PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Tadeusz Łomnicki

Tadeusz Łomnicki
URODZONY: 18 lipiec 1927, Podhajce k. Lwowa
ZMARŁ: 22 luty 1992 w wieku 64 lat, Poznań (Polska)
Filmografia
 AKTOR (60)
2010
Heniek
Jubiler
2010
Mistyfikacja
Grafolog
2006
Gabriela
1993
Ostatnia rola
(bohater filmu)
1992
Ja, komediant
(bohater filmu)
1991
Ferdydurke
wuj
1990
Seszele
śpiewak występujący w roli Scarpii
1990
Pensjonat Słoneczny blask
Gustaw Leski
1989
Opowieść o "Dziadach" Adama Mickiewicza. Lawa
Ksiądz / Literat
1989
Lawa
Ksiądz (w cz. IV), mężczyzna w "Salonie Warszawskim"
1985
Kronika wypadków miłosnych
pastor Baum
1984
Miłość z listy przebojów
profesor, członek "teatrzyku"
1984
Dom wariatów
ojciec
1981
Przypadek
Werner
1981
Limuzyna Daimler-Benz
profesor Stefan Hahn
1980
Kontrakt
Adam
1980
Wizja lokalna 1901
landrat Mossenbach
1979
Klucznik
hrabia
1978
... Gdziekolwiek jesteś panie prezydencie...
Stefan Starzyński
1977
Tańczący jastrząb
dyrektor naczelny
1977
Akcja pod Arsenałem
lekarz
1977
Granica
starosta Czechliński
1976
Człowiek z marmuru
reżyser Burski
1975
Teatr tamtych lat
brak danych
1974
Potop
Michał Wołodyjowski
1973
Nagrody i odznaczenia
sekretarz partii
1973
Listy naszych czytelników
bohater
1972
Poślizg
klient
1971
Gwiazda wytrwałości
Joachim Lelewel
1970
Pan Dodek
woźny
1969
Pan Wołodyjowski
Wołodyjowski
1967
Kontrybucja
kasjer
1967
Stajnia na Salvatorze
Zyga
1967
Ręce do góry
Opel Rekord
1967
Zabijaka (TV)
Łuczkow
1967
Morderca zostawia ślad
Rodecki (głos)
1966
Bariera
lekarz
1965
Głos ma prokurator
oskarżony
1965
Potem nastąpi cisza
major Świętowiec
1964
Życie raz jeszcze
Jakuszyn
1964
Pierwszy dzień wolności
Jan
1963
Zerwany most
porucznik Mosur
1963
Wiano
Edek
1963
Mansarda
Hilary
1962
Pasażerka
narrator
1961
Czas przeszły
Antoni
1960
Niewinni czarodzieje
Andrzej, Bazyli
1959
Baza ludzi umarłych
Partyzant
1959
Kamienne niebo
Maniuś
1958
Ósmy dzień tygodnia
Grzegorz
1958
Zamach
Marek
1957
Eroica
porucznik Zawistowski (nowela II)
1957
Dwie godziny
Kubuś
1957
Na drogach Armeni
Lektor (głos)
1957
Otwarcie i zamknięcie oczu
Czyta wiersze T.Różewicza
1956
Trzy kobiety
przybysz z Warszawy
1954
Pokolenie
Stach
1953
Piątka z ulicy Barskiej
Lutek Kozłowski
1951
Załoga
Józek Wietecha
1950
Dwie brygady
Pietrzak / Jarka Karhan
 INNE (19)
1982
Hotel. Calendarium
Lektor
1973
Pochód
Lektor
1968
Dzieciom
Lektor
1967
O rewolucji niech mówią plakaty
Lektor
1967
Jej teatr
Lektor
1965
Wieś nad Bugiem
Lektor
1961
Ballady z podwórka
Lektor
1961
Śmierć statku
Lektor
1959
Narodziny miasta
Lektor
1958
Sami na świecie
Lektor
1958
Z Powiśla...
Lektor
1958
Akcja na Kutschere
Lektor
1957
Miejsce na niebie
Lektor
1957
Miejsce zamieszkania
Lektor
1957
Tylko sen
Lektor
1957
Ludzie z pustego obszaru
Lektor
1957
Paragraf zero
Lektor
1956
Miasteczko
Lektor
1956
Mistrz Nikifor
Lektor
 SCENARIUSZ (1)
1961
Ambulans
Scenariusz
Opis
Filmografia artysty obejmuje 51 ról filmowych. W 1954 r. Łomnicki zagrał w "Piątce z ulicy Barskiej" Aleksandra Forda, a rok później uznanie krytyków zyskał rolą w filmie Andrzeja Wajdy "Pokolenie". Aktor grał też m.in. w "Eroice" Andrzeja Munka, "Ósmym dniu tygodnia" Forda, "Zamachu" Jerzego Passendorfera oraz "Niewinnych czarodziejach" Wajdy. Największą popularność przyniosła mu jednak rola Wołodyjowskiego w "Panu Wołodyjowskim" i"Przygodach pana Michała" Jerzego Hoffmana.

W 1969 roku aktor objął funkcję prorektora warszawskiej PWST. Wystąpił później w kolejnych filmach: "Człowieku z marmuru" Andrzeja Wajdy, "Tańczącym jastrzębiu" Grzegorza Królikiewicza, "Kontrakcie" Krzysztofa Zanussiego i w "Przypadku" Krzysztofa Kieślowskiego.

W 1981 roku zrezygnował ze stanowisk w Teatrze na Woli i zakończył kadencję rektora PWST. Pod koniec lat 80. miał kłopoty ze znalezieniem pracy. Grał niewiele, chorował, przeszedł operację serca. Tadeusz Łomnicki zmarł 22 lutego 1992 roku na deskach Teatru Nowego w Poznaniu, podczas próby do "Króla Leara" Williama Szekspira.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll