PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
NIEPODLEGŁOŚĆ
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
Niepodległość
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Nikodem Wołk-Łaniewski

Nikodem Wołk-Łaniewski
URODZONY: 20 wrzesień 1944, Zalesie
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 DŹWIĘK (91)
2012
Felix, Net i Nika oraz Teoretycznie Możliwa Katastrofa
Dźwięk
2010
Weselna Polka
Dźwięk
2010
Fenomen
Operator dźwięku
2008
Pora mroku
Dźwięk
2008
Życie w cieniu radia
Opracowanie dźwięku
2007
Wszystko będzie dobrze
Dźwięk
2007
Ryś
Dźwięk
2007
Korowód
Dźwięk
2006
Plac Zbawiciela
Dźwięk
2005
Kochankowie z Marony
Dźwięk
2004
Mój Nikifor
Dźwięk
2003
Ubu król
Dźwięk
2003
Pogoda na jutro
Dźwięk
2002
Wszyscy święci
Dźwięk
2002
Chopin. Pragnienie miłości
Dźwięk
2001
Tryumf Pana Kleksa
Dźwięk
2000
Duże zwierzę
Dźwięk
2000
Prymas. Trzy lata z tysiąca
Dźwięk
1999
Egzekutor
Dźwięk
1999
Pan Tadeusz
Dźwięk
1999
Pan Tadeusz
Opracowanie dźwięku
1997
Historie miłosne
Dźwięk
1997
Portret w przestrzeni. Tadeusz Wybult
Dźwięk
1996
Panna Nikt
Dźwięk
1995
Tato
Dźwięk
1994
Anioł śmierci
Dźwięk
1994
Żywcem pogrzebany
Dźwięk
1993
Mięso (Ironica)
Dźwięk
1993
Jakub
Dźwięk
1993
Uprowadzenie Agaty
Dźwięk
1993
Lazarus
Montażysta dźwięku
1992
Enak
Dźwięk
1992
Szwadron
Dźwięk
1991
V.I.P.
Dźwięk
1990
Pas de deux
Dźwięk
1990
Le Retour
Dźwięk
1989
Urodzony po raz trzeci
Dźwięk
1989
Po własnym pogrzebie
Dźwięk
1988
Dekalog X (TV)
Dźwięk
1988
Dekalog VII (TV)
Dźwięk
1988
Dekalog IX (TV)
Dźwięk
1988
Dekalog III (TV)
Dźwięk
1988
Dekalog VI (TV)
Dźwięk
1988
Krótki film o miłości
Dźwięk
1987
Wyrównanie rachunku
Dźwięk
1985
Tanie pieniądze
Dźwięk
1984
O-bi, O-ba. Koniec cywilizacji
Dźwięk
1983
Widziadło
Dźwięk
1983
Kasztelanka
Dźwięk
1982
Dolina Issy
Dźwięk
1981
Zapach psiej sierści
Dźwięk
1981
Wojna światów - następne stulecie
Dźwięk
1979
Skradziona kolekcja
Dźwięk
1979
Golem
Dźwięk
1978
Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz
Dźwięk
1978
Pani Zofia
Dźwięk
1978
Hallo Szpicbródka, czyli ostatni występ króla kasiarzy
Dźwięk
1977
Sam na sam
Dźwięk
1977
Prawo Archimedesa
Dźwięk
1975
Obrazki z życia
Dźwięk
1974
Dzień dobry Warszawo
Dźwięk
1974
Wszystkie moje dzieci
Dźwięk
1974
Janosik
Dźwięk
1972
Adresy dr Mikołaja
Dźwięk
1972
Warszawa - moja miłość
Dźwięk
1972
Chruśniak
Dźwięk
1972
Trzeba zabić tę miłość
Dźwięk
1972
Dama pikowa (TV)
Dźwięk
1972
Ostatni liść
Dźwięk
1971
Dekameron 40 czyli cudowne przytrafienie pewnego nieboszczyka
Dźwięk
1971
Dekameron 40, czyli cudowne przytrafienie pewnego nieboszczyka (TV)
Dźwięk
1971
Gonitwa
Dźwięk
1971
Kowal z Gutanowa
Dźwięk
1971
Mateo Falcone (TV)
Dźwięk
1970
Pełnoletnia
Dźwięk
1970
Ziemia kielecka
Dźwięk
1970
Na dobranoc
Dźwięk
1970
Sopot 70
Dźwięk
1970
Lekcja
Dźwięk
1969
Ludzie z piwnicy
Dźwięk
1968
Pożegnanie kolejki
Dźwięk
1968
Spowiedź
Dźwięk
1968
Wszystko dla pań
Dźwięk
1968
Być może
Dźwięk
1968
Wzgórze Marsa albo powrót powstańca Śląskiego
Dźwięk
1968
Próba talentu
Dźwięk
1968
Pies koloru popiołu
Dźwięk
1968
Śniadanie na trawie
Dźwięk
1968
Bachianas Brasileiras
Dźwięk
1968
Projekt
Dźwięk
1967
Imaginaria
Dźwięk
 PION REŻYSERSKI (1)
1971
Bachleda
Współpraca
 AKTOR (1)
1991
V.I.P.
dźwiękowiec
 SCENARIUSZ (1)
1991
Dotyk
Opieka pedagogiczna
Opis
W 1968 ukończył studia na Wydziale Reżyserii Dźwięku Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Obecnie wykłada na tej uczelni. Trzykrotny zdobywca Orła - Polskiej Nagrody Filmowej za najlepszy dźwięk do filmów: "Prymas. Trzy lata z tysiąca" , "Pan Tadeusz" oraz "Mój Nikifor". Zdobywca nagrody za najlepszy dźwięk do filmu "Hallo Szpicbródka, czyli ostatni występ króla kasiarzy". Laureat Nagrody Stowarzyszenia Filmowców Polskich (2015).

opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll