PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
NIEPODLEGŁOŚĆ
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
Niepodległość
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Jan Andrzej Szmańda

Jan Andrzej Szmańda
URODZONY: 11 październik 1932, Bydgoszcz
ZMARŁ: 12 listopad 2013 w wieku 81 lat, (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 DŹWIĘK (84)
1990
Feministki polskie
Dźwięk
1989
"Nim słońce wejdzie..."
Dźwięk
1988
Warszawskie gołębie
Dźwięk
1987
Cesarskie cięcie
Dźwięk
1987
Sławna jak Sarajewo
Dźwięk
1986
Epizod Berlin - West
Dźwięk
1986
Mistrz - prezydent
Dźwięk
1986
Mecz
Dźwięk
1985
Epizod Berlin West
Dźwięk
1985
Dłużnicy śmierci
Dźwięk
1985
Tato, nie bój się dentysty
Dźwięk
1984
Siedem twarzy ślusarza Dobiasza
Dźwięk
1984
Zwróćcie nam dzieciństwo
Dźwięk
1984
Pobojowisko
Dźwięk
1984
Katastrofa w Gibraltarze
Dźwięk
1983
Nasze zakłady wykonały plan...
Dźwięk
1983
Piosenka o porcelanie
Dźwięk
1982
Co człowiek pozostawia po sobie
Dźwięk
1981
Amnestia
Dźwięk
1980
Dzień Wisły
Dźwięk
1979
Zielone lata
Dźwięk
1978
Polska kraj otwarty
Dźwięk
1978
Sekret Enigmy
Dźwięk
1978
Nie trąb
Dźwięk
1978
Na krakowskim rynku
Dźwięk
1978
Akademia druha Kieruzalskiego
Dźwięk
1977
W obronie pokoju
Dźwięk
1976
Karino
Dźwięk
1976
Zginął pies
Dźwięk
1976
Najlepsze w świecie
Dźwięk
1975
Kto pierwszy?
Dźwięk
1975
Układ Warszawski
Dźwięk
1975
Kto?
Dźwięk
1975
Spotkanie ze sztuką
Dźwięk
1975
Tylko Beatrycze
Dźwięk
1975
Wielka karta Europy
Dźwięk
1975
Rzecz o Polsce
Dźwięk
1974
Miasto niezwykłe Warszawa
Dźwięk
1974
Sojusz w imię pokoju
Dźwięk
1974
Polska 74
Dźwięk
1973
318 x 121
Dźwięk
1973
Nagrody i odznaczenia
Dźwięk
1973
Berliński finał
Dźwięk
1973
Jutro
Dźwięk
1972
Miejsce dla człowieka
Dźwięk
1972
Poślizg
Dźwięk
1972
Sentymentalny pan
Dźwięk
1972
Gloria dla nr 16670
Dźwięk
1972
Rzecz o Wiśle
Dźwięk
1972
Drogami czasu
Dźwięk
1972
...Gra szła va banque
Dźwięk
1971
Człowiek o dwóch nazwiskach
Dźwięk
1971
Wizyta
Dźwięk
1971
Kłopotliwy gość
Dźwięk
1971
Troska i pieśń
Dźwięk
1970
Przybysze
Dźwięk
1970
Opowieści z pól kamienistych
Dźwięk
1969
Sudety
Dźwięk
1969
Kryptonim "Most"
Dźwięk
1969
Bema pamięci rapsod żałobny
Dźwięk
1969
Czesław Niemen śpiewa
Dźwięk
1968
Azyl
Dźwięk
1968
Hrabina Cosel
Dźwięk
1968
Molo
Dźwięk
1968
Operacja V-2
Dźwięk
1968
Dzieciom
Dźwięk
1967
Stocznia
Dźwięk
1967
Maestro
Dźwięk
1966
Orły
Dźwięk
1966
Małżeństwo z rozsądku
Dźwięk
1966
Niebo bez słońca
Dźwięk
1966
Odwiedziny o zmierzchu
Dźwięk
1966
Szlak wielkiej elektryfikacji
Dźwięk
1965
Sposób bycia
Dźwięk
1965
Miedź
Dźwięk
1965
Stocznia Gdynia
Dźwięk
1964
Wieś jak z obrazka
Dźwięk
1964
Serce
Dźwięk
1964
Chwila wspomnień - rok 1956-57
Dźwięk
1963
U Róży od 6-tej do 11-tej
Dźwięk
1963
Wiano
Dźwięk
1963
Słona i słodka
Dźwięk
1963
Stary i nowy
Opracowanie dźwięku
1961
Kulisy bajki
Dźwięk
 PION REŻYSERSKI (6)
1984
Z kart 40-lecia polskiego sportu
Współpraca
1973
Krausowie i inni
Współpraca
1968
Protest-68
Współpraca
1963
400 m/2 Raju
Współpraca
1962
Wieki myśli ludzkiej
Współpraca
1961
Warszawa Jerzego Zaruby
Współpraca
Opis
Operator dźwięku. Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Był absolwentem Uniwersytetu Poznańskiego oraz Państwowej Wyższej Szkoły Muzycznej w Warszawie. Od 1960 roku rozpoczął pracę jako asystent operatora dźwięku, a dwa lata później już jako operator dźwięku zatrudniony w Wytwórni Filmów Dokumentalnych w Warszawie. Był także związany z Wydziałem Reżyserii Dźwięku Akademii Muzycznej w Warszawie.

Dzięki swojej nieprzeciętnej wrażliwości i wyobraźni dźwiękowej współtworzył takie znakomite tytuły jak: „Ballada o Januszku”, „Cesarskie cięcie”, "Katastrofa w Gibraltarze", "Hrabina Cosel", „Kolumbowie” czy "Barwy walki".

Był wieloletnim członkiem Stowarzyszenia Filmowców Polskich – pełnił funkcję Przewodniczącego Komisji ds. Dźwięku.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll