PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Kazimierz Fabisiak

Kazimierz Fabisiak
URODZONY: 11 luty 1903, Warszawa
ZMARŁ: 28 kwiecień 1971 w wieku 68 lat, Kraków
Filmografia
 AKTOR (28)
1971
Wiktoryna, czyli czy pan pochodzi z Beauvais? (TV)
bankier Ledoux, gospodarz obiadu
1970
Album polski
profesor
1970
Pierścień księżnej Anny
Kaleb
1969
Jak rozpętałem II wojnę światową
przeor
1967
Poczmistrz (TV)
poczmistrz
1966
Ściana czarownic
Wierszycki
1965
Potem nastąpi cisza
ojciec Zosi
1965
Gorąca linia
minister Larysz
1964
Echo
Kasperski
1964
Panienka z okienka
Szulc
1963
Mój drugi ożenek
Franek
1963
Milczenie
proboszcz
1963
Pamiętnik Pani Hanki
dziedzic
1963
Między brzegami
dziadek
1962
Drugi brzeg
strażnik Gondek
1961
Samson
Dominik
1961
Milczące ślady
Walczak
1960
Matka Joanna od Aniołów
ksiądz Brym
1960
Historia współczesna
dyspozytor Jagoda
1959
Miejsce na ziemi
Edmund
1958
Noc poślubna
młynarz
1958
Pożegnania
mężczyzna przy barze
1957
Skarb kapitana Martensa
Dominik
1957
Historia jednego myśliwca
Francois, fotograf z St. Clair
1957
Deszczowy lipiec
jegomość
1956
Człowiek na torze
Konarski
1956
Nikodem Dyzma
Kunicki
1956
Ziemia
ksiądz
Opis
W 1924 roku ukończył Oddział Dramatyczny przy Konserwatorium Muzycznym w Warszawie.
Występował w Teatrze Miejskim w Łodzi, Teatrze Polskim w Warszawie, Teatrze im. Słowackiego w Krakowie, w Śląskim Teatrze Wojskowym a także w Teatrze im. Słowackiego w Krakowie.
W latach 1944-45 był kierownikiem, reżyserem i aktorem Krakowskiego Teatru Powszechnego.
W latach 1953-56 był aktorem i reżyserem Teatrów Dramatycznych w Poznaniu. Od 1956 do śmierci związany był z teatrami krakowskimi: w latach 1956-58 z Teatrem im. Słowackiego, od roku 1958 ze Starym Teatrem. Zmarł na scenie, w czasie próby generalnej "Biesów" Dostojewskiego.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll