PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Danuta Rinn

Danuta Rinn
URODZONA: 17 lipiec 1936, Kraków
ZMARŁA: 19 grudzień 2006 w wieku 70 lat, Warszawa
Filmografia
 AKTORKA (7)
2002
Kariera Nikosia Dyzmy
Frania, gosposia "Nikosia"
1990
Historia niemoralna
piosenkarka
1976
Kicz
1975
Obrazki z życia
Krystyna Wojciechowska (nowela "Spór")
1974
Głowy pełne gwiazd
Bekiesińska
1973
Nagrody i odznaczenia
aktorka śpiewająca rannym żołnierzom w szpitalu
1972
Hipoteza
Opis
Polska piosenkarka i aktorka. Ukończyła średnią szkołę muzyczną w Krakowie w klasie fortepianu. Studiowała na Wydziale Kompozycji krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Muzycznej. Podczas studiów współpracowała jako pianistka i akompaniatorka ze szkołą tańca Mariana Wieczystego i Rozgłośnią Krakowską Polskiego Radia oraz jako piosenkarka z Teatrem na Wozie i kabaretem Centuś. W 1945 śpiewała z zespołem jazzowym Atom.

W 1963 roku przeniosła się do Warszawy i rozpoczęła karierę piosenkarki. Rok później wyszła za mąż za Bogdana Czyżewskiego, z którym śpiewała w duecie. Występowali ze znanymi polskimi big bandami. Po tym jak w1974 roku ich małżeństwo się rozpadło, Rinn rozpoczęła wtedy solową karierę.

W latach 1974-1979 współpraca z Teatrem na Targówku w Warszawie, występowała też z Kabaretem pod Egidą. Jej najbardziej znane utwory to "Polskie skrzydła", "Na deptaku w Ciechocinku", "Gdyby choć raz" (oba z z Bogdanem Czyżewskim), "Tyle wdzięku" i najbardziej popularny "Gdzie ci mężczyźni".

W 1974 roku otrzymała nagrodę Towarzystwa Przyjaciół Opola na KFPP w Opolu za interpretację piosenki "Gdzie ci mężczyźni".

Od początku lat 70tych grała w filmach. W ostatnich latach życia często występowała w polskich serialach.

W drugiej połowie lat 70tych występowała w radiowej audycji "60 minut na godzinę" grając przez pewien czas obok Andrzeja Zaorskiego i Mariana Kociniaka główną rolę w cyklicznym słuchowisku "Przygody radiowych piratów".

W 2002 roku Danuta Rinn z powodu złego stanu zdrowia zamieszkała w Domu Aktora w Skolimowie.

Danuta Rinn zmarła 19 grudnia 2006 w Warszawie w wyniku powikłań cukrzycowych.

Pogrzeb artystki odbył się 22 grudnia 2006 na warszawskich Powązkach.
AK
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll