PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Barbara Kwiatkowska

Barbara Kwiatkowska
URODZONY: 01 czerwiec 1940, Partów k. Gostynia
ZMARŁ: 03 czerwiec 1995 w wieku 55 lat, Baldham k. Monachium
Filmografia
 AKTOR (14)
1986
Das Schweigen des Dichters
Janina
1986
Róża Luksemburg
Matka Rosy
1974
Jak to się robi
przygodna znajoma
1967
Jowita
Agnieszka-Jowita
1962
Spóźnieni przechodnie
(nowela V)
1960
Ostrożnie Yeti
panna młoda; nie występuje w napisach
1960
Ostrożnie, Yeti!
panna młoda
1959
Pan Anatol szuka miliona
Iwona
1959
Gdy spadają anioły
Staruszka w młodości
1959
Zezowate szczęście
Jola
1959
Tysiąc talarów
Kasia
1958
Dwaj ludzie z szafą
(nie występuje w napisach)
1958
Żołnierz królowej Madagaskaru
Sabinka
1957
Ewa chce spać
Ewa
Opis
Polska aktorka filmowa. Karierę rozpoczęła jako tancerka Zespołu Pieśni i Tańca "Skolimów". Następnie podjęła naukę w warszawskiej szkole baletowej.
W 1957 roku zwyciężyła w konkursie tygodnika "Film", który miał wyłonić aktorkę do głównej roli w komedii Tadeusza Chmielewskiego "Ewa chce spać". Po nakręceniu kilku filmów w Polsce, w 1959r., wyjechała za granicę, gdzie kontynuowała karierę aktorską. Lata 70. spędziła m.in. we Francji, Niemczech i Austrii. W latach 80. współpracowała z Rozgłośnią Polską Radia Wolna Europa oraz działała w Klubie Niezależnej Myśli Politycznej. Była jednym z założycieli Stowarzyszenia na Rzecz Porozumienia Polsko-Niemieckiego.

W latach 1959-1962 była żoną reżysera Romana Polańskiego.

Zmarła z powodu wylewu krwi do mózgu podczas koncertu swingowego w Monachium.
AS
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll