PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Leonard Buczkowski

Leonard Buczkowski
URODZONY: 05 sierpień 1900, Warszawa
ZMARŁ: 19 luty 1967 w wieku 66 lat, Warszawa
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (19)
1966
Marysia i Napoleon
Reżyser
1964
Przerwany lot
Reżyser
1963
Smarkula
Reżyser
1961
Czas przeszły
Reżyser
1958
Orzeł
Reżyser
1957
Deszczowy lipiec
Reżyser
1955
Sprawa pilota Maresza
Reżyser
1953
Przygoda na Mariensztacie
Reżyser
1950
Pierwszy start
Reżyser
1948
Skarb
Reżyser
1946
W chłopskie ręce
Reżyser
1946
Zakazane piosenki
Reżyser
1945
Łódź 1939-1945
Reżyser
1939
Biały murzyn
Reżyser
1936
Florian
Reżyser
1936
Straszny dwór
Reżyser
1936
Wierna rzeka
Reżyser
1935
Rapsodia Bałtyku
Reżyser
1928
Szaleńcy
Reżyser
 SCENARIUSZ (8)
1966
Marysia i Napoleon
Scenariusz
1963
Smarkula
Na podstawie
1961
Czas przeszły
Scenariusz
1958
Orzeł
Scenariusz
1957
Deszczowy lipiec
Scenariusz
1957
Szkice węglem
Na podstawie
1955
Sprawa pilota Maresza
Na podstawie
1945
Łódź 1939-1945
Scenariusz
Opis
Reżyser filmowy, scenarzysta, aktor.Twórca pierwszego powojennego filmu polskiego („Zakazane piosenki”, 1946 r.), pierwszej polskiej komedii powojennej („Skarb”, 1948 r.), pierwszego polskiego filmu kolorowego („Przygoda na Mariensztacie”, 1953 r.), a także najdroższego polskiego przedwojennego filmu batalistycznego („Gwiaździsta eskadra”, 1930 r.).
Po wystąpieniu w kilku filmach fabularnych w latach 20, zdecydował się jednak na inny tryb kariery i zadebiutował jako reżyser w 1928 roku filmem „Szaleńcy”.
W 1954 roku Buczkowski otrzymał Złoty Krzyż Zasługi, a w 1957 roku zdobył swoją najbardziej prestiżową nagrodę – Złotą Kaczkę za „Sprawę pilota Maresza”. Jego ostatnim filmem jest „Marysia i Napoleon”. Zmarł w Warszawie w 1967 roku, został pochowany na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach.
dk
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll