PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Aleksander Gołębiowski

Aleksander Gołębiowski
URODZONY: 13 luty 1936, Poznań
ZMARŁ: 00 wrzesień 2000 w wieku 64 lat, Wrocław (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 DŹWIĘK (55)
2001
Głośniej od bomb
Dźwięk
2000
Nie ma zmiłuj
Dźwięk
1999
Córy szczęścia
Dźwięk
1997
Brat naszego Boga
Dźwięk
1997
Prostytutki
Dźwięk
1996
Baśń o Pączkowej
Dźwięk
1995
Cwał
Dźwięk
1995
Młode wilki
Dźwięk
1995
Girl Guide
Dźwięk
1993
Obcy musi fruwać
Dźwięk
1992
Psy
Dźwięk
1990
Modlitwa
Dźwięk
1989
Po upadku
Dźwięk
1989
Trzy oblicza Krakowa
Dźwięk
1988
Dotknięci
Dźwięk
1987
Bytom
Dźwięk
1987
Pusta klatka
Dźwięk
1987
Zero życia
Dźwięk
1987
Pociąg do Hollywood
Dźwięk
1986
Rykowisko
Dźwięk
1985
Panorama Racławicka
Dźwięk
1985
Labirynt
Dźwięk
1985
Potrzask
Dźwięk
1983
Dzień kolibra
Dźwięk
1983
Sny i marzenia
Dźwięk
1982
Wyjście awaryjne
Dźwięk
1981
Rdza
Dźwięk
1981
Biłek (TV)
Dźwięk
1981
Wielka majówka
Dźwięk
1981
Kobieta samotna (TV)
Dźwięk
1980
Panienki (TV)
Dźwięk
1980
Przed odlotem
Dźwięk
1980
Wściekły
Dźwięk
1979
Pełnia
Dźwięk
1979
Wolne chwile
Dźwięk
1978
Koty to dranie
Dźwięk
1978
Test pilota Pirxa
Dźwięk
1977
Zapach ziemi
Dźwięk
1977
Tańczący jastrząb
Dźwięk
1976
Zanim nadejdzie dzień
Dźwięk
1975
Partita na instrument drewniany
Dźwięk
1975
Strach
Dźwięk
1974
Godzina za godziną
Dźwięk
1973
Opętanie
Dźwięk
1973
Godzina szczytu
Dźwięk
1973
Sekret
Dźwięk
1973
Zasieki
Dźwięk
1972
Diabeł
Dźwięk
1971
Meta
Dźwięk
1971
Piżama
Dźwięk
1970
Rejs
Dźwięk
1970
Góry o zmierzchu
Dźwięk
1969
Urząd
Dźwięk
1968
Ostatni po Bogu
Dźwięk
1965
Salto
Dźwięk
 PION REŻYSERSKI (1)
1988
Sprzedawca chleba
Reżyser
Opis
Operator dźwięku. Pracował przy wielu, istotnych dla kinematografii polskiej, projektach, m.in.: „Psach” Władysława Pasikowskiego (1992), „Strachu” Antoniego Krauze (1975), komediach Romana Załuskiego „Wyjście awaryjne” (1982) oraz Marka Piwowskiego „Rejs” (1970). Laureat nagród Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni za film „Bandyta” oraz MFF Autorskich za „Tańczącego jastrzębia” w kategorii: dźwięk. W 2001r. był dwukrotnie nominowany do Orła w kategorii: najlepszy dźwięk za „Nie ma zmiłuj” (2000) oraz „Córy szczęścia” (1999). Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll