PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
NIEPODLEGŁOŚĆ
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
Niepodległość
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Adam Ferency

Adam Ferency
URODZONY: 05 październik 1951, Warszawa
Filmografia
 AKTOR (78)
2018
Na bank się uda
Tolek
2016
Za niebieskimi drzwiami
lekarz
2015
Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy
Habertas
2012
Frankenweenie
Pan Burgemeister (polski dubbing)
2011
1920. Bitwa Warszawska
czekista Bykowski
2011
80 milionów
Kardynał
2011
Warsaw Dark
Grottger
2011
Big Love
prokurator
2011
Kierowca
Marek, ojciec Ani
2010
Dino mama
Sarco (polski dubbing)
2010
Miś Yogi 3D
Miś Yogi (głos)
2009
Planeta 51
Generał Grawl (głos)
2009
Piksele
Starszy policjant
2008
Limousine
Marek, ojciec Ani
2007
Simpsonowie - Wersja kinowa
Russ Cargil, polski dubbing (głos)
2006
Skok przez płot
Verne (polska wersja językowa) (głos)
2006
Jasminum
Ojciec Kleofas, przeor klasztoru
2006
Palimpsest
Malinowski
2005
W mroku
2005
Czerwony Kapturek - prawdziwa historia
Komisarz Zawadzał (polska wersja językowa) (głos)
2005
Zebra z klasą
Kucyk Tadzik (polski dubbing) (głos)
2004
Ekspres polarny
Święty Mikołaj / Tata, polski dubbing (głos)
2003
Koniec wakacji
Jerzy, mąż Anny
2003
Pornografia
Witold
2001
Shrek
Lord Farquaad (polski dubbing)
2001
Eukaliptus
Szeryf
2000
Rząd polski 1939 - 1945
Lektor
2000
Enduro Bojz
Komisarz
1999
Torowisko
Hydraulik Staszek
1999
Operacja "Koza"
profesor Rozwaniec
1999
Fuks
biznesmen
1999
Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem
Gig (głos)
1999
Operacja "Koza"
Profesor Rozwaniec
1998
Złoto dezerterów
Zenon Pisur
1997
Musisz żyć
Witold
1997
Polowanie
tato Alika
1997
Polowanie
tato Alika
1996
Nocne graffiti
Literat
1995
Wallace & Gromit: Golenie Owiec
Wallace (polski dubbing)
1995
Kamień na kamieniu
1995
Pułkownik Kwiatkowski
pułkownik Kizior
1994
Diabelska edukacja (TV)
Lekarz
1993
Człowiek z...
strażnik więzienny
1993
Rozmowa z człowiekiem z szafy
szef
1991
Kanalia
śledczy Jegorow
1990
Jan Kiliński
Jan Kiliński
1990
Pogrzeb kartofla
Stefan Gorzelak
1989
Czarny wąwóz
Roman
1988
Zmowa
Władysław Sitek, ojciec Stasia
1988
Pięć minut przed gwizdkiem
"handlarz nóg"
1987
Cyrk odjeżdża
Chamroń
1987
Dondula (TV)
1987
Sala nr 6
doktor Chobotowski
1986
Weryfikacja
redaktor naczelny
1986
Zygfryd
Emil
1985
Rośliny trujące (TV)
Śmiech
1985
Przedstawienie Hamleta we wsi Głucha Dolna
1985
Jezioro Bodeńskie
Jasiek Paluch
1984
Bez końca
"Rumcajs", działacz opozycji
1984
O-bi, O-ba. Koniec cywilizacji
"smutny"
1984
Wszystko powiem Lilce!
"niedorozwinięty"
1984
Zabawa w chowanego
szatniarz
1984
111 dni letargu
więzień Sikorski
1983
Planeta Krawiec
Duda
1982
Odwet
Świdryga
1982
Przesłuchanie
Tadeusz Morawski
1982
Matka Królów
Zenon
1982
Wigilia '81
kolega Witka
1981
Przypadek
ksiądz
1981
Człowiek z żelaza
stoczniowiec
1981
Dziecinne pytania
Miś
1981
Zderzenie
lekarz
1981
Wierne blizny
Roman
1980
Gorączka
Kiełza
1980
Ukryty w słońcu
1978
Koty to dranie
Marek Sypniewski, wnuk Władysława
1977
Akcja pod Arsenałem
Heniek
1976
Niedzielne dzieci
Przyjaciel Bilskiego
 INNE (5)
1996
Kościół na Górze Syjon
Lektor
1996
Dom i świat Pawła Hertza
Lektor
1994
I powiesz - jestem
Lektor
1994
Powstanie Warszawskie 1944
Lektor
1993
Dr. Hrabal
Lektor
 PION REŻYSERSKI (1)
1997
Polowanie
Reżyser
 ZDJĘCIA (1)
2006
Był taki ktoś ...
Zdjęcia
Opis
Absolwent PWST w Warszawie. Aktor Warszawskich Teatrów, Na Woli, Współczesnego oraz Teatru Dramatycznego.
Członek Polskiej Akademii Filmowej. W 1976 r. zadebiutował przed kamerami rolą w jednym z odcinków serialu "07 zgłoś się".
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll