PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Marta Straszna

Marta Straszna
URODZONA: 28 listopad 1920, Siemianowice Śląskie
ZMARŁA: 06 styczeń 1992 w wieku 71 lat, Moguncja (Niemcy)
Filmografia
 AKTORKA (6)
1988
Tramwajada
1987
Sławna jak Sarajewo
Czardybonka
1986
Komedianci z wczorajszej ulicy
Gracyno
1983
Na straży swej stać będę
Helena Białasowa
1982
Do góry nogami
Heblowa
1979
Paciorki jednego różańca
Habrykowa
Opis
Polska aktorka niezawodowa. Przez lata pracowała jako ślusarz w hucie "Jedność" w Siemianowicach Śląskich. Po przejściu na emeryturę działała w śląskich kołach gawędziarek regionalnych. W 1979 roku zagrała główną rolę w filmie Kazimierza Kutza "Paciorki jednego różańca", za którą otrzymała (wraz z Augustynem Halottą odtwarzającym postać starego Habryki) nagrodę festiwalu Lubuskie Lato Filmowe w Łagowie - "Srebrne Grono".
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll