PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Wacław Kowalski

Wacław Kowalski
URODZONY: 02 maj 1916, Grzack
ZMARŁ: 27 październik 1990 w wieku 74 lat, Brwinów pod Warszawą (Polska)
Filmografia
 AKTOR (63)
1978
Azyl
leśniczy Krupowicz
1977
Kochaj albo rzuć
Kazimierz Pawlak
1975
Oczekiwanie
strażnik w szpitalu
1975
Obrazki z życia
Portier (nowela "Sprawa mydła")
1974
Janosik
góral Bruzda
1974
Święty Mikołaj pilnie poszukiwany
pracownik domu dziecka
1974
Tylko się jeździ
fotograf
1974
Zwycięstwo
Ostrejko
1974
Nie ma mocnych
Pawlak
1974
Złoto
restaurator Stanisław Włodarek
1973
Chłopcy (TV)
Smarkul
1973
Sobie król
Kierowca ciężarówki
1972
Kwiat paproci
tercjan
1972
Siedem czerwonych róż czyli Benek Kwiaciarz o sobie i o innych
dyrektor (nowela "Zimna Woda")
1972
Niebieskie jak Morze Czarne
Górny
1972
Opowieść
Jan Kępczyk, kierownik POM-u
1971
Jeszcze słychać śpiew i rżenie koni
Misztal
1971
kum Andrzej
1971
Jeszcze słychać śpiew. I rżenie koni...
wachmistrz Bronisław Misztal, we współczesności strażnik w Petrochemii Płockiej
1971
Na przełaj
Dozorca Parku
1971
Kardiogram
1971
Złote koło (TV)
dozorca kamienicy
1970
Album polski
Mazur
1970
Prom
kapral
1970
Akcja "Brutus"
komendant MO
1970
Raj na ziemi
kapral Machula
1970
Przystań
Matusiak
1970
Legenda
policjant
1969
Ostatnie dni
szeregowy Ostrejko
1969
Jarzębina czerwona
kapral Podarzyn
1969
Rzeczpospolita Babska
weterynarz
1969
Paragon gola
chłop Anielak, wspólnik Wawrzysiaka
1968
Lalka
wozak Wysocki
1968
Kierunek Berlin
szeregowiec Ostrejko
1967
Sami swoi
Kazimierz Pawlak
1967
Człowiek, który zdemoralizował Hadleyburg (TV)
John Wharton Bilson
1967
Cyrograf dojrzałości (TV)
nauczyciel Wiktora
1966
Don Gabriel
szeregowiec Harnot
1966
Pieczone gołąbki
Kołodziejczyk
1966
Szyfry
Madeja
1965
Jutro Meksyk
dozorca
1965
Trzy kroki po ziemi
woźny (I)
1964
Rękopis znaleziony w Saragossie
sługa ojca Van Wordena
1964
Życie raz jeszcze
Kolejarz w parowozowni
1963
Naganiacz
Tomasik
1963
Gdzie jest generał...
Kaziuk
1963
Rozwodów nie będzie
(nowela I)
1963
Wiano
Stadny
1962
Klub Kawalerów
Wygodnicki
1962
O dwóch takich, co ukradli księżyc
1961
Ogniomistrz Kaleń
plutonowy Kolanowski
1961
Dwaj panowie "N"
badylarz Henryk Nowak
1961
Drugi człowiek
Pilarski
1960
Ostrożnie Yeti
kolejarz; nie występuje w napisach
1960
Ostrożnie, Yeti!
kolejarz
1958
Wolne miasto
Listonosz Bronek Wiśniewski
1957
Selene
1957
Ewa chce spać
rusznikarz
1957
Pętla
Taksówkarz Kostek, szwagier dozorcy
1956
Ziemia
Banach
1954
Pod gwiazdą frygijską
członek partii
1954
Trudna miłość
Kubala starszy
1953
Przygoda na Mariensztacie
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll