PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Jan Englert

Jan Englert
URODZONY: 11 maj 1943, Warszawa
Filmografia
 AKTOR (69)
2018
Miłość jest wszystkim
2015
Droga do Rzymu
Lekarz
2015
Obce niebo
adwokat
2014
Bogowie
Profesor Wacław Sitkowski
2013
AmbaSSada
Oskar
2013
Tajemnica Westerplatte
Podpułkownik Wincenty Sobociński
2012
Kutzowizna
2009
Tatarak
doktor, mąż Marty
2008
Skorumpowani
Witold Burzyński
2007
Katyń
generał
2006
S@motność w sieci
Klient Marka
2006
Bezmiar sprawiedliwości
mecenas Paweł Boś, adwokat Kutra
2002
Superprodukcja
on sam
2002
Break Point
2001
Pieniądze to nie wszystko
prowadzący galę small-biznesu
2000
Świąteczna przygoda
Anioł Śmierć
1999
Kilerów 2-óch
Lipski
1999
Herbatka u Stalina (Spektakl telewizyjny)
Lord Astor
1998
Złoto dezerterów
major Jeremi
1997
Ciemna strona Wenus
Max
1997
Kiler
Lipski
1996
Wirus
Kujawa
1995
Madame Modjeska (spektakl telewizyjny)
James O'Neill
1995
Pestka
Sewer
1994
Dama Kameliowa
Aleksander Dumas
1994
Komedia małżeńska
Wiktor
1994
Szczur
Jarek
1992
Wielka wsypa
Jarek Bronko vel Branicki
1992
Białe małżeństwo
ojciec
1990
Superwizja
Joachim
1988
Dziewczynka z Hotelu Excelsior
playboy
1988
Piłkarski poker
prezes "Czarnych"
1987
W klatce
dyrektor firmy
1986
Weryfikacja
Janusz Malicki
1986
Magnat
Conrad
1985
Rajska jabłoń
prowizor
1984
W starym dworku czyli niepodległość trójkątów
Korbowski
1984
Przechodzień
On sam
1984
Marynia
Maszko
1984
Baryton
Froelich
1984
Hania (TV)
doktor Staś
1983
Stan wewnętrzny
Jerzy
1983
Soból i panna
Stanisław Pucewicz
1982
Bluszcz
Andrzej, kochanek Kingi
1981
Okno
psychiatra
1980
Ukryty w słońcu
Janek
1980
Mniejsze niebo
Marek
1979
Alarm
1979
Ojciec Królowej
kawaler de Charentes
1979
Kwiaty polskie
1978
Justyna
reżyser Tadeusz, partner Teresy
1978
Roman i Magda
Klimecki
1977
Sprawa Gorgonowej
aspirant Respond
1977
Akcja pod Arsenałem
"Orsza"
1975
Czerwone i białe
Edward Ocieski
1975
Dusze stracone
Ricardo Heredia
1975
Noce i dnie
Marcin Śniadowski
1974
Dwoje bliskich obcych ludzi
Maciek Bobrowski, mąż Barbary
1973
Nagrody i odznaczenia
chorąży Garstka
1973
Pamiętnik Tadeusza Makowskiego
brak danych
1972
Ocalenie
Andrzej
1972
Poślizg
Marek
1972
Trzeba zabić tę miłość
Karol
1972
Dama pikowa (TV)
Herman
1971
Perła w koronie
Erwin
1969
Sól ziemi czarnej
Erwin Basista
1967
Cyrograf dojrzałości (TV)
Wiktor Lewicki
1967
Kontrybucja
brat Anny, Pawełek
1956
Kanał
"Zefir"
 INNE (3)
1973
Trudne powroty
Lektor
1971
Jak będziemy mieszkać
Lektor
1971
Jacy będziemy
Lektor
 SCENARIUSZ (1)
1994
Szczur
Scenariusz
Opis
Polski aktor filmowy, teatralny, reżyser i scenarzysta, absolwent PWST w Warszawie.
W latach 1981-87 dziekan Wydziału Aktorskiego, w latach 1987-93, 1996-2002 rektor. W okresie 1992-1993 był członkiem Rady d/s Kultury przy Prezydencie RP.
W 1989 otrzymał tytuł profesora. Obecnie wykładowca Akademii Teatralnej w Warszawie. Od roku 2003 obejmuje stanowisko dyrektora artystycznego w Teatrze Narodowym.
kr
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll