PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Paweł Komorowski

Paweł Komorowski
URODZONY: 14 sierpień 1930, Warszawa
ZMARŁ: 28 listopad 2011 w wieku 81 lat, Zakopane
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (22)
2000
Syzyfowe prace
Reżyser
1984
Przeklęte oko proroka
Reżyser
1982
Oko proroka
Reżyser
1979
Elegia
Reżyser
1977
Szarada
Reżyser
1976
Ptaki ptakom
Reżyser
1976
Ptaki, ptakom...
Reżyser
1975
Czerwone i białe
Reżyser
1971
Kocie ślady
Reżyser
1971
Gwiazda wytrwałości
Reżyser
1971
Brylanty Pani Zuzy
Reżyser
1970
Przystań
Reżyser
1968
Ostatni po Bogu
Reżyser
1967
Stajnia na Salvatorze
Reżyser
1966
Ściana czarownic
Reżyser
1965
Sobótki
Reżyser
1964
Pięciu
Reżyser
1962
Czerwone berety
Reżyser
1960
Szklana góra
Reżyser
1960
Niewinni czarodzieje
Współpraca
1956
Koniec nocy
Reżyser
1955
Godzina bez słońca
Reżyser
 SCENARIUSZ (14)
2000
Syzyfowe prace
Scenariusz
1984
Przeklęte oko proroka
Scenariusz
1982
Oko proroka
Scenariusz
1979
Elegia
Scenariusz
1977
Szarada
Scenariusz
1976
Ptaki, ptakom...
Scenariusz
1976
Ptaki ptakom
Na podstawie
1975
Czerwone i białe
Na podstawie
1971
Kocie ślady
Scenariusz
1971
Brylanty Pani Zuzy
Scenariusz
1964
Pięciu
Na podstawie
1960
Szklana góra
Na podstawie
1956
Koniec nocy
Scenariusz
1955
Godzina bez słońca
Scenariusz
 AKTOR (1)
1953
Chleb
Opis
Reżyser filmowy. W 1951 roku ukończył historię sztuki na Uniwersytecie Jagiellońskim, a w 1955 roku - reżyserię w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej w Łodzi. Po ukończeniu WSP w Łodzi pracował jako asystent reżysera i II reżyser w Zespole Filmowym "Kadr". Film "Szklana Góra" z 1960 roku był jego debiutem. Współpracował m.in. z Jerzym Kawalerowiczem przy "Pociągu" (1959). W 1965 roku otrzymał nagrodę MON za nowelę filmową "Klucz do Berlina". Został wyróżniony także nagrodą przewodniczącego Radiokomitetu. Był Członkiem Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
N. Bandura
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll