PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Agnieszka Bojanowska
URODZONA: 07 grudzień 1932, Wiśniewo
ZMARŁA: 10 styczeń 2019 w wieku 86 lat, Warszawa
Członkini Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 MONTAŻ (372)
2018
Andrew Warhola, moja fabryka
Montaż
2015
Don Juan
Montaż
2015
Plus minus, czyli podróże muchy na Wschód
Montaż
2015
Rejs 1989
Montaż
2013
Wszystko jest możliwe
Montaż
2012
Ja jestem
Montaż
2012
Uwikłani
Montaż
2011
Prawdziwy koniec zimnej wojny
Montaż
2011
Ostatnia generacja
Montaż
2010
Świetlik. Spółdzielnia Usług Wysokościowych
Montaż
2010
Fabryka wódki
Montaż
2010
Filiżanka
Montaż
2009
Dwa Rembrandty w ogrodzie
Montaż
2009
Kruzenshtern
Montaż
2008
Życie w cieniu radia
Montaż
2008
Z tamtej strony Wisły
Montaż
2008
W stronę Polski
Montaż
2006
Siostry
Montaż
2006
Przyjaciółki
Montaż
2006
Akcja! Bocian
Montaż
2006
Tryptyk rzymski
Montaż
2005
Pociąg Warszawa - Rzym
Montaż
2005
Pani Nikifor
Montaż
2005
Para mieszana
Montaż
2005
Herkules wyrusza w świat
Montaż
2005
Sopranista
Montaż
2004
"Pekin" - Złota 83
Montaż
2003
Zabić go!
Montaż
2002
U Danusi
Montaż
2002
Dziewice
Montaż
2001
Damsko-męskie sprawy
Montaż
2000
Ostatnie kuszenie Gawryły
Montaż
1999
Szwedzkie tango
Montaż
1999
Zombi
Montaż
1999
Oni
Montaż
1999
Zapomniana armia
Montaż
1999
Miasto kobiet
Montaż
1997
Nowa Ziemia - archipelag strachu
Montaż
1997
Południowe Kuryle – wyspa zapomnianych
Montaż
1997
Arizona
Montaż
1997
Udacznyj - miasto diamentów
Montaż
1996
Trzynastka
Montaż
1996
Vendetta
Montaż
1995
Rosyjska dusza Siergieja
Montaż
1994
Tajmyrski pamiętnik
Montaż
1994
Kozin. Śpiewak z Magadanu
Montaż
1994
Czarnobyl. Klątwa piołunu
Montaż
1994
Upiory złotego kręgu
Montaż
1994
Ostatnie polowanie
Montaż
1994
Podróż do Soczi
Montaż
1994
Dzieci tundry
Montaż
1993
Halina we wspomnieniach Mariana Brandysa
Montaż
1992
Kalina
Montaż
1992
Ja, komediant
Montaż
1992
Kadisz. Ostatni Żydzi z Szargorodu
Montaż
1990
Trójkąt śmierci
Montaż
1990
Tadeusz Konwicki. Próba portretu artysty. Warszawa 1989
Montaż
1990
Dawno temu Cichociemny. Stanisław Jankowski
Montaż
1990
Widmo
Montaż
1989
Stan strachu
Montaż
1989
Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce
Montaż
1988
Męskie sprawy
Montaż
1988
Polonez
Montaż
1988
Tońko, czyli legenda o ostatnim baciarze
Montaż
1988
Reportaż z siedmiu dziesięcioleci
Montaż
1988
Brzytwa
Montaż
1988
Bliskie spotkania z wesołym diabłem
Montaż
1988
Widzę
Montaż
1988
Toast
Montaż
1988
Bobek czyli jedenaście wcieleń Bogumiła Kobieli
Montaż
1987
Maria Kuncewiczowa. Wspomnienia o ludziach, książkach i zdarzeniach
Montaż
1987
Misja specjalna
Montaż
1987
Sen
Montaż
1987
Los gazety
Montaż
1987
Znaki historii
Montaż
1987
Droga mogiłami znaczona
Montaż
1986
Studnia
Montaż
1986
Dzień profesora
Montaż
1986
Mecz
Montaż
1986
Komedianci z wczorajszej ulicy
Montaż
1986
Kształt życia
Montaż
1985
Stoję więc jestem
Montaż
1985
Punkt na mapie
Montaż
1985
Gdybyś przyszedł pod tę ścianę
Montaż
1985
Opowieść zamkowa
Montaż
1985
Nasza wojna czterdziestoletnia
Montaż
1985
Hommage à Beksinski
Montaż
1984
Przywrócony do życia
Montaż
1984
Siedem twarzy ślusarza Dobiasza
Montaż
1984
Szapito
Montaż
1984
Gdzie są niegdysiejsze śniegi...
Montaż
1984
Sprawa się rypła
Montaż
1984
Człowiek, którego nie ma
Montaż
1984
Zwróćcie nam dzieciństwo
Montaż
1984
Bo to ziemia nasza...
Montaż
1984
Za bramą wielkiej ciszy
Montaż
1983
...Byłem zawsze szczęśliwym człowiekiem...
Montaż
1983
Kwiaty polskie
Montaż
1983
Sposób na życie
Montaż
1983
Lata dwudzieste... lata trzydzieste
Montaż
1982
Uśmiech ogrodu
Montaż
1982
Bulgot
Montaż
1982
Na tropach Bartka
Montaż
1982
Co człowiek pozostawia po sobie
Montaż
1982
Stawiam na Bronxa
Montaż
1982
Czy zabrakło czegoś w ich życiu?
Montaż
1982
I wyrosło zboże
Montaż
1982
Maraton
Montaż
1982
Za jedno dziękuję
Montaż
1981
Yokohama (TV)
Montaż
1981
Wdech - wydech
Montaż
1981
"Anna" i wampir
Montaż
1980
Promocja
Montaż
1980
Szczecinianin numer pierwszy
Montaż
1980
Grzeszny żywot Franciszka Buły
Montaż
1980
Wycieczka do Polski
Montaż
1980
Stary Kraków
Montaż
1980
Pejzaż ocalony
Montaż
1980
Zakłady Mechaniczne PZL Wola
Montaż
1980
Załom
Montaż
1980
Zjednoczenie przemysłu precyzyjnego „Prema”
Montaż
1980
Dziewczyna i chłopak
Montaż
1980
Wielogłos
Montaż
1980
Sceny narciarskie z Franzem Klammerem
Montaż
1980
Na miarę ambicji
Montaż
1979
LOT in USA
Montaż
1979
Wizerunek pewnej historycznej gminy u schyłku lata 1979
Montaż
1979
Kantata polska
Montaż
1979
Ziemia serdeczna
Montaż
1979
Fabryka Łożysk Tocznych w Kraśniku
Montaż
1979
Obraz
Montaż
1979
Poznańska Fabryka Łożysk Tocznych
Montaż
1979
Robotnicze głosy
Montaż
1979
Arena życia
Montaż
1979
Moje okno
Montaż
1978
Olimpiada
Montaż
1978
Czeka na nas świat
Montaż
1978
Witold Małcużyński we wspomnieniach bliskich
Montaż
1978
Kobiety pracujące
Montaż
1978
Befama
Montaż
1978
Copyright film polski MCMLXXVI
Montaż
1978
Dwubój klasyczny
Montaż
1978
Secura-78 Polska
Montaż
1977
Trakt królewski
Montaż
1977
Akademik
Montaż
1977
Pięcioekran
Montaż
1977
Współpraca
Montaż
1977
Zremb-49 MTP 1977 r.
Montaż
1977
Sofia - Budapeszt - Moskwa
Montaż
1977
Rok Huty Warszawa. Sezon letni
Montaż
1977
Martwa natura
Montaż
1977
Warszawa - Praha
Montaż
1977
Wyroby ze spiekanych proszków metali w W.Z.M.
Montaż
1977
Berlin - Ułan Bator
Montaż
1977
Rok Huty Warszawa. Jesień - wytop stali
Montaż
1976
Pisane na wodzie
Montaż
1976
Nie oglądaj się
Montaż
1976
Albo ja albo ona
Montaż
1976
Budowa elektrowni
Montaż
1976
Pręgierz
Montaż
1976
Pierwsze lata
Montaż
1976
Koncert na piłę
Montaż
1976
Akademia ORMO
Montaż
1976
Miliarderzy
Montaż
1976
Oczy uroczne
Montaż
1976
Życie codzienne
Montaż
1976
Powiązania
Montaż
1976
Hokej
Montaż
1976
Pieśni
Montaż
1976
Lekcja dla Doktora Fausta
Montaż
1976
Tamten sen niedorzeczny
Montaż
1975
Teatr narodów
Montaż
1975
Budownictwo w PRL
Montaż
1975
Notatki z Gór Księżycowych
Montaż
1975
Wiesław Ochman
Montaż
1975
Taki pejzaż
Montaż
1975
Myśli z daleka
Montaż
1975
Zespół SBB
Montaż
1975
Chwila wspomnień - rok 1974
Montaż
1975
Teatr tamtych lat
Montaż
1975
Schubert nieznany
Montaż
1975
Granica
Montaż
1975
Narodziny
Montaż
1975
Zespół baletowy - Sabat
Montaż
1974
Podróż w XXX-lecie
Montaż
1974
Chwila wspomnień - rok 1973
Montaż
1974
Pulaski Day
Montaż
1974
Cztery dni w Finlandii
Montaż
1974
Komeda
Montaż
1974
Chwila wspomnień - rok 1972
Montaż
1974
Polska 74
Montaż
1974
Grażyna Bacewicz 1913-1969
Montaż
1974
Chwila wspomnień - rok 1971
Montaż
1974
Rodacy na Łabie
Montaż
1973
Przeżyć dobrze jedno życie...
Montaż
1973
Obecność
Montaż
1973
Za kierownicą
Montaż
1973
Pomnik szpital
Montaż
1973
Budują trasę
Montaż
1973
Pamiętamy
Montaż
1973
Joachim Grubich gra na organach Bazyliki w Leżajsku
Montaż
1973
Berliński finał
Montaż
1973
Sopot 73
Montaż
1973
Notatnik 14-ty
Montaż
1973
Plac Zamkowy nr 4
Montaż
1973
Bolesław Szabelski
Montaż
1973
Padalce
Montaż
1973
Adam i Ewa
Montaż
1973
Dziesiąty raz w Opolu
Montaż
1973
Władza
Montaż
1973
Plac Czerwony
Montaż
1973
Bolesław Szablewski
Montaż
1972
Saga rodu z...
Montaż
1972
Rzecz o Wiśle
Montaż
1972
Miejsce dla człowieka
Montaż
1972
7896 piszczałek
Montaż
1972
Akcja
Montaż
1972
Pan Karol z kamerą
Montaż
1972
Rodzinny koncert
Montaż
1972
Leon Bator gra na organach katedry w Oliwie
Montaż
1972
W pełnym słońcu
Montaż
1972
VI Zjazd PZPR
Montaż
1972
Krzeczowice. Jesień
Montaż
1972
Notatnik warszawski
Montaż
1972
Drogami czasu
Montaż
1971
Ormowcy
Montaż
1971
Sam wśród ptaków
Montaż
1971
Czarne słońce
Montaż
1971
Ich miłość
Montaż
1971
Głosy
Montaż
1971
Autobus z napisem "Koniec"
Montaż
1971
Karlik Loska i inni
Montaż
1971
...W lutym 1971
Montaż
1971
Trasa nadziei
Montaż
1971
Człowiek o dwóch nazwiskach
Montaż
1971
...Bo ryba sama nie przyjdzie
Montaż
1970
A najmilsze jest Mazowsze
Montaż
1970
Pełnoletnia
Montaż
1970
V-ty Narodowy Spis Powszechny
Montaż
1970
Impresje Chopinowskie. Przed ósmym konkursem
Montaż
1970
Pegeerowcy
Montaż
1970
Wyprzedaż
Montaż
1970
Tańczy Wojciech Wiesiołowski
Montaż
1970
Przybysze
Montaż
1970
Gry
Montaż
1970
Sopot 70
Montaż
1970
Warszawska opowieść
Montaż
1970
Opowieści z pól kamienistych
Montaż
1969
Między wrześniem a majem
Montaż
1969
Suita Yoruba
Montaż
1969
Sopot 69
Montaż
1969
Zawsze we wrześniu
Montaż
1969
Bema pamięci rapsod żałobny
Montaż
1969
I ty będziesz moją panią
Montaż
1969
Opowieść najprawdziwsza o królach, diabłach i dziadach żyjących jeszcze na świecie
Montaż
1969
Polonez
Montaż
1969
Balet
Montaż
1969
63 dni
Montaż
1969
Testament
Montaż
1969
Spartakus
Montaż
1969
Gromada w poznańskim
Montaż
1969
Czesław Niemen śpiewa
Montaż
1969
Zawsze rodzi się chleb
Montaż
1968
O tym nie wolno zapomnieć
Montaż
1968
Kronika wielkiej miedzi
Montaż
1968
Nazywa się Błażej Rejdak
Montaż
1968
Płonący Jordan
Montaż
1968
90 dni w roku
Montaż
1968
Wiatr i kwiat
Montaż
1968
Orfeusz
Montaż
1968
Na stacji
Montaż
1968
Cena życia i śmierci
Montaż
1968
Synowie Nilu
Montaż
1968
Między zjazdami
Montaż
1968
Sprawiedliwi
Montaż
1968
Miedź 68
Montaż
1968
Azyl
Montaż
1968
Spotkanie z Kairem
Montaż
1968
Braterska współpraca
Montaż
1967
Pomoc dla Arabów
Montaż
1967
Sfinks 1967
Montaż
1967
Na skraju Sahary
Montaż
1967
24 godziny Jadwigi L.
Montaż
1967
Tryptyk jazzowy
Montaż
1967
Piasek i kamień
Montaż
1967
Demon szybkości
Montaż
1967
Szturm do wielkiej miedzi
Montaż
1967
Mechanizmy i reakcje
Montaż
1967
Wyjazd o świcie
Montaż
1967
Spacer wśród chmur
Montaż
1967
Anatomia miasta
Montaż
1967
Dokumenty walki 1939-1945
Montaż
1967
Nad Nilem
Montaż
1967
Bądź przez pół godziny Polakiem
Montaż
1966
Wola Rafałowska
Montaż
1966
Siedem dni w Mielniku
Montaż
1966
Skrucha przychodzi za późno
Montaż
1966
Horyzont
Montaż
1966
Orły
Montaż
1966
Łazuka
Montaż
1966
Godzina teatru
Montaż
1966
150 lat później
Montaż
1966
Różnica 65/66
Montaż
1966
Wieś na podgórzu
Montaż
1966
Na dwunastu hektarach
Montaż
1966
Puławy, godzina zero
Montaż
1966
Od pracy rąk do maszyn w budownictwie
Montaż
1966
Anatolia gościnna
Montaż
1966
Treflowy dzień
Montaż
1966
Muzeum
Montaż
1966
Węgiel
Montaż
1966
Jeden z sześciu tysięcy
Montaż
1966
Dokerzy
Montaż
1966
Prawo do jezdni
Montaż
1965
Wizja lokalna
Montaż
1965
Wtorki, czwartki i soboty
Montaż
1965
Droga przez wieś
Montaż
1965
Polski węgiel
Montaż
1965
Pierwsze kroki
Montaż
1965
Dwa roczniki
Montaż
1965
W milczeniu
Montaż
1965
W Bieszczadach
Montaż
1965
Szansa
Montaż
1965
Cogito ergo sum (maszyny cyfrowe)
Montaż
1965
Cukrownia w Grecji
Montaż
1965
Góra zwana "Kubą"
Montaż
1965
Rowerzyści na start
Montaż
1965
Przed wyborami
Montaż
1965
Boże Ciało w Polsce
Montaż
1964
Ratownicy
Montaż
1964
Chwila wspomnień - rok 1961
Montaż
1964
Chwila wspomnień - rok 1954
Montaż
1964
Chwila wspomnień - rok 1949
Montaż
1964
Kto winien
Montaż
1964
Chwila wspomnień - rok 1960
Montaż
1964
Hobby: X muza
Montaż
1964
Chwila wspomnień - rok 1953
Montaż
1964
Chwila wspomnień - rok 1944-45
Montaż
1964
Szkice lubelskie
Montaż
1964
Gorąca strefa
Montaż
1964
Serce
Montaż
1964
Chwila wspomnień - rok 1962
Montaż
1964
Chwila wspomnień - rok 1955
Montaż
1964
Chwila wspomnień - rok 1950
Montaż
1964
Alarm na jezdni trwa
Montaż
1964
Niedziela
Montaż
1964
Prezydent Finlandii w Polsce
Montaż
1964
Płock rusza
Montaż
1963
Inny "Śląsk"
Montaż
1963
Dzieci z rampy
Montaż
1963
Stary i nowy
Montaż
1963
Wszyscy jesteśmy Presley'ami
Montaż
1963
Brama snów
Montaż
1963
Słoneczne wzgórze
Montaż
1963
Twoje dziesięć palców
Montaż
1963
Araby
Montaż
1963
Słona i słodka
Montaż
1963
Pierwsze pokolenie
Montaż
1963
Powrót piratów
Montaż
1963
Konkurs
Montaż
1963
Z ziemi i ognia
Montaż
1963
Międzynarodowa Wystawa Podzespołów Elektronicznych
Montaż
1962
Obwód V-ty
Montaż
1962
Kochani kooperanci
Montaż
1962
Poszukiwacze
Montaż
1962
Chicago
Montaż
1962
Spotkanie za oceanem
Montaż
1962
Na jednej z ulic
Montaż
1962
Bibliobus
Montaż
1961
Świnoujście
Montaż
1956
Listy z Wietnamu
Montaż
1955
Tatrzańska wiosna
Asystent Montażysty
 PION REŻYSERSKI (16)
2010
Filiżanka
Reżyser
2002
Dziewice
Współpraca
2000
Ostatnie kuszenie Gawryły
Współpraca
1999
Zapomniana armia
Współpraca
1999
Miasto kobiet
Współpraca
1999
Zombi
Współpraca
1997
Nowa Ziemia - archipelag strachu
Współpraca
1997
Południowe Kuryle – wyspa zapomnianych
Współpraca
1997
Udacznyj - miasto diamentów
Współpraca
1988
Akademia 11 - listopada
Reżyser
1983
Kilka opowieści o człowieku
Reżyser
1979
Czas entuzjastów
Współpraca
1977
Piątek warszawski
Reżyser
1977
14 dni później...
Współpraca
1974
Na wystawie w Maneżu
Współpraca
1971
Nasze znajome z Łodzi
Współpraca
 SCENARIUSZ (4)
2012
Życie stylem dowolnym
Konsultant
2011
Ostatnia generacja
Opieka artystyczna
2011
Lawnswood Gardens
Konsultant
1988
Akademia 11 - listopada
Scenariusz
 DŹWIĘK (2)
1977
Rok Huty Warszawa. Jesień - wytop stali
Dźwięk
1974
Pulaski Day
Opracowanie dźwięku
 PRODUKCJA (1)
2007
Latawce
Współpraca produkcyjna
 ZDJĘCIA (1)
1969
Na przykład Nowy Sącz
Zdjęcia
Opis
Studiowała w Szkle Filmowej w Łodzi, a w 1953 roku zaczęła pracę w Wytwórni Filmów Dokumentalnych w Warszawie, z która była związana przez wiele lat. W swojej karierze zmontowała ponad 350 filmów, głównie dokumentalnych, ale też fabularnych i eksperymentalnych. W 2007 roku otrzymała nagrodę SFP za wybitne osiągnięcia artystyczne. Ekspertka Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej. Odznaczona Brązowym Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis" (2016). Członkini Polskiej Akademii Filmowej.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll