PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Zbigniew Raplewski

Zbigniew Raplewski
URODZONY: 18 czerwiec 1922, Warszawa
ZMARŁ: 13 luty 1997 w wieku 74 lat, Warszawa
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 ZDJĘCIA (49)
1988
Inspiracje Dudy Gracza
Zdjęcia
1986
Zakopiański ród
Zdjęcia
1985
Szkic do portretu
Zdjęcia
1985
W środku Polski
Zdjęcia
1985
Ostatnie słowo techniki
Zdjęcia
1985
Świadectwo czasu
Zdjęcia
1984
Walcownia metali "Warszawa"
Zdjęcia
1984
Walcownia metali "Warszawa"
Zdjęcia
1984
Wśród dzieci niczyich
Zdjęcia
1982
Sankcje
Zdjęcia
1982
Za jedno dziękuję
Zdjęcia
1982
Czy zabrakło czegoś w ich życiu?
Zdjęcia
1981
Tego nie da się zatrzymać
Zdjęcia
1980
Zatrzymać czas
Zdjęcia
1979
Robotnicze głosy
Zdjęcia
1978
Trudny powrót do dobrej marki
Zdjęcia
1977
Bieszczadzkie sylwetki
Zdjęcia
1977
Dwa brzegi rzeki
Zdjęcia
1977
PCV-2
Zdjęcia
1975
Ładne słowo odwaga
Zdjęcia
1975
Teatr narodów
Zdjęcia
1971
Jacy będziemy
Zdjęcia
1971
O prawdziwe słońce
Zdjęcia
1971
Zagłada czy nadzieja
Zdjęcia
1971
Jak będziemy mieszkać
Zdjęcia
1971
Bachleda
Zdjęcia
1970
Tup...tup...tup...
Zdjęcia
1970
Dziewczęta w mundurach
Zdjęcia
1969
XX-lecie elektromontażu
Zdjęcia
1969
Świadectwo urodzenia
Zdjęcia
1968
Zapusty
Zdjęcia
1967
Ostatni przystanek
Zdjęcia
1967
Nim zabłyśnie gwiazda
Zdjęcia
1966
Marynarka to męska przygoda
Zdjęcia
1966
Anatolia gościnna
Zdjęcia
1965
W Bieszczadach
Zdjęcia
1964
Ratownicy
Zdjęcia
1963
Araby
Zdjęcia
1963
Ojcowie i dzieci
Zdjęcia
1962
Spotkanie za oceanem
Zdjęcia
1962
Agronom
Zdjęcia
1962
Chicago
Zdjęcia
1962
Janek
Zdjęcia
1961
Bezkrólewie
Zdjęcia
1960
Biały człowiek z Yakou
Zdjęcia
1960
Przewoźnicy z Accry
Zdjęcia
1960
Gwinea Niepodległa
Zdjęcia
1957
Mężczyźni o tym nie wiedzą
Zdjęcia
1954
Gwiazdy muszą płonąć
Zdjęcia
 PION REŻYSERSKI (36)
1988
Inspiracje Dudy Gracza
Reżyser
1986
Zakopiański ród
Reżyser
1985
W środku Polski
Reżyser
1985
Ostatnie słowo techniki
Reżyser
1985
Świadectwo czasu
Reżyser
1985
Szkic do portretu
Reżyser
1984
Wśród dzieci niczyich
Reżyser
1982
Za jedno dziękuję
Reżyser
1982
Czy zabrakło czegoś w ich życiu?
Reżyser
1981
Tego nie da się zatrzymać
Reżyser
1980
Zatrzymać czas
Reżyser
1979
Robotnicze głosy
Reżyser
1978
Trudny powrót do dobrej marki
Reżyser
1977
PCV-2
Reżyser
1977
Bieszczadzkie sylwetki
Reżyser
1977
Dwa brzegi rzeki
Reżyser
1975
Teatr narodów
Reżyser
1975
Ładne słowo odwaga
Reżyser
1974
Idzie Halny
Reżyser
1971
Bachleda
Reżyser
1970
Na południe od Tripolisu
Reżyser
1970
Dziewczęta w mundurach
Reżyser
1969
Świadectwo urodzenia
Reżyser
1968
Zapusty
Reżyser
1967
Ostatni przystanek
Reżyser
1966
Marynarka to męska przygoda
Reżyser
1966
Anatolia gościnna
Reżyser
1965
W Bieszczadach
Reżyser
1964
Ratownicy
Reżyser
1964
Gorąca strefa
Reżyser
1964
Pojedynek
Współpraca
1963
Brama snów
Reżyser
1963
Araby
Reżyser
1962
Spotkanie za oceanem
Reżyser
1962
Chicago
Reżyser
1961
Po dwudziestu latach
Reżyser
 SCENARIUSZ (24)
1988
Inspiracje Dudy Gracza
Scenariusz
1986
Zakopiański ród
Scenariusz
1985
Świadectwo czasu
Scenariusz
1985
Szkic do portretu
Scenariusz
1985
W środku Polski
Scenariusz
1985
Ostatnie słowo techniki
Scenariusz
1984
Wśród dzieci niczyich
Scenariusz
1982
Czy zabrakło czegoś w ich życiu?
Scenariusz
1982
Za jedno dziękuję
Scenariusz
1981
Tego nie da się zatrzymać
Scenariusz
1980
Zatrzymać czas
Scenariusz
1979
Robotnicze głosy
Scenariusz
1978
Trudny powrót do dobrej marki
Scenariusz
1977
PCV-2
Scenariusz
1977
Bieszczadzkie sylwetki
Scenariusz
1977
Dwa brzegi rzeki
Scenariusz
1975
Ładne słowo odwaga
Scenariusz
1975
Teatr narodów
Scenariusz
1974
Idzie Halny
Scenariusz
1971
Bachleda
Scenariusz
1969
Świadectwo urodzenia
Scenariusz
1968
Zapusty
Scenariusz
1964
Gorąca strefa
Scenariusz
1961
Po dwudziestu latach
Scenariusz
 INNE (1)
1980
Zatrzymać czas
Komentarz
Opis
Reżyser i operator filmów dokumentalnych. Urodzony 18 czerwca 1922 roku w Warszawie. Absolwent Wydziału Operatorskiego PWSF w Łodzi.
W 1947 roku był asystentem operatora Filmu Polskiego w Dziale Produkcji Filmów w Łodzi. Związany z Wytwórnią Filmów Dokumentalnych w Warszawie, autor zdjęć do Polskiej Kroniki Filmowej.
W 1964 roku zdobywca „Brązowego Lajkonika" podczas Krakowskiego Festiwalu Filmowego dla najlepszego filmu w kategorii innych form za film „ARABY”. Otrzymał Medal Brązowy w Wenecji, Złote Wrota w San Francisco, wyróżnienie podczas Festiwalu w Cannes oraz Nagrodę Specjalną.
Od 1966 roku Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich.

opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll