PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Jerzy Skrzydło

Jerzy Skrzydło
URODZONY: 31 październik 1931, Frampol
ZMARŁ: 11 grudzień 2011 w wieku 80 lat,
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 SCENARIUSZ (35)
1985
Racibórz
Scenariusz
1983
Chełmno
Scenariusz
1983
Rzecz o Kanale Augustowskim
Scenariusz
1982
Toruń
Scenariusz
1981
Mojżesz
Scenariusz
1980
Droga do węgla - Bełchatów '80
Scenariusz
1980
Sztuka Mezopotamii
Scenariusz
1979
Kronika przemian-Piotrków 79
Scenariusz
1978
Kolejarski wypoczynek
Scenariusz
1978
Korczak
Scenariusz
1978
Nasz system ochrony pracy
Scenariusz
1978
Niedziela w Hutmenie
Scenariusz
1978
Piotrkowskie 1979
Scenariusz
1977
Nawodnić pustynię
Scenariusz
1977
Sumerowie
Scenariusz
1977
Trzecia galeria
Scenariusz
1975
Biblia
Scenariusz
1975
Opole
Scenariusz
1975
Ryby naszych wód
Scenariusz
1974
To też jest Biblia
Scenariusz
1973
Co to jest Biblia
Scenariusz
1973
Interpretacje opowieści biblijnych
Scenariusz
1973
Świdnica
Scenariusz
1971
Brzeg
Scenariusz
1971
Przywróceni pracy
Scenariusz
1970
Odzież dla wszystkich
Scenariusz
1969
Kształt pamięci
Scenariusz
1969
Rehabilitacja przemysłowa
Scenariusz
1969
W sanatoriach dla dzieci
Scenariusz
1968
Niebezpieczne wody
Scenariusz
1967
Jurek ma okrągłe plecy
Scenariusz
1966
Dopływy naszych rzek
Scenariusz
1966
Sposób na urodzaj
Scenariusz
1964
I znowu lato
Scenariusz
1962
Było nie było nr 1/62
Scenariusz
 PION REŻYSERSKI (34)
1985
Racibórz
Reżyser
1983
Chełmno
Reżyser
1983
Rzecz o Kanale Augustowskim
Reżyser
1982
Toruń
Reżyser
1981
Mojżesz
Reżyser
1980
Droga do węgla - Bełchatów '80
Reżyser
1980
Sztuka Mezopotamii
Reżyser
1979
Kronika przemian-Piotrków 79
Reżyser
1978
Kolejarski wypoczynek
Reżyser
1978
Korczak
Reżyser
1978
Nasz system ochrony pracy
Reżyser
1978
Niedziela w Hutmenie
Reżyser
1978
Piotrkowskie 1979
Reżyser
1977
Nawodnić pustynię
Reżyser
1977
Sumerowie
Reżyser
1977
Trzecia galeria
Reżyser
1975
Biblia
Reżyser
1975
Opole
Reżyser
1974
To też jest Biblia
Reżyser
1973
Co to jest Biblia
Reżyser
1973
Interpretacje opowieści biblijnych
Reżyser
1973
Świdnica
Reżyser
1971
Brzeg
Reżyser
1971
Przywróceni pracy
Reżyser
1970
Odzież dla wszystkich
Reżyser
1969
Kształt pamięci
Reżyser
1969
Rehabilitacja przemysłowa
Reżyser
1969
W sanatoriach dla dzieci
Reżyser
1968
Niebezpieczne wody
Reżyser
1967
Jurek ma okrągłe plecy
Reżyser
1966
Dopływy naszych rzek
Reżyser
1966
Sposób na urodzaj
Reżyser
1964
I znowu lato
Reżyser
1962
Było nie było nr 1/62
Reżyser
 INNE (15)
1985
Racibórz
Komentarz
1983
Rzecz o Kanale Augustowskim
Komentarz
1982
Toruń
Komentarz
1980
Droga do węgla - Bełchatów '80
Komentarz
1980
Sztuka Mezopotamii
Komentarz
1978
Kolejarski wypoczynek
Komentarz
1978
Nasz system ochrony pracy
Komentarz
1978
Niedziela w Hutmenie
Komentarz
1978
Piotrkowskie 1979
Komentarz
1977
Nawodnić pustynię
Komentarz
1977
Trzecia galeria
Komentarz
1975
Biblia
Komentarz
1974
To też jest Biblia
Komentarz
1973
Co to jest Biblia
Komentarz
1973
Interpretacje opowieści biblijnych
Komentarz
Opis
Reżyser filmów dokumentalnych i oświatowych. W 1950 roku rozpoczął studia na Wydziale Reżyserii PWSF w Łodzi, których jednak nie ukończył. Od 1955 r. współpracował z Wytwórnią Filmów Oświatowych. Na początku asystował tam innym reżyserom, ale wkrótce sam zajął się tworzeniem filmów. Interesował się historią Łodzi, a owocem jego pasji jest wiele filmów i książek poświęconych dziejom tego miasta. Współzałożyciel działającego w Łodzi w latach 1955-67 Studenckiego Teatru Satyry "Pstrąg" . Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll