PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Znane są już składy jurorskie konkursów filmowych KAMERALNEGO LATA. Na czele Jury Konkursu Głównego stanie Radosław Piwowarski. Konkurs Filmów Niezależnych ocenią filmoznawcy i krytycy filmowi. W trzecim konkursie KAMERALNEGO LATA, Konkursie Filmów Odrzutowych HYDE PARK, Jury wyłaniane będzie spośród publiczności obecnej na pokazach.
Jury Konkursu Głównego:

RADOSŁAW PIWOWARSKI - Przewodniczący Jury
Reżyser, scenarzysta. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Członek Zespołu „X” Andrzeja Wajdy, następnie Zespołu „Rondo” Wojciecha Hasa.  Autor filmów fabularnych, dokumentalnych i spektakli Teatru Telewizji. Zrealizował 9 filmów kinowych - m.in.: „Yesterday”, „Marcowe Migdały” , które zdobyły wiele nagród na całym świecie, miały - i mają - wierną i liczną widownię. Stworzył całą konstelację gwiazd polskiego kina - Krystyna Feldman, Joanna Pacuła, Katarzyna Figura, Maria Seweryn, Anna Przybylska, Małgorzata Socha, Małgorzata Rożniatowska, Stanisław Brudny, Piotr Siwkiewicz, Andrzej Zieliński, Robert Gonera i wielu innych. Dla telewizji zrealizował filmy dokumentalne, pierwszą polską telenowelę, „Aby do Świtu”, filmy telewizyjne („Królowa Chmur”) oraz seriale. Jest wykładowcą w Warszawskiej Szkole Filmowej.

Wybrana filmografia:
1997 - „CIEMNA STRONA WENUS”
1996 - „AUTOPORTRET Z KOCHANKĄ”
1993 -  „KOLEJNOŚĆ UCZUĆ”
1989 - „MARCOWE MIGDAŁY”
1987 - „POCIĄG DO HOLLYWOOD”
1984 - „YESTERDAY”

Seriale:
Od 2004 - „STACYJKA”
Od 1999 - „NA DOBRE I NA ZŁE”
Od 1999 - „PALCE LIZAĆ”
1997 - 2010 - „ZŁOTOPOLSCY”
1981 - „JAN SERCE”




AGNIESZKA GLIŃSKA
Montażystka filmowa. Studiowała kulturoznawstwo (specjalizacja: film) na Uniwersytecie Łódzkim oraz montaż w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Członek Polskiego Stowarzyszenia Montażystów. Filmy, które montowała zdobyły nagrody na wielu prestiżowych festiwalach w Polsce i za granicą. Jeden z nich: "Wszystko, co kocham" w reżyserii Jacka Borcucha był polskim kandydatem do Oscara.

Wybrana filmografia:
2014 - „DIFRET”, reż. Zeresenay Berhane Mehari
2014 - „JEZIORAK”, reż. Michał Otłowski
2012 - „I WANT (NO) REALITY”, reż. Ana Brzezińska
2012 - „YUMA”, reż. Piotr Mularuk
2010 - „KRET”, reż. Rafael Lewandowski
2010 - „MATKA TERESA OD KOTÓW”, reż. Paweł Sala
2009 - „WSZYSTKO, CO KOCHAM”, reż. Jacek Borcuch



ANNA MUCHA
Aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna. Zagrała w kilkunastu polskich filmach, pracowała z Andrzejem Wajdą ("Korczak", "Panna Nikt"), Stevenem Spielbergiem ("Lista Schindlera"), Olafem Lubaszenką ("Chłopaki nie płaczą"), Juliuszem Machulskim, Januszem Zaorskim, Krzysztofem Tchórzewskim, Jackiem Bromskim, Wojciechem Pszoniakiem. Popularność przyniosły jej role w "Młodych Wilkach 1/2" Jarosława Żamojdy oraz w serialu telewizyjnym "M jak Miłość". W teatrze debiutowała w „Bombie” Macieja Kowalewskiego w Teatrze na Woli. Od 1999 roku związana z polskim kinem niezależnym.

Wybrana Filmografia:
2015 - „WKRĘCENI 2”, reż. Piotr Wereśniak
2014 - „SĄSIADY”, reż. Grzegorz Królikiewicz
2011 - „OCH KAROL 2”, reż. Piotr Wereśniak
2000 - „CHŁOPAKI NIE PŁACZĄ” , reż. Olaf Lubaszenko
2000 - „PRACOWNIA KRAWIECKA”, reż. Wojciech Pszoniak
1997 - „KSIĘGA RAJU”, reż. Robert Gliński
1997 - „MŁODE WILKI 1/2”, reż. Jarosław Żamojda
1996 - „PANNA NIKT”, reż. Andrzej Wajda
1993 - „LISTA SCHINDLERA”, reż. Steven Spielberg
1990 - „FEMINA”, reż. Piotr Szulkin
1990 - „KORCZAK”, reż. Andrzej Wajda

Seriale:
2015 (od 2003) - „M JAK MIŁOŚĆ”
2015 - „UWIKŁANI”
2010 - 2011 - „PROSTO W SERCE”
2010 - „USTA USTA”


insp. GRZEGORZ JACH - Pełnomocnik Komendanta Głównego Policji
Pełnomocnik Komendanta Głównego Policji ds. promocji bezpieczeństwa publicznego, pedagog i reżyser teatralny. Założyciel warszawskiego teatru Scena 07 (1996), twórca Centralnych Artystycznych Akcji Letnich (1997-2006), autor Ogólnopolskiego Programu Edukacyjno-Profilaktycznego "Profilaktyka a Ty" (od 2006 r. - www.pat.policja.gov.pl). Szef ogólnopolskich akcji profilaktyczno-artystycznych "Przystanek PaT" (od 2006 r.), inicjator Zrywu Wolnych Serc w Ogólnopolskim Głosie Profilaktyki (od 2012 r.). Społeczny Doradca Rzecznika Praw Dziecka. Kawaler Orderu Uśmiechu.


ERYK LUBOS
Aktor filmowy i teatralny. Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu. Występował w Teatrze Współczesnym we Wrocławiu oraz w TR w Warszawie. Laureat nagrody im. Zbyszka Cybulskiego dla najlepszego aktora młodego pokolenia w 2009 r. Nagradzany za najlepsze role: w 2008 r. na Festiwalu Filmowym w Gdyni za rolę Indora w filmie "Boisko bezdomnych" w reżyserii Kasi Adamik, na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym na Cyprze w 2010 r. za rolę Igora w „Mojej Krwi” w reżyserii Marcina Wrony oraz w 2012 roku na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Karlowych Warach za rolę Eryka w filmie "Zabić bobra" w reżyserii Jana Jakuba Kolskiego.

Wybrana Filmografia:
2014 - „ARIZONA W MOJEJ GŁOWIE”, reż. Matthias Huser
2014 - „POD MOCNYM ANIOŁEM”, reż. Wojtek Smarzowski
2013 - „DROGÓWKA” , reż. Wojtek Smarzowski
2012 - „ZABIĆ BOBRA”, reż. Jan Jakub Kolski
2012 - „DZIEWCZYNA Z SZAFY”, reż. Bodo Kox
2010 - „WENECJA”, reż. Jan Jakub Kolski
2010 - „SKRZYDLATE ŚWINIE”, reż. Anna Kazejak
2010 - „TRICK”, reż. Jan Hryniak
2009 - „DOM ZŁY”, reż. Wojtek Smarzowski ,
2009 - „MOJA KREW”, reż. Marcin Wrona
2009 - „JANOSIK. PRAWDZIWA HISTORIA”, reż. Agnieszka Holland i Kasia Adamik
2008 - „BOISKO BEZDOMNYCH”, reż. Kasia Adamik

Seriale:
2012 - „MISJA AFGANISTAN”, reż. Maciej Dejczer, Grzegorz Kuczeriszka
2005 - „OFICER”, reż.  Maciej Dejczer


Jury Konkursu Filmów Niezależnych



PIOTR CZERKAWSKI
Krytyk filmowy, dziennikarz kulturalny. Autor recenzji, artykułów i wywiadów publikowanych między innymi w „Kinie”, „Ekranach” i „Odrze”. Prelegent, wykładowca Akademii Filmu Polskiego oraz juror festiwali filmowych w Polsce i za granicą. Współautor książek o twórcach współczesnego kina, między innymi: „Zanussi - przewodnik Krytyki Politycznej”, „Chęciński” i „W drodze do sąsiada. Polsko-niemieckie spotkania filmowe”. Autor bloga „Cinema Enchante” nominowanego do Nagrody PISF 2014 w kategorii „Portal internetowy lub blog filmowy”.



OLA SALWA

Dziennikarka i recenzentka filmowa. Zaczynała kilkanaście lat temu w Filmwebie, potem przez lata pisała do "Filmu" i "Przekroju", teraz między innymi do "Kina", "Polityki" i "Magazynu Stowarzyszenia Filmowców Polskich". Ulubiony reżyser: Carlos Reygadas. Ulubione miejsce w kinie: pierwszy fotel z lewej strony. Należy do FIPRESCI i zna tylko dwie kategorie filmów: filmy dobre i filmy niedobre. W Radomiu będzie po raz pierwszy.



  MATEUSZ WERNER
Filozof kultury, eseista, krytyk filmowy, doktor nauk humanistycznych. Ukończył Wydział Polonistyki UW
i Szkołę Nauk Społecznych przy Instytucie Filozofii i Socjologii PAN. Doktorat o nihilizmie i nowoczesności obronił w Instytucie Badań Literackich PAN. Wykładał gościnnie na filmoznawstwie w warszawskiej SWPS,
w łódzkiej Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej oraz na polonistyce UW i w Instytucie Kultury UW. Współtworzył programy filmowe w telewizji publicznej: „Seans filmowy” i „Pół serio”. Kierował Galerią Sztuki Filmowej w warszawskiej Zachęcie. W latach 2001-2010 kurator programu filmowego w Instytucie Adama Mickiewicza. Redaktor kwartalnika „Kronos”. Adiunkt na Wydziale Nauk Humanistycznych UKSW.

8. Ogólnopolskie Spotkania Filmowe KAMERALNE LATO odbędą się w Radomiu w dniach 5-11 lipca 2015 roku.


WRÓB
Filmforum
Ostatnia aktualizacja:  21.06.2015
Zobacz również
fot. A. Gojke /SFP
Kto zwyciężył w Koninie?
W Krakowie wygrywają kobiety
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2021
Scroll