PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Józef Węgrzyn
URODZONY: 13 marzec 1884, Warszawa
ZMARŁ: 04 wrzesień 1952 w wieku 68 lat, Kościan
Filmografia
 AKTOR (17)
1957
Dwie godziny
(nie występuje w napisach)
1939
Biały murzyn
ojciec Jadwigi
1938
Kościuszko pod Racławicami
generał Józef Wodzicki
1938
Strachy
profesor Dubenko
1938
Geniusz sceny
Chłopicki
1938
Rena
dyrektor domu towarowego Szalski
1938
Profesor Wilczur
doktor Dobraniecki
1937
Znachor
doktor Dobraniecki
1936
Pan Twardowski
król Zygmunt August
1936
Wierna rzeka
major
1936
Trędowata
Rudecki, ojciec Stefanii
1936
Florian
generał niemiecki Von Schultz
1933
Dzieje grzechu
paser
1932
Księżna łowicka
major Walerian Łukasiński
1931
Dziesięciu z Pawiaka
Jur
1924
Skrzydlaty zwycięzca
lotnik, inżynier-chemik Zdzisław Orski
1917
Jego ostatni czyn
-
 PION REŻYSERSKI (1)
2006
Kaziu! Polska Ci dziękuje
Reżyser
 PRODUKCJA (1)
2006
Kaziu! Polska Ci dziękuje
Producent
 SCENARIUSZ (1)
2006
Kaziu! Polska Ci dziękuje
Scenariusz
Opis
Aktor dwudziestolecia międzywojennego. Urodzony w 1884 roku. Debiutował w filmie ”Słodycz grzechu”(1914). Znany z filmów takich jak: ”Trędowata” (1926,1936), ”Uśmiech losu” (1927), ”Znachor” (1937). Grał na deskach Teatru Miejskiego we Lwowie.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll