PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Czesław Wołłejko

Czesław Wołłejko
URODZONY: 17 marzec 1920, Wilno
ZMARŁ: 07 luty 1987 w wieku 66 lat, Warszawa ()
Filmografia
 AKTOR (20)
1984
Marynia
Pławicki
1983
Danton
Vadier
1981
Wielka majówka
lowelas
1981
Miłość ci wszystko wybaczy
dyrektor teatru
1976
Trędowata
Maciej Michrowski
1975
Zaklęte rewiry
baron Humaniecki
1974
Gniazdo
cesarz Otton I
1973
Drzwi w murze
reżyser
1972
Wesele
Hetman
1972
Ocalenie
dyrektor
1972
Kopernik
biskup Łukasz Watzenrode
1971
Diament radży
książę Floryzel Czeski
1968
Przygoda z piosenką
Cox
1967
Duch z Canterville
1967
To jest twój nowy syn
Roland "Żuczek"
1966
Kochajmy syrenki
Patera
1963
Smarkula
Bogdan
1962
Czarne skrzydła
dyrektor Coeur
1960
Szczęściarz Antoni
Antoni
1952
Młodość Chopina
Fryderyk Chopin
 INNE (2)
1980
W Łazienkach
Lektor
1971
Jeden dzień króla Stasia
Lektor
Opis
Aktor i reżyser teatralny. Na scenie debiutował w 1939 roku. Podczas okupacji ukończył Studio Aktorskie przy ówczesnym Teatrze Polskim Białoruskiej SRR w Białymstoku. Związany z teatrami warszawskimi: Polskim, Współczesnym, Klasycznym i Ateneum. Występował w Teatrze Wojska Polskiego w Łodzi oraz Teatrze Polskim w Poznaniu. Wykładał na warszawskiej PWST. Jego debiutem filmowym była tytułowa rola w „Młodości Chopina” w 1951 roku.
SP
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll