PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Janusz Bylczyński

Janusz Bylczyński
URODZONY: 06 lipiec 1920, Saratów
ZMARŁ: 30 wrzesień 1990 w wieku 70 lat, Warszawa (Polska)
Filmografia
 AKTOR (33)
1989
Reduty września
generał Tadeusz Kutrzeba
1988
Tramwajada
Aleksander
1987
Brawo mistrzu
1987
Zabij mnie, glino
adwokat Malika
1986
A żyć trzeba dalej
1984
Baryton
Steinkeller
1983
Na odsiecz Wiedniowi
1983
Fachowiec
Strum, fabrykant wstążek gumowych
1981
"Anna" i wampir
komendant wojewódzki MO
1980
Powstanie listopadowe. 1830-1831
generał Stanisław Trembicki
1976
Trędowata
arystokrata
1974
Gniazdo
Hodon
1973
Zasieki
szef kompanii
1973
Nagrody i odznaczenia
dowódca NSZ
1972
Kwiat paproci
dyrektor Mieczysław Otrębski
1972
Trzeba zabić tę miłość
ojciec Magdy
1972
Kopernik
Celio Calcagnini
1971
Agent nr 1
(nie występuje w napisach)
1970
Album polski
PSL-owiec
1969
Ostatni świadek
Dunger-Berger
1969
Ostatnie dni
pułkownik
1969
Księżyc (TV)
1967
Paryż - Warszawa bez wizy
Polanicki
1964
Życie raz jeszcze
Inspektor na lotnisku
1963
Zerwany most
major Szczerba
1963
Daleka jest droga
strzelec Kowalski
1962
Pasażerka
kapo
1961
Dwaj panowie "N"
inżynier Henryk Nowak
1956
Człowiek na torze
Wardok
1956
Trzy kobiety
gestapowiec
1955
Sprawa pilota Maresza
mąż Mary
1955
Podhale w ogniu
Kostka Napierski
1952
Staś spóźnialski
(nie występuje w napisach)
Opis
Polski aktor teatralny i filmowy. Walczył na frontach II Wojny Światowej, za co uzyskał odznaczenie. Państwową Wyższą Szkołę Teatralną ukończył w 1949 roku. Był znany z występów w wielu warszawskich teatrach, takich jak Teatr Narodowy, Polski, Współczesny, Kwadrat, Na Woli.
Na dużym ekranie zadebiutował w filmie "Podhale w ogniu" (1955 r.), gdzie wcielił się w rolę Kostki Napierskiego.

DW
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll