PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Lech Dyblik

Lech Dyblik
URODZONY: 30 sierpień 1956, Złocieniec
Filmografia
 AKTOR (56)
2019
Na bank się uda
"Chudy"
2014
Sąsiady
Właściciel syrenki
2014
Pod Mocnym Aniołem
Przodownik
2014
Arizona w mojej głowie
Bruno Sigo
2013
Flora i fauna
Jan Malec
2013
Drogówka
Maślanka
2013
Śliwowica
Roman Kłosek
2013
Chce się żyć
Uzdrowiciel
2013
Syberiada polska
Połamaniec
2012
Errata
Kosiński
2012
Pokłosie
Drwal
2011
Wielkanoc
Marian, brat matki
2011
Róża
Woźniak
2011
80 milionów
Wiesiek
2011
Wyjazd integracyjny
Norweg
2010
Belcanto
Milicjant z drogówki
2009
Handlarz cudów
Pacjent
2009
Wichry Kołymy
Jegor
2009
Dom zły
Zajdel
2008
Bliżej siebie
2007
Wszystko
Pokojowiec Sobala
2007
Wszystko będzie dobrze
Wiesiu, syn sołtysowej
2006
Dublerzy
Wędkarz
2006
Kiosk
2006
Wszyscy jesteśmy Chrystusami
pracownik szpitalnego prosektorium
2006
Summer love
Zezowaty
2006
Przybyli ułani
robotnik zawieszający tablicę
2006
Olek
Munio
2006
Marcel
2004
Pręgi
Grabarz
2004
Cudownie ocalony
lekarz
2004
Wesele
Wujek Edek Wąs
2003
Zerwany
Palacz
2003
Show
Euzebiusz, uczestnik programu
2002
Miss mokrego podkoszulka
aresztant
2002
Jest sprawa...
mafioso Boria
2002
To tu to tam
Paweł
2002
Zemsta
Śmigalski
2002
Cudzoziemiec
Brian
2002
Superprodukcja
krytyk w okularach
2001
Kameleon
kierujący traktorem
2001
Wtorek
Bysio
2001
Pieniądze to nie wszystko
syn rencistki
2000
Bajland
człowiek z zegrkiem
2000
Człowiek wózków
rowerzysta
1998
Ognisty jeździec
mieszczanin
1997
Krok
docent
1997
Kiler
"Wstrętny", współwięzień Kilera
1996
Kratka (TV)
sprzedawca żetonów
1995
Cyrkowa pułapka
Stefan
1994
Psy 2. Ostatnia krew
goryl Sawczuka
1992
Cynga
1992
Wiatr ze Wschodu
Aleksandr Wiktorowicz Krasow, żołnierz Smyslowskiego
1985
Tanie pieniądze
majster
1983
Na krawędzi nocy (TV)
Sawicki
1979
Noc poślubna w biały dzień
Olak
Opis
Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie. W latach 80. można było zobaczyć go na scenie Teatru Narodowego w Warszawie.
Po raz pierwszy na wielkim ekranie pojawił się w 1982 roku w filmie fabularnym "Noc poślubna w biały dzień" w reżyserii Jerzego Gruzy. Sympatię widzów zyskał m.in. dzięki wyrazistym kreacjom głównie drugoplanowym w takich filmach jak: "Kroll", "Ogniem i mieczem", "Człowiek wózków", "Wtorek", "Zemsta" i "Wesele", czy też w serialach "Boża podszewka", "Sukces" i "Wiedźmin".
Najbardziej znane filmy, w których możemy go zobaczyć to na przykład: "Wesele", "Wszyscy jesteśmy Chrystusami", "Dom zły" czy też "Róża".
Drugą pasją aktora jest śpiewanie oraz granie na gitarze. W 2010 roku wydał płytę pt. "Bandycka dusza".
PK
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll