PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Andrzej Kotkowski

Andrzej Kotkowski
URODZONY: 17 luty 1940, Lwów
ZMARŁ: 15 styczeń 2016 w wieku 75 lat, Warszawa (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 SCENARIUSZ (36)
2015
Poli
Opieka artystyczna
2015
Ewangeliści
Opieka pedagogiczna
2013
44
Opieka pedagogiczna
2013
Pre mortem
Opieka pedagogiczna
2013
Dwanaście potraw
Opieka pedagogiczna
2013
Oddam w dobre ręce
Opieka pedagogiczna
2012
Mika
Opieka artystyczna
2012
Cztery dni
Opieka pedagogiczna
2012
Wall & Street
Opieka pedagogiczna
2011
Sławek
Opieka artystyczna
2011
Wschód słońca
Opieka pedagogiczna
2011
Błąd atrybucji
Opieka pedagogiczna
2011
Czternasty
Opieka pedagogiczna
2010
Cargo
Opieka pedagogiczna
2010
Niezapomniany
Opieka pedagogiczna
2010
180 stopni
Opieka pedagogiczna
2009
Miasto z morza
Scenariusz
2009
Lidia
Opieka pedagogiczna
2008
Moria
Opieka pedagogiczna
2008
Skrawki
Opieka pedagogiczna
2006
Ulotka
Opieka pedagogiczna
2005
Kolska
Opieka pedagogiczna
1999
Andrzej Seweryn - aktor/acteur
Opieka artystyczna
1993
Pierścionek z Orłem w Koronie
Scenariusz
1993
Człowiek z szuflady. Aleksander Ścibor-Rylski (1928-1983)
Scenariusz
1988
Obywatel Piszczyk
Scenariusz
1984
W starym dworku czyli niepodległość trójkątów
Scenariusz
1981
Spokojne lata
Scenariusz
1980
Olimpiada 40
Scenariusz
1978
Gra o wszystko
Autor dialogów
1975
Obrazki z życia
Scenariusz
1973
Śledztwo
Scenariusz
1973
Żółw
Scenariusz
1972
Pan... dziad z lirą
Scenariusz
1970
Cicha noc, święta noc
Scenariusz
1970
Spojrzenie
Scenariusz
 PION REŻYSERSKI (26)
2015
Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy
II Reżyser
2013
Układ zamknięty
Współpraca
2011
1920. Bitwa Warszawska
Współpraca
2010
Mała matura 1947
I Asystent reżysera, II Reżyser
2009
Miasto z morza
Reżyser
2009
Mniejsze zło
I Asystent reżysera, II Reżyser
2006
Miłość w przejściu podziemnym
I Asystent reżysera, II Reżyser
2004
Jan Nowak Jeziorański. Kurier z Warszawy. 60 lat później 1944-2004
Reżyser
1993
Człowiek z szuflady. Aleksander Ścibor-Rylski (1928-1983)
Reżyser
1993
Pierścionek z Orłem w Koronie
Współpraca
1990
Korczak
Współpraca
1988
Obywatel Piszczyk
Reżyser
1984
W starym dworku czyli niepodległość trójkątów
Reżyser
1981
Spokojne lata
Reżyser
1980
Olimpiada 40
Reżyser
1978
Gra o wszystko
Reżyser
1975
Obrazki z życia
Reżyser
1974
Ziemia obiecana
I Asystent reżysera, II Reżyser
1973
Żółw
Reżyser
1972
Pan... dziad z lirą
Reżyser
1972
Wesele
I Asystent reżysera, II Reżyser
1972
Tajemnica Wielkiego Krzysztofa
Współpraca
1971
Trzecia część nocy
I Asystent reżysera, II Reżyser
1970
Brzezina
Asystent reżysera
1970
Życie rodzinne
Współpraca
1967
Wagary
Współpraca
 AKTOR (10)
2013
Układ zamknięty
realizator w Echo TV
2010
Mała matura 1947
Starszy milicjant
2006
Miłość w przejściu podziemnym
Kamerzysta telewizji "Hej"
1988
Oszołomienie
reżyser Hermann Kubitzky
1978
Nauka latania
1974
Scena zbiorowa ze świętym
Asystent Andrzeja Wajdy (nie występuje w napisach)
1970
Brzezina
mężczyzna towarzyszący bratu właścicielki fortapianu
1967
Imaginaria
1967
Jowita
1966
Portfel
 PRODUKCJA (6)
1969
Polowanie na muchy
Współpraca produkcyjna
1968
Człowiek z M-3
Współpraca produkcyjna
1968
Weekend z dziewczyną
Współpraca produkcyjna
1968
Mistrz Tańca (TV)
Współpraca produkcyjna
1968
Pożarowisko (TV)
Współpraca produkcyjna
1966
Kochajmy syrenki
Współpraca produkcyjna
Opis
Absolwent Wydziału Prawa UJ w Krakowie (1964) oraz Studium Organizacji Produkcji PWSTiF w Łodzi (1968). Wykładowca Akademii Filmu i Telewizji w Warszawie. Jako reżyser zadebiutował w 1978r. filmem „Gra o wszystko”. Wyróżniony za „Olimpiadę 40” przez Polski Komitet Olimpijski (1980) nagrodą prezydenta Francji na MFF Sportowych w Rennes. Nagrodę za reżyserię otrzymał za „Obywatela Piszczyka” (1988) na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Współpracował w roli asystenta reżysera z Krzysztofem Zanussim („Życie rodzinne” – 1970), Januszem Morgensternem („Kolumbowie” – 1970, „S.O.S.” - 1974), Andrzejem Wajdą („Brzezina” – 1970, „Wesele” – 1972, „Ziemia obiecana” – 1974), Andrzejem Żuławskim („Trzecia część nocy” – 1971). Wyreżyserował dwa spektakle telewizyjne: „Pomnik” (1980) oraz „Księżycowe nagietki” (1980).
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll