PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
NIEPODLEGŁOŚĆ
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
Niepodległość
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Henryk Bista

Henryk Bista
URODZONY: 12 marzec 1934, Kochłowice
ZMARŁ: 08 październik 1997 w wieku 63 lat, Warszawa (Polska)
Filmografia
 AKTOR (110)
1997
Kochaj i rób co chcesz
profesor
1995
Młode wilki
Pan Janek, służący Chmielewskiego
1995
Nic śmiesznego
pirotechnik
1995
Roman Dmowski
1995
Akwarium
właściciel firmy
1995
Doktor Semmelweis
profesor Skoda, dyrektor szpitala
1994
Les milles
Otto von Offenburg
1994
Zawrócony
naczelnik Biernacki
1994
Polska śmierć
sąsiad
1994
Bye, Bye Amerika
urzędnik
1994
Piękna warszawianka
Bogumił
1993
Do widzenia, Ameryko
makler
1993
Pora na czarownice
Małocha
1993
Lista Schindlera
Pan Lowenstein
1993
Dwa księżyce
kupiec Mistig
1993
Taranthriller
ojciec
1992
Białe małżeństwo
dziadek
1992
Cynga
Prorab
1992
Sauna (TV)
Sabo, Węgier
1991
Dziecko szczęścia
adwokat
1991
Życie za życie. Maksymilian Kolbe
gospodarz
1991
Śmierć dziecioroba
ojciec Bladej
1991
Kanalia
fryzjer
1991
Odjazd
von Litzki
1990
Kapitan Conrad
1990
Pożegnanie jesieni
papa Bertz
1990
Prominent
szef celników na przystani promowej
1990
Powrót wilczycy
doktor Nussbaum
1990
W środku Europy
Kałmuk
1990
Ucieczka z kina "Wolność"
towarzysz Janik
1990
Le Retour
taksówkarz
1990
Jan Kiliński
baron Osip Igelström, ambasador Rosji
1990
Historia niemoralna
montażysta
1989
Lawa
Senator
1989
Porno
lekarz wenerolog
1989
Bal na dworcu w Koluszkach
Dziennikarz Pszoniak
1989
Ostatni dzwonek
dyrektor
1989
Opowieść o "Dziadach" Adama Mickiewicza. Lawa
Senator
1989
Kraj świata
człowiek od saturatora
1989
Konsul
Ługowski
1988
Pomiędzy wilki
Georg, rosyjski traper żyjący w Kanadzie
1988
"Ja, który mam podwójne życie..." czyli dylemat Josepha Conrada
Józef Conrad Korzeniowski
1988
Serenite (TV)
stary Staś
1988
Piłkarski poker
Jaskóła
1988
Dekalog X (TV)
właściciel sklepu
1988
Nowy Jork - czwarta rano
podróżny
1988
Schodami w górę, schodami w dół...
Szmurło
1988
Pan Kleks w kosmosie
Wielki Elektronik
1988
Prywatne niebo
Józef Krupniak
1988
Męskie sprawy
Meisel
1987
Koniec sezonu na lody
Drabik
1987
Sonata marymoncka
Rustecki
1987
Sala nr 6
pan Jerzy
1987
Kocham kino
kinooperator
1987
Łuk Erosa
Ramke
1987
Śmierć Johna L.
Kosiński
1987
Klątwa Doliny Węży
redaktor
1987
Między ustami a brzegiem pucharu
Franz
1987
Na srebrnym globie
Arcykapłan Malahuda
1986
Życie wewnętrzne
Tenodpsa
1986
W cieniu nienawiści
szmalcownik
1985
Strzały o świcie
prokurator
1985
Humaniora
doktor Brendel
1985
Medium
doktor Mincel
1985
Tanie pieniądze
Solski
1985
Pan W.
doktor
1985
Mokry szmal
jubiler Lasoń
1985
Podróże Pana Kleksa
Wielki Elektronik
1984
Przeklęte oko proroka
podstarościc
1984
O-bi, O-ba. Koniec cywilizacji
pucołowaty
1984
Sceny dziecięce z życia prowincji
pan M.
1984
Porcelana w składzie słonia
2 role: bohater, dziadek "ważnej osoby"
1984
Yesterday
dyrektor szkoły
1984
Przemytnicy
stary Alińczuk
1983
Wielki statysta
Jan Śniadecki
1983
Wierna rzeka
doktor
1983
Na odsiecz Wiedniowi
hrabia Thurn, poseł z Wiednia
1983
Szkatułka z Hongkongu
celnik Marczak
1983
Thais
Aristojos
1983
Pobyt
major UB
1983
Nie było słońca tej wiosny
Mazurek
1983
Stan wewnętrzny
mężczyzna na przyjęciu
1982
Matka Królów
Grzegorz
1982
Oko proroka
podstarościc
1981
Ślepy bokser
minister Robert Zagrodzki, przyjaciel Gołyżniaka
1981
Vabank
Rożek
1981
Biuletyn specjalny, czyli Fik-Mik
wiceminister
1980
Wizja lokalna 1901
rektor Fedtke
1980
Powstanie listopadowe. 1830-1831
Franciszek Wołowski
1979
Placówka
Hirszgold
1979
Zielone lata
doktor Turowski
1979
Układanka
Graham Trafford
1979
Hotel klasy lux
dyrektor Jakubik
1978
Sekret Enigmy
Brochwitz, szpieg Abwehry
1978
Szpital Przemienienia
Kauters
1978
Sto koni do stu brzegów
gestapowiec
1978
Wśród nocnej ciszy
Stefan Waniek
1977
Zimne ognie
scenarzysta Adam
1977
Śmierć prezydenta
ksiadz Nowakowski
1977
Pasja
nieznajomy podający się za Dembowskiego
1977
Struny
inżynier Kazimierz Smolarz
1976
Zielone - minione...
Właściciel domu gry
1976
Ptaki, ptakom...
Karol Profaska
1976
Ptaki ptakom
Karol Profaska
1975
Żelazna obroża (TV)
Doktor Borowski
1975
Czerwone i białe
Karol Krauze
1972
Tajemnica Wielkiego Krzysztofa
1971
Seksolatki
pan Julek
1964
Banda
nowy wychowawca
1958
Orzeł
marynarz
 INNE (1)
1995
Sztuka w niewoli - świat Józefa Szajny
Lektor
Opis
Aktor filmowy i teatralny, pedagog. Urodzony w 1934 roku. W 1958 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie. Debiutował w Teatrze Ateneum w Warszawie. Zagrał w takich filmach, jak "Szpital przemienienia" (1978), "Matka królów" (1982), "Sceny dziecięce z życia prowincji" (1985), "Bal na dworcu w Koluszkach" (1989), "Lista Schindlera" (1993). Dzieci zapamiętają go jako Wielkiego Elektronika w ekranizacji przygód Pana Kleksa. Za rolę w filmie "Lawa" zdobył nagrodę za drugoplanową rolę męską na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni (1990). Odznaczony m.in. Złotym Krzyżem Zasług (1971), Krzyżem Kawalerskim OOP (1984). Wielokrotnie nagradzany za role teatralne. Grał na deskach: Teatru Ateneum w Warszawie, Teatru im. J. Osterwy w Lublinie, Teatru Wybrzeże w Gdańsku, Teatru na Woli w Warszawie, Teatru Współczesnego w Warszawie. Zmarł 8 października 1997 roku.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll