zdjęcia
1964
Wieczory w Jeleniej Górze
Zdjęcia
1964
Alarm na jezdni trwa
Zdjęcia
1964
Kto winien
Zdjęcia
1963
Visitez Zakopane
Zdjęcia
1962
Patria o Muerte
Zdjęcia
1962
Pierwszy krok
Zdjęcia
1962
Róża
Zdjęcia
1962
Spotkali się w Hawanie
Zdjęcia
1962
Hawana '61
Zdjęcia
1962
Poszukiwacze
Zdjęcia
1962
Bibliobus
Zdjęcia
1961
W kręgu ciszy
Zdjęcia
1961
Warszawska niedziela
Zdjęcia
1961
Zabawa
Zdjęcia
1961
Hawana '61
Zdjęcia
1960
Ej - szewczyku...
Zdjęcia
1960
I klasa
Zdjęcia
1960
Dwa oblicza Boga
Zdjęcia
1960
Pocztówki z Zakopanego
Zdjęcia
1959
Kronika pod psem
Zdjęcia
1959
Gaudeamus
Zdjęcia
1958
Pigułki dla Aurelii
Operator kamery
1958
Wesele na Bukowinie
Zdjęcia
1958
Akcja na Kutschere
Zdjęcia
1958
Miasto na wyspach
Zdjęcia
1958
Na przykład Kołobrzeg
Zdjęcia
1958
Podhalańskie wesele
Zdjęcia
1958
Polacy nie gęsi
Zdjęcia
1957
Paragraf zero
Zdjęcia
1957
Teatr dla mas
Zdjęcia
1957
Tylko sen
Zdjęcia
1957
SOPOT 1957
Zdjęcia
1956
Dzieci oskarżają
Zdjęcia
1956
Skalna ziemia
Zdjęcia
1956
Miasteczko
Zdjęcia
1955
Uwaga, chuligani!
Zdjęcia
1952
O amonicie i 14 harcerzach
Zdjęcia
 PION REŻYSERSKI (19)
1987
Maria Rodziewiczówna czyli zaściankowość nobilitowana
Reżyser
1984
W dawnym Poznaniu
Reżyser
1983
Emisariusze
Reżyser
1982
Minęło 100 lat
Reżyser
1982
Rodowód
Reżyser
1980
44 km od Warszawy
Reżyser
1980
Razem - solidarnie
Reżyser
1979
Tradycja zobowiązuje
Reżyser
1978
Miejsce nadziei
Reżyser
1978
Opowieść o Woli
Reżyser
1977
1977-1917
Reżyser
1977
Wielki Październik i Polacy
Reżyser
1977
Za barykadą
Reżyser
1975
Operacja "Złote wrota"
Reżyser
1975
Z tamtych lat
Reżyser
1974
Powrót do zdarzeń minionych
Reżyser
1974
Punkt widzenia
Współpraca
1970
Poznań 1939-1942
Reżyser
1964
Pojedynek
Współpraca
 SCENARIUSZ (12)
1983
Emisariusze
Scenariusz
1982
Minęło 100 lat
Scenariusz
1982
Rodowód
Scenariusz
1980
44 km od Warszawy
Scenariusz
1978
Opowieść o Woli
Scenariusz
1977
1977-1917
Scenariusz
1977
Wielki Październik i Polacy
Scenariusz
1977
Za barykadą
Scenariusz
1975
Operacja "Złote wrota"
Scenariusz
1975
Z tamtych lat
Scenariusz
1974
Powrót do zdarzeń minionych
Scenariusz
1970
Poznań 1939-1942
Scenariusz
 INNE (1)
1983
Emisariusze
Komentarz
Opis
Reżyser, scenarzysta i operator filmów animowanych. Ukończył Wydział Operatorski WGiK w Moskwie. Był znakomitym operatorem, reżyserem i scenarzystą filmów dokumentalnych. Przez wiele lat związany z zespołem Polskiej Kroniki Filmowej.

Swoimi odważnymi zdjęciami współtworzył najwybitniejsze polskie dokumenty. Współpracował z takimi reżyserami jak Jerzy Hoffman, Edward Skórzewski, Kazimierz Karabasz, Krzysztof Szmagier i Janusz Majewski.

Wśród wyreżyserowanych przez niego dokumentów znajdują się "Angola" (Srebrny Gołąb na MFF w Lipsku, "Na początku" (Dyplom Honorowy za "trafność obserwacji i wartości formalne" na Krakowskim Festiwalu Filmowym) oraz "Powrót statku" (Grand Prix "Złoty Lajkonik" na Krakowskim Festiwalu Filmowym).

Laureat Nagrody Prezesa Rady Ministrów II stopnia za twórczość w dziedzinie filmu dokumentalnego. Wieloletni członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll