PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Ludmiła Godzjaszwili

Ludmiła Godzjaszwili
URODZONA: 24 kwiecień 1925, Zelwa
ZMARŁA: 27 luty 2011 w wieku 85 lat, Warszawa
Członkini Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 MONTAŻ (84)
1981
Kto ty jesteś... Refleksja z wystawy "Polaków portret własny"
Montaż
1980
Polska 80
Montaż
1979
Prawo do kultury
Montaż
1979
Pogodna jesień
Montaż
1978
Pierścienie Białeckiego
Montaż
1978
Jeden z 460
Montaż
1977
A jednak Warszawa
Montaż
1976
Bracia Krauze
Montaż
1975
Czas przyspieszeń
Montaż
1975
Operacja "Złote wrota"
Montaż
1975
Nasze horyzonty
Montaż
1974
Najmłodsi żołnierze
Montaż
1974
Kalendarz warszawski
Montaż
1974
Powrót do zdarzeń minionych
Montaż
1973
Mianuję obywatela aktorem
Montaż
1973
I ty możes zbyć mecenasem
Montaż
1973
Polska naszych dni
Montaż
1973
Pochód
Montaż
1971
Pieniny, Pieniny
Montaż
1971
Kłopotliwy gość
Montaż
1971
Hanuszkiewicz
Montaż
1970
Tup...tup...tup...
Montaż
1970
Poznań 1939-1942
Montaż
1970
Berlin Zachodni
Montaż
1969
Cracovia
Montaż
1969
Kilińszczacy
Montaż
1969
Epitafium
Montaż
1968
Krzysztof Penderecki
Montaż
1968
Sopot 68
Montaż
1968
Healthy heart
Montaż
1967
Szorstka twórczość
Montaż
1967
Pomnik
Montaż
1967
Okudżawa
Montaż
1967
Wywiadówka
Montaż
1967
Tańce wschodniej Afryki
Montaż
1967
Pod słońcem równika
Montaż
1967
Jej teatr
Montaż
1966
Wczoraj i dziś miast dolnośląskich
Montaż
1966
Kandydatki
Montaż
1966
Kara cięższa niż kara
Montaż
1966
Jarmark cudów
Montaż
1966
Sekretarz
Montaż
1966
Gry i zabawy
Montaż
1966
Na stadionie
Montaż
1966
Dom Matysiaków
Montaż
1965
Trzy pieśni śpiewa Stefania Toczyska
Montaż
1965
Maraton
Montaż
1964
20 lat później
Montaż
1964
Kronika czterech lat
Montaż
1963
Visitez Zakopane
Montaż
1963
Dzień w Turoszowie
Montaż
1963
Rodzice
Montaż
1963
Zapora
Montaż
1963
Powszedni dzień gestapowca Schmidta
Montaż
1963
Ziemia wielkopolska
Montaż
1963
Miejsce na szkołę
Montaż
1962
Patria o Muerte
Montaż
1962
Róża
Montaż
1962
80 dni Lumumby
Montaż
1962
Spotkali się w Hawanie
Montaż
1961
Zabawa
Montaż
1961
Powstańczy apel
Montaż
1961
Gdańsk po 16-stu latach
Montaż
1961
Hawana '61
Montaż
1961
W kręgu ciszy
Montaż
1961
Ballady z podwórka
Montaż
1960
Pocztówki z Zakopanego
Montaż
1960
Powązki
Montaż
1960
Reportaż prosto z patelni
Montaż
1960
Dwa oblicza Boga
Montaż
1959
Typy na dziś
Montaż
1959
Kochamy dzieci
Montaż
1959
Gaudeamus
Montaż
1958
Pamiątka z Kalwarii
Montaż
1957
Na drogach Armeni
Montaż
1957
Tylko sen
Montaż
1957
SOPOT 1957
Montaż
1957
Żywe kamienie
Montaż
1956
Wodujemy nowe statki
Montaż
1956
Dzieci oskarżają
Montaż
1956
Energia. Dyspozycja mocy
Montaż
1955
Dyspozycja mocy
Montaż
1955
Uwaga, chuligani!
Montaż
1954
Nad Odrą świt
Montaż
 DŹWIĘK (1)
1961
W kręgu ciszy
Montażysta dźwięku
Opis
Montażystka filmów dokumentalnych. Zadebiutowała w 1952 roku dokumentem Witolda Lesiewicza „Wesoła II”, będący reportażem z budowy nowej kopalni węgla. Laureatka nagrody za montaż na Krakowskim Festiwalu Filmowym za obraz „Po upadku dyktatora” Antoniego Staśkiewicza.

Współpracowała przy wielokrotnie nagradzanych dokumentach. „Uwaga, chuligani!” Jerzego Hoffmana i Edwarda Skórzewskiego to film będący debiutem reżyserskim obu artystów, zapoczątkowujący serię „czarnych dokumentów” w Polsce. Godzjaszwili z artystami współpracowała także w późniejszych latach, między innymi przy „Dwóch obliczach Boga”, opowiadający o sekcie religijnej na Śląsku, czy przy „Pamiątce z Kalwarii”. Częsta montażystka reżysera Jerzego Ziarnika („Pierwszy dzień w pracy”, „Kilińszczacy”, „Najmłodsi żołnierze”, „W kręgu ciszy”).
Była Członkinią Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll