PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Mieczysław Sroka

Mieczysław Sroka
URODZONY: 09 czerwiec 1929
ZMARŁ: 16 marzec 2016 w wieku 86 lat,
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 SCENARIUSZ (47)
2009
Zapaliłem świeczkę na swoim grobie
Scenariusz
2008
Po latach niewoli wstaje Polska... 1914-1918
Scenariusz
2006
"Jego imię Polska". Tadeusz Kościuszko
Scenariusz
2006
Stanisława Brzozowskiego życie wśród skorpionów
Scenariusz
2006
W cieniu zapomnienia
Scenariusz
2005
Stefana Żeromskiego dusza rozdarta
Scenariusz
2005
Muzyczka mi grała. Tadeusz Sygietyński
Scenariusz
2005
Opowieść o Jaśku Karpielu Bułecce
Scenariusz
2004
Opowieść o Aleksandrze Kamińskim
Scenariusz
2004
Portret z rodziną w tle. Władysław Grabski
Scenariusz
2002
U pana Prusa w Nałęczowie
Scenariusz
2000
"Życie moje skrętami bieży..."
Scenariusz
2000
U Marii Konopnickiej w Żarnowcu
Scenariusz
2000
Będzie wciąż ogromniał...
Scenariusz
1999
Na plebanii w Wyszkowie 1920
Scenariusz
1998
"Siłaczka" Faustyna Morzycka
Scenariusz
1997
Kwiaty Zalipia
Scenariusz
1997
Tatrzańskie Sacrum
Scenariusz
1997
Stanisław Witkiewicz. Malarz
Scenariusz
1997
Nadwislańskie Soplicowo
Scenariusz
1996
Ujek. Józef Krzeptowski
Scenariusz
1995
Staszka Jopka portret śpiewem malowany
Scenariusz
1990
Jestem biednym wyrzutkiem. Jan Stanisław Kubary
Scenariusz
1989
Qui vivra verra... kto przeżyje zobaczy
Scenariusz
1988
Grande Educator (Ignacy Domeyko)
Scenariusz
1988
Muzeum tatrzańskie
Scenariusz
1988
"Ja, który mam podwójne życie..." czyli dylemat Josepha Conrada
Scenariusz
1987
Józef Ignacy Kraszewski
Scenariusz
1987
Książę astronomów
Scenariusz
1987
Olbrzym
Scenariusz
1986
Walczący samotnik (Stanisław Witkiewicz)
Scenariusz
1983
Czyliż nie ma dla Polski ratunku-Stanisław Staszic
Scenariusz
1983
Na odsiecz Wiedniowi
Scenariusz
1980
Powstanie listopadowe. 1830-1831
Scenariusz
1979
Racławice. 1794
Scenariusz
1978
Raszyn. 1809
Scenariusz
1978
Eugeniusz Kwiatkowski
Scenariusz
1978
Samosierra. 1808
Scenariusz
1977
Pomnik dla księcia
Scenariusz
1973
Bergamo - Miasto muzeum
Scenariusz
1973
Francesco Nullo
Scenariusz
1973
Nicolao Copernico grata patria
Scenariusz
1972
Polski Prometeusz Ignacy Łukasiewicz
Scenariusz
1972
Wilczy Szaniec
Scenariusz
1971
Chciałem, by Warszawa była wielka..
Scenariusz
1971
Niezwykły życiorys
Scenariusz
1971
Twardowski - Prawda i legenda
Scenariusz
 PION REŻYSERSKI (47)
2009
Zapaliłem świeczkę na swoim grobie
Reżyser
2008
Po latach niewoli wstaje Polska... 1914-1918
Reżyser
2006
"Jego imię Polska". Tadeusz Kościuszko
Reżyser
2006
Stanisława Brzozowskiego życie wśród skorpionów
Reżyser
2006
W cieniu zapomnienia
Reżyser
2005
Stefana Żeromskiego dusza rozdarta
Reżyser
2005
Muzyczka mi grała. Tadeusz Sygietyński
Reżyser
2005
Opowieść o Jaśku Karpielu Bułecce
Reżyser
2004
Opowieść o Aleksandrze Kamińskim
Reżyser
2004
Portret z rodziną w tle. Władysław Grabski
Reżyser
2002
U pana Prusa w Nałęczowie
Reżyser
2000
"Życie moje skrętami bieży..."
Reżyser
2000
U Marii Konopnickiej w Żarnowcu
Reżyser
2000
Będzie wciąż ogromniał...
Reżyser
1999
Na plebanii w Wyszkowie 1920
Reżyser
1998
"Siłaczka" Faustyna Morzycka
Reżyser
1997
Kwiaty Zalipia
Reżyser
1997
Tatrzańskie Sacrum
Reżyser
1997
Stanisław Witkiewicz. Malarz
Reżyser
1997
Nadwislańskie Soplicowo
Reżyser
1996
Ujek. Józef Krzeptowski
Reżyser
1995
Staszka Jopka portret śpiewem malowany
Reżyser
1990
Jestem biednym wyrzutkiem. Jan Stanisław Kubary
Reżyser
1989
Qui vivra verra... kto przeżyje zobaczy
Reżyser
1988
Grande Educator (Ignacy Domeyko)
Reżyser
1988
Muzeum tatrzańskie
Reżyser
1988
"Ja, który mam podwójne życie..." czyli dylemat Josepha Conrada
Reżyser
1987
Józef Ignacy Kraszewski
Reżyser
1987
Książę astronomów
Reżyser
1987
Wielcy animatorzy
Reżyser
1987
Olbrzym
Reżyser
1986
Riviera Kwerneńska
Reżyser
1986
Walczący samotnik (Stanisław Witkiewicz)
Reżyser
1983
Czyliż nie ma dla Polski ratunku-Stanisław Staszic
Reżyser
1983
Na odsiecz Wiedniowi
Reżyser
1979
Racławice. 1794
Reżyser
1978
Eugeniusz Kwiatkowski
Reżyser
1977
Pomnik dla księcia
Reżyser
1975
Tak bardzo bali się legendy o Nim...
Reżyser
1973
Bergamo - Miasto muzeum
Reżyser
1973
Francesco Nullo
Reżyser
1973
Nicolao Copernico grata patria
Reżyser
1972
Polski Prometeusz Ignacy Łukasiewicz
Reżyser
1972
Wilczy Szaniec
Reżyser
1971
Chciałem, by Warszawa była wielka..
Reżyser
1971
Niezwykły życiorys
Reżyser
1971
Twardowski - Prawda i legenda
Reżyser
 INNE (5)
1988
Grande Educator (Ignacy Domeyko)
Komentarz
1986
Walczący samotnik (Stanisław Witkiewicz)
Komentarz
1972
Polski Prometeusz Ignacy Łukasiewicz
Komentarz
1972
Wilczy Szaniec
Komentarz
1971
Chciałem, by Warszawa była wielka..
Komentarz
Opis
Reżyser filmów dokumentalnych. Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Absolwent Wydziału Prawa i Wydziału Humanistycznego (socjologia) Uniwersytetu Poznańskiego. W latach 1977-80 zastępca redaktora naczelnego Wydawnictwa Interpress. W latach 1957-61 wiceprezes Klubu Krzywego Koła.

Twórca takich filmów jak „Walczący Samotnik (Stanisław Witkiewicz)”, „Stanisława Brzozowskiego życie wśród skorpionów” czy „Sabała”.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll