PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Zdzisław Staszewski

Zdzisław Staszewski
URODZONY: 11 marzec 1929, Pabianice
ZMARŁ: 31 październik 2010 w wieku 81 lat, Warszawa
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 SCENOGRAFIA (6)
1985
Sprawa Hrabiego Rottera
Scenografia
1985
Powrót po śmierć
Scenografia
1985
Strzały o świcie
Scenografia
1984
Dokąd, człowieku
II Scenograf
1979
Noc poślubna w biały dzień
Scenografia
1960
Mąż swojej żony
Dekorator wnętrz
Opis
Scenograf filmowy i telewizyjny. Urodzony 11 marca 1929 roku w Pabianicach. Związany z produkcją filmową od początku lat 60. W 1959 roku pełnił funkcję kierownika budowy dekoracji w Wytwórni Filmów Dokumentalnych, przez wiele lat pracował w Zespołach Filmowych. Karierę zaczynał jako dekorator wnętrz w filmie Stanisława Barei "Mąż swojej żony" Pracował przy tak znanych filmach, jak: "Żona dla Australijczyka", "Pan Wołodyjowski", "Trzy kroki po ziemi", "Małżeństwo z rozsądku", "Lata dwudzieste, lata trzydzieste " czy "Pan Kleks w kosmosie". Autor oraz współautor scenografii niezapomnianych seriali i filmów telewizyjnych, m.in.: "Barbara i Jan", "Przygody Pana Michała", "Polskie drogi", "Kolumbowie", "Noce i dnie", "Życie Kamila Kuranta".
Od 1979 roku Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich.


opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll