PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Sylwester Maciejewski

Sylwester Maciejewski
URODZONY: 10 lipiec 1955, Żyrardów
Filmografia
 AKTOR (29)
2012
Merida waleczna
Lord MacGuffin (polski dubbing)
2011
Śluby rycerskie czyli epilog Grunwaldu
Litwin
2007
Ranczo Wilkowyje
Solejuk
2004
Ławeczka
Kapitan
2004
Ono
gość weselny
2003
Gdzie jest Nemo 3D
Szef ławicy, polski dubbing (głos)
2002
Superprodukcja
kapitan Bergman
2001
Pieniądze to nie wszystko
Bogumił Maślanka
2000
Ratunku, jestem rybką!
Rekin (głos)
1999
Patrzę na Ciebie, Marysiu (TV)
inspektor
1999
Na plebanii w Wyszkowie 1920
żołnierz Armii Czerwonej
1999
Kilerów 2-óch
dyrektor banku na odsłonięciu obelisku ku czci Jurka Kilera
1997
Kochaj i rób co chcesz
1994
Szczur
"Janosik", mieszkaniec podziemia
1993
Lazarus
Colt
1991
Panny i wdowy
strażnik w Lechicach
1988
Przenikanie z Ważką
1988
Zmowa
kierowca Boguś Witkowski
1987
Brawo mistrzu
1985
Dłużnicy śmierci
chłop zatrzymujący ciężarówkę
1985
Greta
Polak
1985
Siekierezada
zabijaka na zabawie
1985
Przedstawienie Hamleta we wsi Głucha Dolna
1983
Kasztelanka
pastuch Stasiek
1982
Śpiewy po rosie
Bronek
1981
Konopielka
żołnierz na motorówce
1981
Przypadek
działacz ZSMP; w wersji pierwszej, pojawia się też na chwilę w wersji trzeciej; nie występuje w czołówce
1981
Ślepy bokser
woźnica Józefek
1977
Ostatnie okrążenie
więzień na Pawiaku; w czołówce imię: Maciej
Opis
Polski aktor filmowy i telewizyjny. W 1978 roku skończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie na wydziale aktorskim. W tym samym roku debiutował w spektaklu "Kolor niebieski" według Zoszczenki w reżyserii Eugeniusza Korina w warszawskim Teatrze Komedia. Występował tam do 1987 roku a następnie przeniósł się do stołecznego Teatru Powszechnego. W latach 1978-1979 występował w kabarecie "ZAKR".

Po raz pierwszy na ekranie pojawił się epizodycznej roli w filmie telewizyjnym "Ostatnie okrążenie". Dużą popularność przyniosły mu między innymi wyraziste role, głównie drugoplanowe, w serialach: "Alternatywy 4", "Policjanci", "13 posterunek", "Miodowe lata", "Graczykowie", "Miasteczko" i "Ranczo". W jego dorobku znajduje się też wiele epizodycznych lub drugoplanowych roli filmowych. Warto wymienić chociażby "Siekierezadę", "Kiler-ach 2-óch", "Pieniądze to nie wszystko" i "Krótki film o zabijaniu".

Aktor od 1977 roku związany jest z Barbarą Maciejewską, byłą tancerką Teatru Wielkiego w Warszawie.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll