PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Andrzej Ramlau

Andrzej Ramlau
URODZONY: 03 styczeń 1937, Szczytniki k. Brześcia n. Bugiem
Filmografia
 ZDJĘCIA (45)
2013
Był sobie dzieciak
Współpraca operatorska
2010
Trzy minuty. 21:37
Zdjęcia
2009
Mniejsze zło
Zdjęcia
2007
Z miłości
Zdjęcia
2006
Przybyli ułani
Zdjęcia
2005
Rozdroże Cafe
Zdjęcia
2003
Show
Zdjęcia
2002
Rób swoje, ryzyko jest twoje
Zdjęcia
2001
Poranek kojota
Zdjęcia
1999
Zakochani
Zdjęcia
1997
Sara
Zdjęcia
1996
Dzielski: bankietem do kapitalizmu
Zdjęcia
1996
Była taka szkoła
Zdjęcia
1995
Tato
Zdjęcia
1994
Kusy i inni
Zdjęcia
1994
Żywa piramida
Zdjęcia
1993
Człowiek z szuflady. Aleksander Ścibor-Rylski (1928-1983)
Zdjęcia
1992
Zły
Zdjęcia
1989
"Nim słońce wejdzie..."
Zdjęcia
1988
Oszołomienie
Zdjęcia
1988
Bez grzechu
Zdjęcia
1984
111 dni letargu
Zdjęcia
1982
Śpiewy po rosie
Zdjęcia
1981
Chłopiec
Zdjęcia
1978
Roman i Magda
Zdjęcia
1978
Koty to dranie
Zdjęcia
1977
Wolna sobota
Zdjęcia
1976
Wielki układ
Zdjęcia
1975
Niespotykanie spokojny człowiek
Zdjęcia
1975
W te dni przedwiosenne
Zdjęcia
1974
Nie ma róży bez ognia
Zdjęcia
1974
Nie ma mocnych
Zdjęcia
1972
Kaprysy Łazarza
Zdjęcia
1972
Droga w świetle księżyca (TV)
Zdjęcia
1972
Z tamtej strony tęczy
Zdjęcia
1971
Szerokiej drogi, kochanie
Zdjęcia
1971
Wizyta
Zdjęcia
1969
Co jest w człowieku w środku
Operator kamery
1969
Zbrodniarz, który ukradł zbrodnię
Operator kamery
1967
Zbrodnia lorda Artura Savile'a
Operator kamery
1967
Sami swoi
Operator kamery
1967
Klub szachistów
Operator kamery
1967
Przeraźliwe łoże
Współpraca operatorska
1965
Kuratorzy
Zdjęcia
1964
Docent H. (TV)
Operator kamery
 SCENARIUSZ (20)
2014
Larp
Opieka pedagogiczna
2014
Las cieni
Opieka pedagogiczna
2014
Zdarzyć się mogło, zdarzyć się musiało
Opieka pedagogiczna
2013
Niepewne orbity
Opieka pedagogiczna
2011
Najpiękniejsza para piersi na świecie
Opieka pedagogiczna
2011
Bracia
Opieka pedagogiczna
2010
Bocassa
Opieka pedagogiczna
2010
Ewa
Opieka pedagogiczna
2010
Przedświt
Opieka pedagogiczna
2009
Inny człowiek
Opieka artystyczna
2009
Osiem
Opieka pedagogiczna
2009
Inny człowiek
Opieka pedagogiczna
2008
Supremax
Opieka pedagogiczna
2007
Jasna strona
Opieka pedagogiczna
2007
Za horyzont
Opieka pedagogiczna
2006
Razem
Opieka pedagogiczna
2005
Wszystko według planu
Opieka pedagogiczna
2004
She
Opieka pedagogiczna
2003
Sycylijczyk
Opieka pedagogiczna
1997
Badhead
Opieka pedagogiczna
Opis
Absolwent Wydziału Operatorskiego Szkoły Filmowej w Łodzi (dyplom w 1964 r.), od wielu lat wykładowca na tej uczelni. Autor zdjęć do kilkudziesięciu filmów, seriali ("Przygody psa Cywila", "Droga", "Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy", "Komediantka", "13 posterunek") i spektakli telewizyjnych ("Doktor Halina", "Afera mięsna"). Współpracował z cenionymi twórcami polskiego kina tj. Stanisław Bareja ("Nie ma róży bez ognia"), Sylwester Chęciński ("Nie ma mocnych", "Roman i Magda"), Jerzy Sztwiertnia ("Komediantka", "Zły"), Maciej Ślesicki ("Tato", "Sara", "Trzy minuty. 21:37"), Leszek Wosiewicz ("Był sobie dzieciak"). Członek Polskiej Akademii Filmowej.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll