PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Andrzej Piekutowski

Andrzej Piekutowski
URODZONY: 04 maj 1933, Lublin
ZMARŁ: 12 luty 2020 w wieku 86 lat, Warszawa
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (54)
2000
Dar wolności
Reżyser
1996
Jaka Polska
Reżyser
1992
Głosy z daleka
Reżyser
1991
Za horyzontem
Reżyser
1991
Wybór Polski
Reżyser
1989
Wielegiatura
Reżyser
1989
Górnicy '88
Reżyser
1989
Wilegiatura
Reżyser
1989
Górnicy '88
Reżyser
1986
Wszystko co żywe
Reżyser
1981
Chłopi 81
Reżyser
1980
Suwalscy specjaliści
Reżyser
1980
Sandomierz
Reżyser
1979
Sztuka krainy jezior
Reżyser
1978
Sami sobie
Reżyser
1977
Los wybrał Łęczną
Reżyser
1977
Budimex prezentuje-Budostal
Reżyser
1976
Lucjana Stysia Wziemięstąpienie
Reżyser
1976
Lucjana Stysia wziemięwstąpienie
Reżyser
1975
Prolog
Reżyser
1974
Polska - człowiek - gospodarka
Reżyser
1974
Jeden dzień z XXV lat
Reżyser
1973
Na głębsze wody
Reżyser
1973
Raport w sprawie budownictwa mieszkaniowego
Reżyser
1972
Punkt wyjścia
Reżyser
1972
Adresy dr Mikołaja
Współpraca
1970
Na początku
Reżyser
1970
Ziemia kielecka
Współpraca
1969
Tradycja i nowość
Reżyser
1969
Nasz dom
Reżyser
1969
25 lat w 15 minut
Reżyser
1969
Młodzi
Reżyser
1969
Plus ratio quam vis
Reżyser
1968
Płomień
Reżyser
1968
Herold
Reżyser
1967
This way to Poland
Reżyser
1967
Uniwersal
Reżyser
1966
Czwarta w świecie walcownia
Reżyser
1966
Odlewnia stali w sposób ciągły
Reżyser
1965
Gdzie jest ten wielki las...
Reżyser
1964
Chwila wspomnień - rok 1953
Reżyser
1964
Prezydent Finlandii w Polsce
Reżyser
1964
Szkice lubelskie
Reżyser
1964
Chwila wspomnień - rok 1950
Reżyser
1964
Wielka i mała chemia
Współpraca
1963
Dzieci z rampy
Reżyser
1962
Bibliobus
Reżyser
1962
Poszukiwacze
Reżyser
1960
Korytarze sądu
Reżyser
1958
Spacerek staromiejski
Asystent reżysera
1957
Ci którzy nie odlecą
Reżyser
1955
Akwaforta
Reżyser
1955
Życie jest dla nich...
Współpraca
1955
Zajrzyjmy do lasu
Współpraca
 SCENARIUSZ (25)
2000
Dar wolności
Scenariusz
1992
Głosy z daleka
Scenariusz
1991
Wybór Polski
Scenariusz
1989
Wilegiatura
Scenariusz
1989
Górnicy '88
Scenariusz
1989
Górnicy '88
Scenariusz
1989
Wielegiatura
Scenariusz
1986
Wszystko co żywe
Scenariusz
1977
Los wybrał Łęczną
Scenariusz
1976
Lucjana Stysia Wziemięstąpienie
Scenariusz
1976
Lucjana Stysia wziemięwstąpienie
Scenariusz
1975
Prolog
Scenariusz
1974
Polska - człowiek - gospodarka
Scenariusz
1973
Raport w sprawie budownictwa mieszkaniowego
Scenariusz
1973
Na głębsze wody
Scenariusz
1972
Punkt wyjścia
Scenariusz
1970
Na początku
Scenariusz
1968
Herold
Scenariusz
1964
Szkice lubelskie
Scenariusz
1963
Dr Kruppik
Scenariusz
1963
Dzieci z rampy
Scenariusz
1962
Poszukiwacze
Scenariusz
1960
Korytarze sądu
Scenariusz
1957
Ci którzy nie odlecą
Scenariusz
1955
Akwaforta
Scenariusz
 INNE (8)
1973
Lublin po 30 latach
Komentarz
1968
Pamięć tamtych dni
Komentarz
1967
W murach
Komentarz
1964
Gorąca strefa
Komentarz
1964
Wieczory w Jeleniej Górze
Komentarz
1963
Stary i nowy
Komentarz
1962
Świat zabity deskami
Komentarz
1962
Agronom
Komentarz
 PRODUKCJA (1)
2002
Wrocław. Imiona miasta
Producent
Opis
Absolwent Wydziału Reżyserii Szkoły Filmowej w Łodzi (dyplom w 1963 r.). Twórca kilkudziesięciu polskich filmów dokumentalnych. Laureat wielu nagród filmowych. Wśród nich m.in. Srebrnego Smoka za "Czas przemian" i Złotego Lajkonika za "Robić swoje" na Krakowskim Festiwalu Filmowym. Członek Polskiej Akademii Filmowej.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll