PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Krzysztof Tyniec

Krzysztof Tyniec
URODZONY: 05 luty 1956, Nowa Ruda
Filmografia
 AKTOR (32)
2016
Wszystko albo nic
profesor
2014
Wkręceni
szef hotelu
2011
Kop głębiej
Wiktor
2010
Belcanto
Dyrektor wytwórni lodów
2006
Cud mniemany czyli Krakowiacy i Górale
Bardos, Bogusławski
2002
Tristan i Izolda
Bobek, polski dubbing (głos)
1996
Miki Mol i Straszne Płaszczydło
(głos)
1995
"Alarm". Antoni Słonimski 1895-1976
1995
"Mapa pogody". Jarosław Iwaszkiewicz 1894-1980
1995
"Chmury nad nami rozpal w łunę". Julian Tuwim 1894-1953
1995
"Chodźmy kraść na górach ogień. Mniej nie warto" Kazimierz Wierzyński 1894-1969
1995
"Mapa pogody". Jarosław Iwaszkiewicz 1894-1980
1995
"Alarm". Antoni Słonimski 1895-1976
1995
Szaleńcy, wzrośniem kiedyś kłosami mądrości. Jan Lechoń 1899-1956
1995
"Mapa pogody". Jarosław Iwaszkiewicz 1894-1980
1995
"Chodźmy kraść na górach ogień. Mniej nie warto" Kaziemierz Wierzyński 1894-1969
1995
Szaleńcy, wzrośniem kiedyś kłosami wolności". Jan Lechoń 1899-1956
1995
"Chmury nad nami rozpal w łunę". Julian Tuwim 1894-1953
1994
Król Lew
Timon(polski dubbing)
1994
Młodość winna być nagła i ostra jak klinga!
Julian Tuwim
1994
Troll w Nowym Jorku
Lord (polski dubbing)
1992
Zwolnieni z życia
kierowca
1992
Aladyn
Dżin (polski dubbing)
1991
Panny i wdowy
nauczyciel
1991
Dzieci wojny
ksiądz
1990
Kapitan Conrad
1988
Prywatne niebo
poeta
1988
Serenite (TV)
Diego
1986
Nikt nie jest winien
Stach
1985
Gra w ślepca
Jędrek
1984
Królowa Śniegu
Rozbojnik 1
1984
Dzień czwarty
Powstaniec
Opis
Aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Absolwent PWST w Warszawie (1980). Młodość spędził na Śląsku – urodził się w Nowej Rudzie, zaś wychował głównie w Zgorzelcu. Na studia wyjechał do Warszawy, aby na tamtejszej Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej szlifować swój talent aktorski, tam też debiutował jako aktor teatralny. W latach 80 prowadził liczne programy dla dzieci, między innymi Fasola czy Tik-tak, które przeszły do historii polskiej telewizji. Przez bardzo długi czas współpracował ze słynnym kabaretem Olgi Lipińskiej.

Karierę filmową zaczął w roku 1984, debiutując w filmie „Dzień Czwarty”.Jeszcze w latach 80 zagrał w sporej liczbie filmów, zarówno mniejsze jak i większe role. Pod koniec lat 90 i na początku XXI wieku zagrał w kilku serialach, które przyniosły mu sporą popularność: przede wszystkim „Badziewiakowie”, „Daleko od Noszy” i obie części „Bożej Podszewki”.

Jest również znanym i doświadczonym aktorem dubbingowym. Sporą popularność, oprócz naturalnie kariery aktorskiej, przyniosło mu prowadzenie teleturnieju Idź na całość na antenie telewizji Polsat, przez pewien czas był także gospodarzem słynnego Koła Fortuny. Wziął udział w V edycji programu rozrywkowego Taniec z gwiazdami, w której zdobył 1. miejsce.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll