PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Wiesław Zdort
URODZONY: 27 kwiecień 1931, Warszawa
ZMARŁ: 14 styczeń 2019 w wieku 87 lat, Warszawa (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 ZDJĘCIA (62)
2011
W imieniu diabła
Zdjęcia
2000
Noc Helvera
Zdjęcia
2000
Syzyfowe prace
Zdjęcia
1999
Jak narkotyk
Zdjęcia
1995
Pokuszenie
Zdjęcia
1994
Śmierć jak kromka chleba
Zdjęcia
1994
Zawrócony
Zdjęcia
1993
Tylko strach
Zdjęcia
1993
Pajęczarki
Zdjęcia
1993
Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza
Zdjęcia
1990
Pas de deux
Zdjęcia
1990
Historia niemoralna
Zdjęcia
1989
Jeniec Europy
Zdjęcia
1988
Dekalog I (TV)
Zdjęcia
1987
W klatce
Zdjęcia
1986
Nikt nie jest winien
Zdjęcia
1986
Pies na środku drogi
Zdjęcia
1986
Kino objazdowe
Zdjęcia
1985
Wkrótce nadejdą bracia
Zdjęcia
1985
Dziewczęta z Nowolipek
Zdjęcia
1985
Rajska jabłoń
Zdjęcia
1984
Idol
Zdjęcia
1983
Na straży swej stać będę
Zdjęcia
1982
Krzyk
Zdjęcia
1981
Miłość ci wszystko wybaczy
Zdjęcia
1981
Debiutantka
Zdjęcia
1980
Bez miłości
Zdjęcia
1980
Sowizdrzał Świętokrzyski
Zdjęcia
1980
Ukryty w słońcu
Zdjęcia
1979
Zmory
Zdjęcia
1979
Paciorki jednego różańca
Zdjęcia
1976
Brunet wieczorową porą
Zdjęcia
1976
Najlepsze w świecie
Zdjęcia
1975
Tylko Beatrycze
Zdjęcia
1974
Opowieść w czerwieni
Zdjęcia
1974
Głowy pełne gwiazd
Zdjęcia
1973
Zazdrość i medycyna
Zdjęcia
1973
Stracona noc
Zdjęcia
1973
Dziewczyna i gołębie
Zdjęcia
1972
Ten okrutny nikczemny chłopak
Zdjęcia
1971
Okno zabite deskami
Zdjęcia
1971
5 i 1/2 bladego Józka
Zdjęcia
1971
Markheim
Zdjęcia
1971
System (TV)
Zdjęcia
1971
Pięć i pół bladego Józka
Zdjęcia
1969
Sól ziemi czarnej
Zdjęcia
1968
Przekładaniec (TV)
Zdjęcia
1968
Molo
Zdjęcia
1967
Stajnia na Salvatorze
Zdjęcia
1967
Słońce wschodzi raz na dzień
Zdjęcia
1966
Chudy i inni
Zdjęcia
1966
Marysia i Napoleon
Zdjęcia
1964
Upał
Zdjęcia
1963
Milczenie
Zdjęcia
1963
Smarkula
Zdjęcia
1961
Tarpany
Zdjęcia
1961
Samson
Operator kamery
1960
Rok pierwszy
Operator kamery
1960
Niewinni czarodzieje
Współpraca operatorska
1955
Wiosenny wieczór
Współpraca operatorska
1955
Małe nadzieje
Współpraca operatorska
1953
Worek węgla
Współpraca operatorska
 SCENARIUSZ (22)
2012
Fantazja
Opieka pedagogiczna
2010
Wizerunek 2 - Fashion Factory
Opieka pedagogiczna
2009
Chodź do nieba serc
Opieka pedagogiczna
2008
Pocałuj mnie w usta
Opieka pedagogiczna
2007
Wschód
Opieka artystyczna
2007
Mleko
Opieka pedagogiczna
2007
Na ziemi
Opieka pedagogiczna
2007
Ojciec
Opieka pedagogiczna
2007
Trudny czas
Opieka pedagogiczna
2007
Moje piekło
Opieka pedagogiczna
2007
Wschód
Opieka pedagogiczna
2004
Maneż
Opieka pedagogiczna
2003
Odłamki
Opieka pedagogiczna
2002
Siena
Opieka artystyczna
2002
8 godzin
Opieka pedagogiczna
2002
Lukrecja
Opieka pedagogiczna
2001
Kroki
Opieka pedagogiczna
1998
Radżu Naczo
Opieka pedagogiczna
1997
Iguana
Opieka pedagogiczna
1994
Białe kruki
Opieka pedagogiczna
1993
Pajęczarki
Scenariusz
1987
Zgrzyt
Opieka pedagogiczna
 PION REŻYSERSKI (2)
1954
Bukiecik fiołków
Współpraca
1953
Drugie sumienie
Współpraca
 AKTOR (1)
2010
Żyłem 17 razy
Jako on sam
 DŹWIĘK (1)
1979
Zmory
Dźwięk
 MONTAŻ (1)
2007
Ene, due
Montaż
 PRODUKCJA (1)
2002
Siena
Kierownik produkcji
Opis
W 1956 roku ukończył Wydział Operatorski Szkoły Filmowej w Łodzi. Dyplom zrobił w 1979 roku. Później wykładał na tej uczelni. W 1995 roku mianowany profesorem sztuki operatorskiej. Współpracował z Andrzejem Wajdą, Andrzejem Munkiem, Krzysztofem Kieślowskim, Jerzym Kawalerowiczem, Feliksem Falkiem, Januszem Majewskim, Wojciechem Marczewskim, Barbarą Sass i Kazimierzem Kutzem. Nagradzany za zdjęcia do takich filmów jak: „Pokuszenie”, „Słońce wschodzi raz na dzień”, „Sól ziemi czarnej”. Laureat Nagrody Stowarzyszenia Filmowców Polskich za całokształt osiągnięć artystycznych (2014). W 2015 roku Stowarzyszenie Autorów Zdjęć Filmowych przyznało mu prestiżową nagrodę PSC za całokształt twórczości.
SJ
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll