PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Cezary Harasimowicz

Cezary Harasimowicz
URODZONY: 20 sierpień 1955, Łódź
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 SCENARIUSZ (19)
2015
Żyć nie umierać
Scenariusz
2013
Ida
Współpraca scenariuszowa
2012
Yuma
Współpraca scenariuszowa
2011
Wymyk
Na podstawie
2006
Ja wam pokażę!
Scenariusz
2005
Kochankowie z Marony
Scenariusz
2005
Wróżby kumaka
Scenariusz
2000
Daleko od okna
Scenariusz
1997
Bandyta
Scenariusz
1993
Lazarus
Scenariusz
1990
Seszele
Scenariusz
1990
Seszele
Autor dialogów
1989
Słodkiego, miłego życia
Scenariusz
1989
300 mil do nieba
Scenariusz
1989
Babisia
Scenariusz
1989
Stan strachu
Scenariusz
1989
300 mil do nieba
Autor dialogów
1988
Koniec
Scenariusz
1986
Weryfikacja
Scenariusz
 AKTOR (15)
1997
Darmozjad Polski
Stanley
1993
To musisz być ty (TV)
1993
Trzy kolory: Biały
inspektor
1990
Seszele
Chulio
1989
Stan strachu
Tomek Okoński
1988
Dekalog X (TV)
oficer milicji
1988
Chichot Pana Boga
mężczyzna atakujący Sandrę
1987
Dondula (TV)
1985
Zrzutka
Jerzy
1985
Sezon na bażanty
Paweł Kaczmarek
1984
Baryton
1983
Planeta Krawiec
Wolski, nauczyciel geografii
1981
Wielki bieg
Fastyn
1979
Godzina „W” (TV)
Słuchacz szkoły podchorążych
1976
Trędowata
arystokrata, nie występuje w czołówce
Opis
Autor trzynastu filmów fabularnych zrealizowanych według jego scenariuszy i seriali, spektakli telewizyjnych słuchowisk, powieści. Zwycięzca amerykańskiego konkursu „Hartley-Merrill Prize“ na scenariusz „Bandyta“. Nominowany do Europejskiej Nagrody Filmowej za scenariusz do filmu „300 mil do nieba. Absolwent Studium Scenariuszowego przy Szkole Filmowej w Łodzi oraz Studium Aktorskiego przy Teatrze Polskim we Wrocławiu. Zajmuje się również aktorstwem, w latach 1980-84 grał na scenie Teatru Polskiego we Wrocławiu. Członek Europejskiej Akademii Filmowej (EFA).

Laureat licznych nagród:

1989 Nagroda Europejskiej Akademii Filmowej za debiut dla „300 mil do nieba”. Harasimowicz był nominowany w kategorii Najlepszego Europejskiego Scenarzysty Roku.

1990 Cannes. Nagroda Młodej Publiczności dla „300 mil do nieba”.

1990 Karlove Vary. Główna Nagroda dla „Stanu strachu” według jego scenariusza.

1992 Paryż. Nagroda Specjalna Jury i Nagroda Publiczności dla „Seszeli” według jego scenariusza.

1994 Amerykańska nagroda Hartley-Merrill za najlepszy scenariusz dla „Bandyty”. Udział w warsztatach scenariuszowych w Sundance Roberta Redforda, gdzie scenariusz „Bandyty” został uznany za najlepszy.

1996 Amsterdam. Festiwal Młodego Filmu Europejskiego. Grand Prix dla „Lazarusa” według jego scenariusza.

1997 Festiwal Polskich Filmów w Gdyni. 5 nagród dla „Bandyty”, w tym za scenariusz.

1998 Festiwal Filmowy w Viareggio. 2 nagrody dla „Bandyty”, w tym nagroda FIPRESCI.

1999 Główna nagroda w zamkniętym konkursie na telewizyjny dramat współczesny za „10 pięter”.

2000 Festiwal Polskich Filmów w Gdyni. 4 nagrody dla „Daleko od okna”.

2000 Sztokholm. Nagroda Międzynarodowego Forum Kultury dla „Daleko od okna” za szerzenie tolerancji i ludzkiej godności.

2000 Zwycięstwo w konkursie na słuchowisko komedię współczesną dla „Hrabiny z Podziemia”.

2001 Nominacja do „Polskiego Orła” za najlepszy scenariusz do „Daleko od okna” (reż. J.J. Kolski).

2001 Grand Prix i Nagroda Dziennikarzy na festiwalu w Istambule za „Daleko od Okna”.

2002 Grand Prix za słuchowisko „10 pięter” na festiwalu Dwa Teatry w Sopocie.

2006 Nagroda Specjalna Jury dla filmu „Wróżby kumaka“ (adaptacja powieści Guntera Grassa, reż. R. Gliński), Festiwal Filmowy w Warnie.

2006 Ponad milion dwieście tysięcy widzów na filmie „Ja wam pokażę!“

2009 Hugo Television Awards 2009, Chicago za „Tajnego współpracownika“

2010 The MEDIA European Talent Prize za scenariusz „Siostra miłosierdzia“.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll