PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Jan Łomnicki

Jan Łomnicki
URODZONY: 30 czerwiec 1929, Podhajce
ZMARŁ: 18 grudzień 2002 w wieku 73 lat, Warszawa (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (55)
2000
Ludwik Perski. Krótkie wspomnienie z długiego życia
Reżyser
1994
Szczur
Reżyser
1993
Lwowskie wesele
Reżyser
1993
Walery. Portret entuzjasty
Reżyser
1993
Strażniczka hetmańskiego grobu
Reżyser
1992
Wielka wsypa
Reżyser
1991
Andrzej Banach
Reżyser
1991
Jeszcze tylko ten las
Reżyser
1984
Pastorałka
Reżyser
1977
Akcja pod Arsenałem
Reżyser
1975
Zaśpiewajmy to jeszcze raz
Reżyser
1974
Mazowsze
Reżyser
1974
Dożynki Poznań
Reżyser
1973
Nagrody i odznaczenia
Reżyser
1972
Poślizg
Reżyser
1971
Troska i pieśń
Reżyser
1971
Paweł Wróbel
Reżyser
1970
Pory roku
Reżyser
1970
Polska przemienionych kołodziejów
Reżyser
1970
Pamięć
Reżyser
1970
Wszystkie nasze końskie sprawy
Reżyser
1970
Polak jako taki
Reżyser
1970
Pan Dodek
Reżyser
1969
Ojcowie i dzieci
Reżyser
1969
Toast
Reżyser
1969
Witamy
Reżyser
1968
Krakowiak
Reżyser
1968
Dzieciom
Reżyser
1968
Pasterski
Reżyser
1968
Gienek
Reżyser
1968
Taniec pasterski
Reżyser
1968
Ondraszkowe ostatki
Reżyser
1967
Cyrograf dojrzałości (TV)
Reżyser
1967
Kontrybucja
Reżyser
1966
Spotkania z Warszawą
Reżyser
1966
Zwierzęta areny
Reżyser
1964
Rówieśnicy
Reżyser
1964
Rzecz Niepospolita
Reżyser
1963
Wiano
Reżyser
1962
Władysław Broniewski
Reżyser
1962
Kolorowa kronika czyli 10 minut dookoła świata
Reżyser
1962
Suita Polska
Reżyser
1962
Karta wizytowa
Reżyser
1962
Nadzieja i inne wiersze
Reżyser
1961
Pióro i karabin
Reżyser
1960
Koncert wawelski
Reżyser
1960
Na straży granic
Reżyser
1959
Narodziny miasta
Reżyser
1959
Huta 1959
Reżyser
1959
Nie ma końca wielkiej wojny
Reżyser
1957
Dom starych kobiet
Reżyser
1956
Mistrz Nikifor
Reżyser
1955
Szarlejka
Reżyser
1955
Kukurydza
Reżyser
1954
Ziemia czeka
Reżyser
 SCENARIUSZ (14)
2000
Ludwik Perski. Krótkie wspomnienie z długiego życia
Scenariusz
1994
Szczur
Scenariusz
1993
Walery. Portret entuzjasty
Scenariusz
1993
Strażniczka hetmańskiego grobu
Scenariusz
1993
Lwowskie wesele
Scenariusz
1991
Andrzej Banach
Scenariusz
1984
Pastorałka
Scenariusz
1973
Nagrody i odznaczenia
Na podstawie
1971
Troska i pieśń
Scenariusz
1968
Gienek
Scenariusz
1968
Pasterski
Scenariusz
1966
Spotkania z Warszawą
Scenariusz
1962
Nadzieja i inne wiersze
Scenariusz
1960
Koncert wawelski
Scenariusz
 AKTOR (3)
2004
Spotkania
(bohater filmu)
1994
Szczur
lekarz w szpitalu dla nerwowo chorych
1951
Zły chłopiec
 INNE (1)
1968
Dzieciom
Komentarz
Opis
Jan Łomnicki reżyser i scenarzysta filmów dokumentalnych i fabularnych. Urodzony 30 czerwca 1929 roku w Podhajce k. Lwowa. Brat aktora Tadeusza Łomnickiego, ojciec II reżysera Marcina Łomnickiego. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSF w Łodzi. Studiował prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim i Wyższej Szkole Nauk Społecznych. W okresie od 1989 do 1991 był członkiem Komitetu Kinematografii. Pierwszy krótki film dokumentalny „Ziemia czeka” zrealizował w 1954 roku. W upływie kolejnych lat zrealizował szereg filmów dokumentów, z których największa sławę i uznanie zdobył obsypany międzynarodowymi nagrodami film „Narodziny statku”. W 1963 roku debiutował pierwszym filmem fabularnym „Wiano”. Był pasjonatem tematyki wojennej, którą często poruszał w swoich filmach, min: w „Akcji pod Arsenałem”, „Ocalić miasto” czy „Jeszcze tylko ten las”. Popularności wśród widzów zyskał poprzez realizację 25 odcinków serialu obyczajowego „Dom”.
Odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski z okazji 30-lecia kinematografii w Polsce Ludowej (1975 r.) oraz medalem „Za Zasługi dla Obronności Kraju” w 1978 r. Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
Zmarł 11 grudnia 2002 roku w Warszawie
AK
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll