Europejską produkcję, w której brały udział cztery kraje: Niemcy, Hiszpania, Szwajcaria i Włochy, reżyserował Hiszpan David Pinillos.
Akcja filmu zaczyna się, gdy do zespołu eskluzywnej restauracji w Zurichu dołącza nowy kucharz z Hiszpanii, Daniel (Unax Ugalde). Natychmiast traci głowę dla pięknej sommelierki (Nora Tschirner), która okazuje się kochanką właściciela restauracji (Herbert Knaup). Droga do prawdziwych uczuć okaże się długa. Zawiedzie ich z Zurychu do rodzinnego miasta Daniela, Bilbao, a później jeszcze dalej.
Historie kuchenne cieszą się od paru lat dużą popularnością. W 2007 powstało "Życie od kuchni" z Catherine Zeta-Jones i Aaronem Eckhartem, dwa lata później "Julia i Julia" z Meryl Streep. W polskim kinie wątek kulinarny pojawił się w "Rozmowach nocą" z Marcinem Dorocińskim i Magdaleną Różczką. Niesłabnącej popularności wątków kulinarnych polskich produkcjach dowodzi choćby sukces polskiego serialu "Przepis na życie".
"Bon apetit" w kinach od 7 października.